Литија с моштима Светог свештеномученика Харалампија

Свечаним дочеком моштију у 17 часова са свечењом службом у акатистом у Цетињском манастиру, вечерас почиње вишедневна Света литија с руком Светог свештеномученика Харалампија, која ће обићи Цетиње, Бар, Херцег Нови, Котор, Будву и Подгорицу.

Након вечерашње службе, рука Светог Харалампија ће преноћити у Цетињском манастиру, гдје ће сјутра бити служена Света литургија, са почетком у 8 часова.

Рука потом одлази у Бар, а свечани дочек биће у 17 часова у храму Светог Јована Владимира са вечерњом службом и акатистом.

У уторак, 19. фебруара у барском саборном храму биће служена Света литургија, са почетком у 8 часова. Рука затим одлази у манастир Савину у Херцег Новом, гдје ће дочек са вечерњом и акатистом почети у 18 часова.

У сриједу, 20. фебруара у Савини ће, са почетком у 8 часова бити служена Света литургија, а у 18 часова рука Светог Харалампија стиже у Котор у цркву Светог Николе, гдје ће бити служена вечерња служба са акатистом.

Ујутру, 21. фебруара, у 8 часова, у которској саборној цркви Светог Николе биће служена Света литургија, а истог дана у 17 часова Света рука стиже у манастир Подмаине. Ту ће у 21 сат почети свеноћно бденије са Светом литургијом у наставку.

Долазак моштију Светог Харалампија у Подгорицу планиран је за петак, 22. фебруар. У 18 часова тога дана биће организован свечани дочек мноштију у саборном храму Христовог Васкрсења са вечерњом службом и акатистом.

У суботу, 23. јануара, на празник Светог Халампија и прославу Светог Симеона Мироточивог у подгоричком саборном храму биће у 9 часова служена Света архијерјска литургија којом ће началствовати Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са више архијереја СПЦ.

Након литургије од храма до Немањине обале биће одржана традиционална Светосимеоновска литија, овога пута са моштима Светог Харалампија. Потом ће бити изведена свечана празнична академија на Немањином граду на саставцима Рибнице и Мораче.

Рука Светог свештеномученика Харалампија чува се у манастиру Морача.