Oбиљежена 300 годишњица Карловачке Митрополије

  • Наслов: Monah mr Pavle Kondic
  • Албум: Ogledalo
  • Година: 2013
  • Величина: 23:44 минута (4.08 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У склопу обиљежавања 300 годишњице Карловачке Митрополије - црквене области која је имала духовну јурисдикцију над српским народом на територији Хабзуршке монархије - Аустроугарске империје до 1918. године, 1. новембра 2013. године у Сремским Карловцима,  одржан је  научни скуп, у организацији Епархије Сремске и Философског факултета Универзитета у Новом Саду. На скупу су учествовали еминентни стручњаци из области историје, историје умјетности и сродних дисциплина.   Скуп је отворио Његово Преосвештенство Епископ Сремски Г. Василије Вадић а поздравно слово изговорио је и проф.др Дејан Микавица испред суорганизатора Философског факултета у Новом Саду.

 

Кроз четрдесет четири научна реферата поднијета од учесника овога скупа, историја Карловачке Митрополије, њен значај и допринос српској духовности и култури сагледана је из разних углова и стављена у општи контекст историје васељенског Православља и Хришћанства.

 

О непрекинутим духовним везама Карловачке и Цетињске Митрополије, поготово током деветнаестог и почетком двадесетог вијека, реферат је поднио монах мр Павле Кондић управник Архива Цетињске Митрополије.