Прослава празника Светог Арсенија Српског у манастиру Ждребаоник

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 35:03 минута (6.02 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0089Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача данас је, 10. новембра, у манастиру Ждребаоник код Даниловграда торжествено прослављен празник Светог Арсенија, другог Архиепископа српског.

Свету службу Божију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са многобројним свештенством из више Епархија наше помјесне Цркве.

Манастирска порта данас је била тијесна да прими многобројне поклонике из Црне Горе, Србије и Републике Српске који су се сабрали да молитвено и литургијски прославе празник код новог Светитељевог кивота.

DSC_0030

Током јучерашњег поподнева Митрополит Амфилохије и Епископи будимљанско-никшићки Господин Јоаникије и липљански Господин Јован обавили су пресвлачење Светитељевих моштију и њихово полагање у нови кивот. Затим је служено свечано празнично бденије.

У данашњој литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да није чудо што је Свети Сава, када је други пут отишао у Свету земљу свој ахиепископски престо оставио Светом Арсенију.

„Оставио га је управо Арсенију кога је васпитао духовно и који је постао достојни његов наследник, као апостол Христов, као просветитељ народа свога, и кроз њега и преко њега и просветитељ свих земаљских народа", рекао је Митрополит црногорско-приморски.