Митрополит Амфилохије служио Литургију у Саборном храму у Подгорици

DSC_0273Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У току богослужења Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Миомира Вулевића, управника Народне кухиње у Подгорици.

Током литургије око Храма су се појавиле наоружане полицијске снаге ангажоване на обезбјеђењу данашње подгоричке геј-параде, што је изазвало негодовање вјерног народа.

У литургијској проповиједи вјернима Владика је рекао да се демонска сила највише радује идолослужењу,  клевети, злоби против ближњих, содомском гријеху, пијанству и среброљубљу.

DSC_0508

„Страшан је ово догађај, браћо и сестре, ово што се догађа у овом граду“, рекао је Владика поводом одржавања геј-параде у Подгорици. „И то је неко знамење да се он догађа управо послије освећења овога светога храма, послије силаска Духа Светога на овај град, послије освећења душа читавога овога града и читаве ове државе“.

„Демонска сила поново хоће да оскрнави, да загади и душе и град, да обесвети светињу људске душе и да обесвети светињу дома Господњега, тијела човјековог које је призвано, не да буде потркалиште демона него да буде обиталиште славе Божије“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је такође знаменито то што су ти носиоци содомског гријеха за свој симбол узели брк Црногорца. „Никада се таква гадост није могла догодити“.

„Ви знате да ако се некада неко усудио да дотакне брк старца, често пута су због тога и главе падале. И тај брк, који је символ части, поштења, образа, достојанства, данас је узет као символ нечистоте, загађења и духовне и моралне прљавштине“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је рекао да се треба Богу помолити да Господ уразуми, не само овај град и оне који владају њиме, него и ту „несрећну нашу браћу“.

DSC_0267

„И не само њих, него и европске лобије педерске, који их плаћају да се трује људска душа и да се оскрнаве темељи хришћанског морала, хришћанске етике на којима почива и Европа и свијет“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења уприличена је свечаност додјеле црквених одликовања добротворима и приложницима који су помогли градњу храма.

Митрополит Амфилохије је господину Крунославу Круну Вукчевићу, дугогодишњем предсједнику Грађевинсклог одбора за градњу Храма уручио Орден Светог краља Милутина, којим га је одликовао Свети архијерејски синод СПЦ, а брачном пару Вескелину и Љиљани Влаховић из НВО „Воз непребола“ за несебичну помоћ пострадалима у жељезничкој несрећи код Биоча из 2006. године.

Након уручења ордена, одликовани су бројни појединци, институциције и организације граматама великих добротвора, добротвора и приоложника храма.