Почела прослава шестовјековља цркве Светог Николе манастира Прасквица

Tagged:

Отварањем изложбе "Бока - гласник за опће интересе Бокеља: 1908 - 1909. година" у манастиру Прасквица у Паштровићима синоћ је почела манифестација прославе јубилеја 600 година од оснивања манастирске цркве Светог Николе, задужбине Балше III Страцимировића Балшића.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије казао је на отварању изложбе да је "изузетан датум шестогодишњица овог много старијег здања и манастира".

"Као што је познато, 1050. година је година оснивања манастира Прасквица. Није то једини манастир и једини храм у Боки и Приморју из тог древнога времена. Ми обиљежавамо 1700 година Миланског едикта о слободи вјере, па ето, од тог времена, све до 13. вијека, све до 1413. године, један добар дио великих и знаменитих светиња је ницало на овим, нарочито приморским просторима", рекао је Митрополит црногорско - приморски.

Он је пожелио да и ова прослава буде подстицај за један дубљи и здравији дијалог између "Истока и Запада у овим временима у којима долази до неког поновног обједињавања западне Европе са централном Европом и са извориштима Европе која су кроз вјекове били управо ови балкански простори од Атине до Константинопоља".

Након отварања изложбе промовисани су интернет-сајт, публикација и документарни филм "Прасквица - душа Паштровића", као и фототипско издање "Српског магазина" за 1896. и 1897. годину.