Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Редовно годишње сабрање Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско-Приморске је одржано 15. марта 2014. године у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Сабрање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. др Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

Након призива Светога Духа у крипти Саборног Храма, Митрополит г. Амфилохије је поднио извјештај о свом апостолском служењу и оствареној мисији Цркве у току претходне године. Посебно је изразио саборну радост и поглаварима Православних Цркава који су узели учешћа у непоновљивом и по свему историјском догађају освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења и прослави 1700. годишњице Миланског едикта још једном изразио своју и благодарност свештенства, монаштва и вјерног народа Митрополије Црногорско-Приморске. Такође, Митрополит г. Амфилохије је чланове два највиша црквено-самоуправна тијела Митрополије Црногорско-Приморске упознао са одлукама о сазивању Великог Свеправославног Сабора за 2016. годину које су недавно, под предсједништвом Патријарха Константинопољског и Васељенског г. Вартоломеја, донијели поглавари и представници Православних Цркава у чијем је раду учествовао и Митрополит г. Амфилохије.

Епархијски савјет и Епархијски управни одбор Митрополије Црногорско-Приморске су усвојили Завршни рачун за 2013. годину, Предлог буџета за 2014. годину, као и извјештаје о раду Правног савјета Митрополије, Богословије Светог Петра Цетињског, Издавачко-информативне установе "Светигора", Централног магацина, Поклоничко-туристичке агенције "Одигитрија" и Добротворне организације "Човјекољубље".

Чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора су изразили радост због унапређења мисије Митрополије Црногорско-Приморске која се огледа у све већем броју крштених и вјенчаних вјерника, као и у њиховом активном учешћу у светим богослужењима. Још једном и опет изнова се упућује апел представницима државних власти Црне Горе, посебно Министарства унутрашњих послова, да испоштују пресуде Управног суда Црне Горе и прекину са незаконитим прогоном свештенства и монаштва без црногорског држављанства.

Недавна прослава 1700. годишњице Миланског едикта о слободи хришћанске вјере као планетарни догађај треба да подстакне носиоце законодавне власти да приступе доношењу новог Закона о правном положају цркава и вјерских заједница, као и Закона о реституцији и обештећењу одузете имовине цркава и вјерских заједница. Из тог разлога, сматрамо да однос државе, Цркве и других вјерских заједница треба уредити уз поштовање историјског доприноса Цркве у Црној Гори и уз примјену уставног начела одвојености цркава и вјерских заједница од државе. Сматрамо да Црна Гора не треба да буде посљедња држава - чланица Савјета Европе у којој ће дјеца добити право на вјерску наставу у јавним школама, болесници право на болничке свештенике, војници право на војне свештенике, а затвореници право на своје сталне духовне пастире.

Посебно је размотрено питање све већег броја сиромашних и гладних који се свакодневно обраћају свештенству, монаштву, црквеним општинама и манастирима Митрополије за помоћ у храни и гардероби. И поред тога што се и црквене установе суочавају са великим финансијским тешкоћама, а посебно Богословија Светог Петра Цетињског, Радио Светигора и већина црквених општина и манастира, Митрополија Црногорско-Приморска већ годинама издржава народне кухиње у Подгорици и на Цетињу те је у току 2013. године, поред сталне добротвотворне дјелатности Митрополије и Манастира Острога, уз помоћ добрих људи припремила и подијелила преко 110 хиљада оброка сиромашнима. Имајући у виду тешку материјалну ситуацију многих људи и овом приликом апелујемо на све људе добре воље, а посебно на оне који имају више него што им је потребно, да, сходно својим могућностима, помогну сиромашне и гладне суграђане кроз рад постојећих и оснивање нових народних кухиња како би се што већем броју људи помогло да преброде своја егзистенцијална искушења у овом тешком времену.

У данима васкршњег поста и предстојећих васкршњих празника позивамо православне вјернике и све људе добре воље, без обзира како се национално изјашњавају или политички опредјељују, на међуљудско поштовање и уважавање, међусобно измирење, на очување јединства у вјери и истинским вриједностима на којим је настала и очувана Црна Гора кроз вјекове.