Епископ Јоаникије на Задушнице служио у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у суботу 9. марта, на Задушнице, Свету Архијереску Литургију у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке, а вјерницима, сабраним из бањанског краја и сусједне Херцеговине, бесједио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

„Бог на то нас је упутио на то да једни друге помажемо, да једни друге љубимо, да једни другима праштамо, да тражимо опроштај једни од других да би се на такав начин утврдила заједница. У овај свети дан, такође, показује Света Црква Божија да они који су преминули само су отишли у нови живот, а Божија љубав нас све обједињује и толико имамо осјећај присуства њихових душа на овим светим службама, осјећај присуства њихове близине да то и нас, наш дух ободрује".

„Показује се, заправо, да је Господ својом смрћу побиједио смрт и да све нас уводи у нови живот. То је смисао, драга браћо и сестре, овог светог и Великог поста у који улазимо - да осјетимо предокус васкрсења и предокус те коначне, славне и свеславне побједе над смрћу у Христу Исусу Господу нашем, Који је једини животодавац, једини спаситељ, једини побједитељ смрти", казао је, између осталог, Владика будимљанско-никшићки.

Након Литургије обављен је парастос за покој душа свих хришћана, упокојених у вјери православној.