Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј: "Света Гора Атонска"

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа аустријско - швајцарског Г. Андреја на тему "Света Гора Атонска" које је одржао 26. марта 2015 годинеу просторијама СКД Просвјета у Загребу.  Пред бројним аудиторијем Епископ Андреј је говорио о настанку, историјату и устројству Свете Горе као и о богослужбеном животу светогорских монаха.

Епископ Андреј је посебно нагласио да је Света Гора мјесто на коме су сабрана различита монашка предања и различити видови монашког живота. Као један од аутентичних примера монашког живота и подвига на Светој Гори предавачу је послужио лик св. Саве, првог Архиепископа српског. Епископ Андреј је подвукао да је св. Сава пренијео традицију светогорског монаштва у новоосновану српску архиепископију којој је он био на челу.

Да би живот и функционисање монашких заједница на Светој Гори био разумљив и тиме ближи савременом човјеку у свијету Епископ Андреј је, током свог предавања, показивао фотографије Свете Горе, њених манастира, скитова, храмова и монаха.

На крају веома занимљивог предавања услиједила су питања као и дискусија уз свједочења личних искустава оних који су имали прилику да посјете Свету Гору.