У манастиру Прасквица прослављено шест вјекова цркве Светог Николе

DSC_0695

Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством Митрополије црногорско-приморске и Руске православне цркве служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, црква Светог Николе манастира Прасквица данас је прославила шест вјекова свога постојања.

На литургији, на којој су се сабрали многобројни вјерници из Паштровића и из других крајева Црне Горе, Србије и Русије, одговарали су чланови подгоричког Црквеног хора „Свети Марко".

DSC_0757

У току Свете слжбе Владика је крстио Катарину Рађеновић, чији је брат Александар јуче крштен на Светом Стефану, а отац Крсто добио орден Светог Саве.

У литургијској бесједи након читања Светог јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је манастир Прасквица у току бурне шестовјековне историје свог новијег постојања више пута умирао и васкрсавао. „И нека је благословен Господ који нам дарује тај небески дар да се и у нама и у нашој историји, као народа Божјега, и у дјелима наших руку и руку наших предака  огледа Часни Крст Христов и Његово Распеће, да све је причасно Његове Голготе, а да у исто вријеме све задобија снагу Христовог Васкрсења".

„А ево и ова светониколајевска светиња, која је заиста слична оној купини неопалимој на гори Хориву, гдје је пророк Мојсије сазуо обућу са ногу својих, јер мјесто коме је приступио је свето мјесто. Тако и  ми са страхом Божјим, са љубављу и са благодарношћу Господу приступамо овој светињи", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

DSC_0801

„На овом светом мјесту се Христос пројављивао, Његова Голгота и Његово Васкрсење кроз вјекове. И данас нас, ево, и у овом тренутку призива, послије, ето, хиљаду година, да опет и ми, ово наше покољење усмјеримо свој живот, да га усагласимо тој светој тајни Христовог Распећа, умирања у нама старог човјека, да би нови човјек, обликован по лику Божјем васкрсао и да би живио, не само овим пролазним земним животом него и да би задобио вјечно и непролазно Божије", закључио је Митрополит Амфилохије.

На крају литургије Владика је породици блаженопочившег Илије Митровића уручио орден Светог краља Милутина којим га је Свети архијерејски синод Српске православне цркве постхумно одликовао за изузетан труд у у обнови светиња на Паштровској гори и црквеног живота у Паштровићима.

DSC_0784

„Нека овај орден Илији буде на спомен, а вама његовој породици путоказ за будући живот и да вас Господ благослови", рекао је Митрополит Амфилохије.

Одликовање је примио његов најмлађи унук Илија, а ријечи благодарности на високом признању изговорио је његов син Миленко.

Након литургије Владика је у манастирској порти служио помен на гробовима Јегора и Јелисавете Строганових, а потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Владика Амфилохије је уручио и пригодан поклон изасланику Патријарха московског Кирила Архимандриту Стефану из Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, који је и данас био један од саслужитеља на Светој литургији у Прасквици. Владика је такође упутио поклон Митрополиту Илариону Алфејеву, предсједнику Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, као и позив и њему, али и свим сабранима на данашњој светковини да учествују на освећење Саборног храма у Подгорици које је заказано за 7. октобар.