Архимандрит Лука: "Монаштво и Васкрсење"

"Монаштво и Васкрсење" била је тема духовног разговора који је на Недјељу раслабљеног (18. маја) 2008.  у манастиру Подмаине код Будве, са окупљеним посјетиоцима водио блаженоупокојени Архимандрит Лука Игуман Игуман манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице.

У свом предавњу отац Лука је тада рекао ја је монаштво пуно радости васкрсења, и те ријечи свједочио цијелим својим монашким животом. Ту радост Васкрсења могли смо да осјетимо сви ми који смо јуче и данас дошли у манастир Дајбабе да узмемо последњи благослов од нашег духовног оца и пастира, гдје нас је, иако на посмртном одру, дочекао наш отац Лука, онако како нас је увијек дочекивао, са осмјехом, љубављу и надом на живот вјечни.

Једном је отац Лука рекао да праведне душе као стијела иду ка Господу. Христос Васкрсе оче и хвала ти за све.  Господе наш Исусе Христе упокој душу нашег оца Луке у Царству Твом небеском, коме је тежио цијелог свог живота, тамо гдје праведници почивају и гдје у вјечне вијекове сија свјетлост лица Твога.