Владика српског песништва

Поводом 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша јуче је у Народном музеју у Београду представљено дивот-издање "Два вијека Његоша" Мирка Мркића Острошког у издању Интерпреса и Културно-просветне заједнице Београда.

Издање у 99 нумерисаних примерака садржи портрет (рељеф) Петра Петровића Његоша у теракоти, ауторски рад Мирка Мркића Острошког, избор мисли из Његошевих дела које је приредио Гојко Шантић и уводни текст "Владика српског песништва" Милована Витезовића.

Током промоције у атријуму Народног музеја аутор издања уручио је први примерак овог издања Цетињском манастиру, а преузео га је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је нагласио да је доста писано о Његошу и да "док буде језика и нашега народа писаће се о њему."

Митрополит Амфилохије је истакао да је поводом 200 годишњице од рођења Његоша  тражио да се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену, али да је тај предлог за сада одбијен.

О Његошу и дивот издању Издавачке куће Интерпрес, говорили су професор Јован Делић, књижевник Милован Витезовић и историчар уметности Никола Кусовац, који је нагласио да се аутор издања Мирко Мркић Острошки приближио Његошу на начин сличан као и Петар Лубарда, а бројна публика у атријуму Народног музеја имала је прилику да види изложен Његошев портрет који је Лубарда радио. Песник и књижевник Милован Витезовић прочитао је присутнима уводни текст књиге, који је он написао под називом "Владика српског песништва", а драмски уметник Гојко Шантић је говорио одломке из Његошевих дела.

Након промоције Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије посјетио је изложбу посвећену 900. година рођења Светог Симеона Немање коју су поставили стручњаци Народног музеја. Садржај изложбе и значај изложених предмета Митрополиту је представила директор Народног музеја мр Бојана Борић-Брешковић.