Од косовског завјета до Његошевог макрокозма IV

У организацији Филозовског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, 01. и 02. новембра 2013. године, одржан је међународни научни скуп посвећен јубилеју 200 година од рођења великог пјесника и владара црногорског Петра Другог Петровића Његоша, под називом "Од косовског завјета до Његошевог макрокозма: Петар II Петровић Његош (1813-2013)".

У серијалу емисија доносимо реферате са ове међународне научне конференције, у којем су уважени академици, професори и научници, покушали додатно да освијетле поетичке, лингвистичке, филосовске, етичке, теолошке, историјске, политичке и друге аспекте Његошеве мисли.

У дањашњој емисији емитујемо снимке са прве секције овог међународног научног скупа.

Првом секцијом на којој је био присутан и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предсједавао је др Будимир Алексић и проф. др Марта Вукотић Лазар, у њој су узели учешћа проф. др Александар Петровић са рефератом „Поезија и теологија код Петра II Петровића Његоша“; протојереј-ставрофор Велибор Џомић „СПЦ у борби за очување Његошеве капеле на Ловћену“, који у раду анализира духовни и национални значај црквице Светог Петра Цетињског на Ловћену; проф. др Александар Стаматовић „Канонски статус Митрополије Црногорско-приморске и Његоша као Митрополита 1830-1851. Године“; доц. доц. др Микоња Кнежевић „Његош и исихастичко предање: могућност утицаја?“, који у тексту истражује да ли је и у којем степену Петар II Петровић Његош био упознат са исихастичким предањем; проф. др Марта Вукотић Лазар „Градитељски подухвати Петра II Петровића Његоша, у првој половини XIX века, као важни чиниоци у процесу урбанизације и модернизације Цетиња“; др Будимир Алексић „Истрага потурица као тема „Горског вијенца“ у интерпретацијама црногорских идеолога“, који се у раду бавио анализом савремених црногорских идеолошких интерпретација истраге потурица чији је циљ да покажу да је овај историјски догађај, који је Његош узео за тему свог главног дјела Горског вијенца, само продукт Његошеве имагинације, те да се не ради о историјском збивању.

Емисију уређује теолог Александар Вујовић.