Монах Арсеније (Јовановић): Под окриљем Светог Kраља Стефана Дечанског

Tagged:

Ми смо између Истока и Запада-ми треба да спојимо цео свет

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог, дугогодишњи сабрат манастира Високи Дечани одржао је у недјељу 24. новембра 2013. године, на празник Светог Краља Стефана Дечанског, у Духовном центру Црквене општине Подгорица предавање на тему "Под окриљем Светог Краља Стефана Дечанског".

Говорећи о Светом Краљу Стефану Дечанском, о манастиру Високи Дечани који чува мошти овог Божјег угодника из нашег, српског, рода, манастира у коме је провео дванаест година живота и у коме је примио монашки постриг, монах Арсеније (Јовановић) је препоручио, савјетовао и замолио све нас да не заборавимо оно што су вриједности нашг српског народа.

"Никад не смемо да сметнемо с ума шта ми као народ на овим просторима, у овом времену, поседујемо и шта треба да пренесемо другима. Ми треба да развијемо своје наслеђе, да би се оно, испод пепала времена комунизма, демократизма и разноразних лудила у политици, поново очистило, поново распламсало и загрејало прво нас, а затим и цело човечанство. Ми треба да испунимо онај завет Светог Николаја Велимировића који је рекао "Ми смо између Истока и Запада. Ми треба да спојимо цео свет"-рекао је између осталог монах Арсеније (Јовановић).