Саопштење за јавност

Саопштење за јавност
23. децембар 2006.г.

Свештенство и монаштво Митрополије Црногорско-Приморске на позив својих архипастира – Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-Приморског г. Амфилохија и Преосвећеног викарног Епископа Диоклијског г. Јована, сабрало се и ове године крај ћивота Светог Петра Цетињског на своје редовно годишње братско сабрање како би саборно, у духу предања Православне Цркве, размотрило прилике и проблеме са којима се сусријеће служећи свештеној мисији спасења богоповјереног народа Божијег у Црној Гори.

Изражена је забринутост због смањења наталитета, повећања морталитета, повећања броја убистава, самоубистава и абортуса, а посебно због енормног повећања броја наркомана и других облика зависности, као и све присутнијег насиља у породицама. Свештенство је констатовало да се црногорско друштво разноразним штетним утицајима подрива морално, духовно и тјелесно те да је с тога нужно појачати проповијед Светог Јеванђеља у Црној Гори и труд на духовној и моралној обнови личности и друштва у цјелости без којих нема и не може бити економске и свеколике друштвене обнове и опоравка.

Свештенство је једнодушно са ставом који је Епископски савјет православних епископа у Црној Гори 1. децембра 2006.г. пренио Предсједнику Републике Црне Горе г. Филипу Вујановићу поводом покушаја тзв. експерата да кроз норме Нацрта устава ударе на име, достојанство и идентитет канонске Православне Цркве коју у Црној Гори данас једино представљају Митрополија Црногорско-Приморска и Епархије Будимљанско-Никшићка, Захумско-Херцеговачка и Милешевска.

Изражавамо наду да ће нови Устав Црне Горе поштовати право на слободу вјероисповијести на начин како се то ради у развијеним демократским земљама те да ће он бити устав свих грађана, а да ће традиционалне цркве и вјерске заједнице на овим просторима бити уважене у мјери њиховог вишевјековног присуства, њиховог унутрашњег поретка и улоге на овим просторима.

Све је примијетнија духовна жеђ православног народа Божијег у Црној Гори што се огледа кроз све већи број крштења, вјенчања, освећења домова, а посебно кроз повећање броја православних вјерника који редовно посте, исповиједају се и причешћују светим тајнама. Дужни смо, сходно своме пастирском призвању, да подсјетимо и опоменемо све необавијештене да тобожње обреде које по Црној Гори, обмањујући неупућене, чине анатемисани и проклетству предати распоп Мираш Дедеић са неколицином распопа сличних њему нијесу и никада и нигдје у православном свијету не могу бити Свете Тајне Православне Цркве Божије. Отуда понављамо и упозоравамо да они који су им се по своме незнању или необавијештености обраћали нијесу ни крштени, ни вјенчани, ни опојани, нити су њихови домови благословени Божијим благословом те да такви не могу бити ни кумови онима који су крштени по вјековном предању у Цркви Божијој. Такве очински молимо да се што прије обрате своме православном свештенику како би добили прави духовни савјет и примили благослов од Цркве и свештеника, а не проклетство распопа и проклетника.

Свештенство је поздравило напоре Економског савјета Митрополије Црногорско-Приморске у настојању да у сарадњи са надлежним државним органима на правно ваљан начин ријеши питање социјалног, пензионог и здравственог осигурања свештенства и монаштва.

На крају свога сабрања, архијереји и свештенство су на Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици освештали сва звона која су ових дана стигла из Вороњежа из братске Русије.

Sabor svestenstva