Монах Арсеније (Јовановић): Покајање је величанствено осећање

Tagged:

У емисији "Катедра" доносимо предавање монаха Арсенија (Јовановића) Острошког сабрата на тему "Покајање је величанствено осећање" које је одржао 19. децембра 2013. године у Казнено.поправном заводу у Ваљеву.

Монах Арсеније, сабрат манастира Острог, аутор је књиге „Бог и рокенрол", најчитаније међу штићеницима Казнено- поправног завода Ваљево. Природно, будући писана језиком блиским данашњој омладини и истинита, као скуп дубоко проживљених искустава подударних онима које доводе у затворске ћелије. Недавно је из штампе изашло њено друго, допуњено издање, чијих је неколико примерака о. Арсеније поклонио библиотеци установе приликом јучерашњег изванредног предавања о спасоносном откривању и утврђивању у православној вери, након низа година лутања мрачним стазама порока и духовних заблуда.

Јако је важно да имамо страх Божји, који нас спречава да не повредимо врховно добро биће - Бога који нас бескрајно воли. Важно је да човек крене путем Цркве, да пред свештеником исповеда грехе, причешћује се и литургијски живи. Да схвати да је икона живог Бога, да има очишћену савест и зна да угађа Богу поштовањем себе и других. Тако се стиче слободна, храбра и здрава личност - закључио је отац Арсеније.