На трећој вечери „Трга од књиге" у Херцег Новом представљена издавачка продукција манастира Подмаине

У уторак 23. јула 2013. Године у Херцег Новом је, на трећој вечери „Трга од књиге", представљена издавачка продукција манастира Подмаине, едиције „Ријеч, стазе и странпутице" о којој су говорили јеромонах Рафаило (Бољевић) Игуман манастира Подмаине и сабрат манастира Острог монах Арсеније (Јовановић) аутор књиге „Бог и рокенрол".

Јеромонах Рафаило је, говорећи о писаној ријечи, истакао да није свака ријеч носилац доброг и здравог духа, нити свака књига за читање, јер јој исходиште није исто.

„ Због тога бих посебну пажњу скренуо на дјела и ријечи архимандрита Рафаила Карелина. Савременом човјеку није лако приступити, изложен је траумама, обманама и нападаима са свих страна. Надахнут је лажиим духом чије је исходиште у оцу лажи. Ријечи Карилина, могу да ослободе ум, раскину окове и ослободе ум, вољу и срце савременог човјека , поручио је јеромонах Рафаило.

Монах Арсеније (Јовановић), говорио је о искушењима модерног човјека који више нема времена да чита Хегела, Канта, Спинозу, па чак ни Достојевског. „Оно што је преостало свима нама је Христос, оно свјеже што је остало код нас у православљу. Савременом човјеку једино рјешење је повратак коријенима које се налазе код нас. Дакле суштински православни егзистенцијализам је оно шио је нама потребно и у њему се налази одговор на кризу човјека. Православни егзистенцијализам вратиће човјеку радост живота. Рафаил Карелин је један од представника православног егзистенцијализма који је дубоко спознао тајне људског бића. Његова ријеч је пуна значења и силе." - поручио је монах Арсеније (Јовановић).