На Цетињу 1. марта прослављена Недјеља Православља

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру и празничном Литијом са светим иконама, која је прошла градским улицама, на Цетињу је данас прослављена Недјеља Православља.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, а саслуживао му је Архиепископ михалско-кошицки Православне Цркве чешких и словачких земаља, који борави у посјети Митрополији црногорско-приморској, као и свештенство и свештеномонаштво Митрополије.

Одговарали су чланови Црквеног хора „Свети новомученик Станко" из Никшића под управом Ленке Дурутовић и ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је поздравио Архиепископа Георгија рекавши да је Православна Црква чешких и словачких земаља најстарија Православна црква међу словенским народима.

Владика Георгије је заблагодарио Митрополиту Амфилохију на могућности да заједно с њим на Цетињу прославља дан побједе Православља.

Након причешћа вјерних из Цетињског манастира је градским улицама кренула празнична Литија са светим иконама.

У Дворској цркви на Ћипуру служен је помен краљу Николи Петровићу, који се упокојио на данашњи дан 1921. године, краљици Милени и њиховој дјеци и сродницима.

Потом је Литија прошла Тргом краља Николе, Његошевом улицом, Балшића пазаром до Влашке цркве, а онда поред зграде Цетињске Богословије назад до Цетињског манастира.

Ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је прочитао Синодик у Недјељу Православља, а Митрополит Амфилохије је рекао да је Господ преко икона постао посвједочен и присутан међу нама и са нама.

„Као што је присутан и својим рођењем од Пресвете Дјеве силом Духа Светога, као што је присутан и проповијеђу и ријечју, и у уму и у срцу и у души. Преко свега тога узносимо се и уздижемо према прволику, према ономе Који је осликан на светим иконама и према светима Његовим који су испуњени Његовом светошћу", рекао је Митрополит Амфилохије.

Прослава празника настављена је у трпезарији Цетињске Богословије празничном трпезом хришћанске љубави.

Данашњем сабору на Цетињу присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Подгорици Његова екселенција Андреј Нестеренко, као и представници грчке амбасасде у Подгорици.