Музичко-сценски спектакл „Његош небом осијан“

  • Наслов: Njegos nebom osijan
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2013
  • Величина: 15:15 минута (2.62 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У организацији ИИУ Митрополије црногорско-приморске Светигора и Народног позоришта у Београду, 13. новембра 2013. године, у част 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша, одржан је музичко-сценски спектакл „Његош небом осијани", у режији Иване Жигон.

Музичко-поетско сказање по стиховима Петра II Петровића Његоша, у част великог пјесника, у Народном позоришту окупило је многе његове поштоваоце, међу којима Његову Светост патријарха српског г. Иринеја, Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, академика Матију Бећковића и друге.

Стихови из дјела „Луча микрокозма", и најистакнутији дјелови „Горског вијенца" оживјели су сјећање на живот овог великана.

„Ми смо народ који има Његоша, не као мит, као легенду, него као стварног човјека који је заиста певао, и то тако да се може поредити само са Шекспиром", каже Ивана Жигон, и наглашава да Његошеве ријечи и сада зову на буђење.

Уводну ријеч изговорио је академик Матија Бећковић.

У музичко-поетском казивању по поеми Нинослава Адемовића учестовало је око 200 умјетника. Запажену улогу имала је Бојана Пековић, која је са гуслама публику провела кроз Његошев небески свијет, са гуслама које су кроз вјекове сачувале народ и нашу традицију.

На крају вечери, учеснике програма и публику благословио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је између осталог рекао:

„Његошева поезија, његова личност и свеукупно дјело заснива се на виђењу тајне, на знању дубљем од предате и примљене вјере. Његова ријеч рађа и препорађа, управо зато што је рођена из вјечног Божијег Слова, вјечне Ријечи која је све ни из чега створила."