Празник Преподобног Јустина ћелијског свечано прослављен у Врању

Tagged:

На дан празника Преподобног Јустина ћелијског и врањског, у храму Свете Тројице у Врању, служена је Света Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј, а саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит димитријадски Господин Игњатије, из Волоса и Њихова Преосвештенства Епископ врањски Господин Пахомије, крушевачки Господин Давид и стобијски Господин Давид, бројно свештенство и монаштво из Волоса и Епархије врањске.

Обележавање празника настављено је у Свеправославном центру Преподобног Јустина ћелијског и врањског, у коме се налази кућа Преподобног Јустина, као и прва црква посвећена овом светитељу, где је извршено резање славских колача. Након резања колача Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије даривао је иконе Преподобног Јустина присутним епископима, уз жељу да се братски однос између грчке и српске Православне цркве и надаље негује.

Заједно са Митрополитом димитријадским Игњатијем и Епископом бачким Иринејем, Епископ Пахомије уручио је награде ученицима веронауке основних и средњих школа, који су на епархијском такмичењу освојили прво, друго и треће место.

Празнична радост у Цркви Преподобног Јустина ћелијског и врањског увећана је пригодним културно - уметничким програмом у коме су учествовали ансамбл ''Божури Царева града'' из Крушевца, ученици веронауке из Гимназије „Бора Станковић", чланови Јустинове омладине и монахиње манастира Свети Стефан, из Горњег Жапског.

Овогодишњи кум славе за све присутне вернике приредио је послужење.

Прослава Преподобног Јустина, завршена је Духовном академијом у Саборном храму Свете Тројице у Врању, на којој је беседу, поводом данашњег празника и јубилеја 1700 година Миланског едикта, произнео Митрополит димитријадски Господин Игњатије.