Промоција сабраних дјела Новице Тадића

Заслужено мјесто у програму културно - духовне манистације „Дани Светог Василија Острошког" нашла је и промоција сабраних дјела Новице Тадића, која је одржана у петак 10. маја 2013. „Сабране песме" публикована су у пет књига у издању Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, које је и суорганизатор ове промоције.

Оцјењујући да је књижевни углед стицао мукотрпно и споро, не зато што његова поезија није задовољавала високе естетске критеријуме, већ стога што је критичарима и читаоцима поезија Новице Тадића, из неких разлога, стално измицала, професор Милорад Дурутовић је истакао да се тако десило и да су најзначајније књижевне награде и интересовање критике стигли тек у последњој деценији пјесниковог живота.

Илуструјући своја запажања о поезији Новице Тадића стиховима из неколико пјесама, проф. др Јован Делић је казао да је он пјевао о „огромном присуству зла у свијету". То зло Тадић је дочаравао сликајући демоне, који опсједају сваког живог човјека.

„Пред нама је издавачки подухват Издавачког центра Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори и изузетно вриједан рад Драгана Хамовића, који је ишао трагом Тадићеве тежње да „састави бесконачну поему од мноштва фрагмената", казала је проф. др Лидија Томић, уредник поменутог Издавачког центра.

„Тадићеве песме поседују уверљивост и снагу сведочанства, а он место крунског сведока прилика, видљивих и невидљивих. А сведок, у хришћанском речнику, превод је речи мартир, што значи и мученик, страдалац. Сведочење је пострадање. У ту прећутну етимологију уверава нас сваки Тадићев запис у стиху, од првих до последњих, кад му је, као последња реч, на уста потекла крв", рекао је на промоцији у Никшићу, Драган Хамовић.

Промоцију сабраних дјела Новице Тадића употпунила је и овој вечери својим присуством дала емотивну ноту, родбина нашег уваженог пјесника.

О цјелокупном дјелу Новице Тадића, које је публиковано у пет томова, на промоцији су говорили иницијатор пројекта проф. др Јован Делић, приређивач проф. др Драган Хамовић и у име Матице српске проф. др Горан Радоњић.