Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије (Јевтић) на Цвијети одслужили Литургију у манастиру Златица

У ранохришћанском манастиру Златица у Подгорици, који се обнавља, данас је Светом архијерејском литургијом, празничном Литијом, благосиљањем славског колача и празничним дјечјим програмом прослављен празник Цвијети - храмовска слава ове древне светиње.

Служили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Господин Атанасије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројног вјерног народа.

У току Литургије организовано је саборно крштење нових чланова Цркве Божије.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика Атанасије је рекао да су Цвијети спасоносни, радосни, дјечји дан.

„Ево дана новога живота који Господ доноси нама и дарује, и зато је ово празник цвећа. Буди се пролеће, буди се све што је Бог створио, сва природа, буди се и детињство у нама", казао је Владика.

Он је рекао а је човјек створен да буде и остане вјечно дијете Божије.

„Наша цивилизација, унесрећујућа за човека, мисли да је сама себи довољна. А није довољна, јер је Бог створио човека, позвао га у живот вечни, да учествује у том животу и стално расте из славе у славу, из радости у радост, из младости у младост, из живота у живот. Зато кртштењем обнављамо ону прву благодат коју смо изгубили послушавши лукавога ђавола, који је саветовао Адаму оно што саветује Јуда. Јуда је био први економиста, први социјалиста, први човек цивилизације који је хтео овде на земљи све", казао је умировљени Епископ захумско-херцеговачки.

Након светог причешћа архијереји су предводили празничну литију у којој је било највише дјеце са палмовим гранчицама.

Потом је благосиљан славски колач, а кум овогодишње славе господин Дејан Ивановић кумство за нарену годину предао је госпођи Добрили Поповић.

Митрополит Амфилохије је казао да је манастир Златица свето мјесто које је распињано кроз вјекове попут Самога Господа.

„Али оно је увијек изнова васкрсавало и призивало на васкрсење сваке душе и свакога покољења", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да као што су безбожници претходних времена разарали светињу на Златици, тако и савремени Јудини сватови покушају да спријече њено васкрсење.

„Још више од социјалиста у Јудине сватове спадају савремени капиталисти, они који су као спремни да брину о сиромашнима, да брину о економском унапређењу друштва, а уствари брину о себи на начин на који је то чинио Јуда издајник, учећи се од Јудиних следбеника Западне Европе и Америке", рекао је Митрополит Амфилохије.

„Обновићемо ми ову светињу, даће Бог", поручио је Митрополит Амфилохије.

Потом су дјеца са подгоричких школа вјеронауке извела празнични програм.

У манастирском конаку је на крају данашњег сабора приређена богата славска трпеза хришћанске љубави.