Монашко ткање на чунку живота III

Гост емисије: Архимандрит Бенедикт (Јовановић)

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија, Радио "Светигора" започиње рад на серијалу емисија о монаштву, о монашком животу, на дан рођења Светог Јована Крститеља, 7. јула 2013. године.

Емисију уређује и води монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог, а у овој, трећој емисији отац Арсеније је о монаштву разговарао са Архимандритом Бенедиктом (Јовановићем) Игуманом Светоархангелског манастира на Михољској превлаци код Тивта.

Надахнути животом и подвигом тог Светог човјека, последњег старозавјетног пророка и првог новозавјетног мученика и монаха, покушаћемо да опишемо, предочимо и објаснимо шта је то монашки живот, онолико колико је то у нашим моћима, унапријед свјесни да се то никада не може до краја постићи јер суштина и тајна мошаког живота је тајна будућег вијека, вјечног живота у Царству Небеском.

У свакој емисији имаћемо и по једног госта из монашког свијета, монаха или монахињу, који ће нам из свог угла говорити о монашком животу, како уопштено, тако и о свом личном путу, својим тугама и радостима, о својим успонима и падовима. Свакако, монах не воли да говори о својим личним борбама, али то ће бити у оној мјери која ће нам помоћи да се ближе упознамо са хришћанском вјером и са монаштвом које је њено срце и њено свједочење у овом материјалном и пропадљивом свијету, колико је то могуће.

Ову емисију уређује и води монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог. Хвала вам и добродошли у наш свијет.