Академија поводом обиљежавања 200 година од рођења пјесника Петра II Петровића Његоша уприличена у Никшићу

Tagged:
  • Наслов: Akademija u Niksicu
  • Албум: U zizi
  • Година: 2013
  • Величина: 33:48 минута (5.81 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У суботу 24. августа 2013. године, поводом обиљежавања 200 година од рођења пјесника Петра II Петровића Његоша, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, након што је, у организацији Голијског сабора културе, у пријеподневним часовима одржан Округли сто „Његош данас", уприличена је и свечана Академија.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући учеснике Округлог стола о Његошу, потом г. Милана Радмиловића, начелника општине Гацко као и бројну публику, која је испунила салу Црквено народног дома у Никшићу.

 

Свечану бесједу о Његошу, поводом обиљежавања јубилеја двјестагодишњице од рођења најзначанијег српског пјесника, одржао је проф. др Мило Ломпар.

 

У програму академије учествовао је хор Преподобне мати Ангелине, епски пјесник Божо Ђурановић, гуслар Славко Горановић, појући уз гусле одломак из „Лажног цара Шћепана малог", док је студент Филип Вучић, казивао стихове из „Луче микрокозма". Програм је водила студент Николина Ковачевић.