Данас је на Цетињу прослављена Недјеља Православља

Светом Aрхијерејском Литургијом, коју је са свештенством у Цетињском манастиру служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, празничном литијом с иконама која је прошла градским улицама и славском трпезом хришћанске љубави у Богословији "Свети Петар Цетињски" данас је на Цетињу прослављена Недјеља Православља.

"Шта су друго иконе које ми цјеливамо него свједочанство да се Господ јавио, да се уселио у нас пун благодати", рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима."Зато они који су порицали поштовање икона у древна времена и који данас поричу поштовање икона уствари показују да не вјерују да је Бог постао човјек, да се вјечно Слово Божје уселило у нас пуно благодати и истине", рекао је Владика."Иза њиховог непоштовања Светих икона се скрива управо то порицање живога Господа, Његовог присуства, Његовог виђења и Његовог јављања. Такви ће несумњиво порицати и све оно што је написано о Христу као Сину Божјем у Светом Јеванђељу", објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Митрополит Амфилохије је предводио свечану празничну литију с иконама, која је прошла од манастира до цркве на Ћипуру, Влашке цркве и назад.Пред Цетињским манастиром је потом по устаљеној традицији прочитан Синодик Православља, документ којим је Васељенски сабор осудио јерес иконоборства и утврдио поштовање икона у Православној цркви.Светковина на Цетињу је завршена у трпезарији Богословије, гдје је приређена славска трпеза љубави. Чланови никшићког Црквеног хора "Свети новомученик Станко" под управом ленке Дурутовић су приредили пригодан програм.

Данашњем литургијском сабрању на Цетињу присуствовали су амбасадор Украјине у Подгорици Оксана Сљусаренко и замјеник амбасадора Руске федерације у Подгорици Сергеј Феропонов.

На свечаној академији у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, коју вечерас у 18 часова организује Богословија "Свети Петар Цетињски" о иконама и о догматима православља, као и о 200-тој годишњици од рођења Петра Другог Петровића Његоша бесједиће професор Универзитета у Подгорици и професор информатике у Богословији Здравко Кривокапић.У умјетничком дијелу програма наступиће црквени хорови, глумац Гојко Бурзановић, рецитатори, полазници вјеронауке при Цетињском манастиру и етно групе.