Предавање Владике Атанасија Раките о протојереју Александру Шмеману

Tagged:

Пре тридесет година, 13. децембра 1983. године, уснуо је у Господу велики пастир и богослов Цркве, декан и професор Академије Светог Владимира, писац великог броја богословских дела и неколико стотина богословских текстова, вишедеценијски учесник у бројним међуправославним и међухришћанским комсијама и симпосионима, један од најистакнутијих хришћанских интелекуалаца и мисионара Православља на Западу, баћушка прото-јереј др Александар Шмеман, без кога је немогуће замислити православно богословље ХХ века.

Ово је био и више него довољан повод да, са благословом Епископа нишког г. Јована, у Богословију Светог Кирила и Методија у Нишу 13. децембра 2013. године дође и о оцу Александру говори један од његових ученика, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије. Наслов предавања је био Радост живота у делу и личности оца Александра Шмемана.

Уводну реч дао је свештеник Бобан Стојковић, професор Богословије, после чега се присутнима у великој сали Богословије обратио владика Атанасије. У једночасовном предавању Владика се осврнуо на детаље из познанства са великим богословом Цркве, као и на аутентично богословље, следећи Светим Оцима. По личном ставу епископа Атанасија, отац Александар је највећи духовник Цркве у XX веку.