У Никшићу је одржана конференција за новинаре поводом предстојеће манифестације „Дани Светог Василија Острошког"

  • Наслов: Press u Niksicu
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2013
  • Величина: 12:17 минута (2.11 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У Никшићу је, у четвртак 2. маја, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, одржана конференција за новинаре на којој су представнике медија са програмом предстојеће културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког", упознали: Ратко Кривокапић, предсједник Црквене општине Никшић, јереј Миодраг Тодоровић, старјешина никшићког Саборног храма и књижевник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва „Његош".

Манифестација „Дани Светог Василија Острошког" почиње у недељу

5. маја на празник Васкрсења Господа Исуса Христа, изложбом Васкршњих јаја, која ће бити уприличена у Црквеној гостионици „Пасха".

Сјутрадан, на празник Светог великомученика Георгија, у понедељак 6. маја, поводом храмовне славе манастира Ђурђеви Ступови, који прославља велики и значајан јубилеј - 800 година постојања, одржаће се Ђурђевданске свечаности и свенародна литија кроз град Беране.

Васкршњи концерт најављен је за уторак 7. маја, када ће у никшићком Саборном храму, наступити црквени хорови: Светог новомученика Станка и Преподобне мати Ангелине из Никшића, те Светог Козме Етолског из Подгорице.

Изложба: Николаја Краснов и пројекат обнове Његошеве капеле на Ловћену биће отворена 8. маја, а сјутра дан (9. мај) истим поводом, такође у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, одржаће се Округли сто под називом „Враћање Његошеве капеле на Ловћен -враћање смисла Црној Гори". На овом скупу учествоваће се, поред осталих: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, академик Матија Бећковић, те бројни посленици јавне ријечи из Црне Горе и Србије.

Истог дана у вечерњим сатима планирана је промоција Антологије новијег српског пјесништва у Црној Гори „Језерски врх", чији је приређивач Андрија Радуловић.

 

У промоцији сабраних дјела Новице Тадића, која је на програму у петак 10. маја, учествоваће проф. др Јован Делић, проф. др Лидија Томић, др Драган Хамовић, Милорад Дурутовић.

Јеромонах Доситеј, сабрат манастира Хиландар одржаће у суботу 11. маја предавање на тему „Исихазам као пут духовног узношења".

На празник Светог Василија Острошког, који је небески заштитник нашег града, у никшићком Саборном храму, са почетком у 9 часова, служиће се Света Архијерејска Литургија, а свечана свенародна Литију улицама Никшића  кренуће испред цркве Светог василија Острошког у 18 часова.

Манифестацију „Дани Светог Василија Острошког" традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка, Црквена општина Никшић и Голијски сабор културе, а ове године суорганизатор програма је и Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори.