Седам Његошевих сахрана

Представљање књиге Слободана Кљакића и Ратка Пековића у Малој сали Коларчеве задужбине (Фото Т. Јањић).

У Малој сали Задужбине Илије М. Коларца представљена је књига „Седам Његошевих сахрана" чији су аутори Слободан Кљакић, новинар „Политике", и Ратко Пековић, историчар књижевности. На промоцији су говорили митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, историчар уметности Никола Кусовац, професор др Мило Ломпар и доцент др Милош Ковић. Догађај је привукао велику пажњу публике, због чега је збивање са промоције видео линком преношено и у сали „Јосиф Панчић" овог културног здања.

Књига описује бурни историјат градње и рушења вечног почивалишта Петра Петровића Његоша на врху Ловћена.

- Овом књигом Ратко Пековић и ја желели смо да дамо свој допринос обележавању 200-годишњице рођења великог песника, филозофа, државника и владике - казао је Кљакић. Он је подсетио да су им у скупљању грађе за ово дело од значаја били и подаци које су истражујући нашли др Вељко Ђурић и Пера Симић, као и Бојана Исаковић, историчар уметности. Она је била на лицу места када се рушила капела. Тада је забележила и реакције људи. Прва је спазила да из  крипте израста плави цвет. Ботаничари су утврдили да је то незаборавак - казао је Кљакић, док се многима на промоцији наметнуло да је то можда и симбол обнове капеле, која иако уништена није пала у заборав.

Међу двадесетак поглавља књиге налази се и писмо Амфилохија Радовића врху црногорских власти са молбом се обнови Његошева капела.