Извештај са Светосавске прославе у Берлину

  • Наслов: Savindan u Berlinu
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2013
  • Величина: 5:23 минута (949.81 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Јуче је у Берлину, Светом Архијерејском Литургијом и Светосавском Дјечијом Академијом, свечано прослављена храмовна слава, катедралне цркве Светог Саве у Берлину. У препуном берлинском храму Светога Саве, који је сабрао око 500 вјерника, Свету Архијерејску Литургију служио је Викарни Епископ Палмирски, Антиохијске Патријаршије, Г. Хана (Хајкал), уз саслужење старјешине храма светог цара Бориса - Михајла - протојереја Љубомира Леонтинова - из Бугарске Православне Цркве, госта из Црне Горе - игумана Манастира Врањине, јеромонаха Петра (Драгојловића), архијерјског намјесника и старјешине храма Светога Саве у Берлину - протојереја Вељка Гачића и берлинског јереја Радомира Колунџића.

Током Свете Литургије, бесједама су се вјерном народу обратили Пресовештени владика Г. Хана и игуман Манастира Врањина - отац Петар (Драгојовић). Преосвештени епископ Г. Хана је у својој бесједи на немачком језику подвукао важност свеобдињавајуће хришћанске мисије Светог Саве, који вјером у Богочовјека Исуса Христа, како у историји, тако и данас, обједињава многе народе истока и запада. Игуман Манастира Врањина јеромонах Петар (Драгојловић) у својој је бесједи истакао значај светотајинског живота, непрестаних подвига и универзалности личности Светога Саве, који је од Балкана, преко Свете Земље, Египта и Мале Азије свуда и на сваком мјесту свједочио Бога Љубави, помажући свима да узрасту у науци Господњој.

На крају свете Литургије Преосвештени владика Палмирски Г. Хана и свештенство, освештали су славске колаче и жито. Одмах после завршетка  Свете Литургије, у присуству преосвећеног епископа Г. Хане, одржана је свечана Светосавска дјечија академија у којој су узела учешћа берлинска дјеца са вјеронауке и допунске школе српског језика. После завршетка Светосавске академије, дјеци са вјеронауке при храму светога Саве подељени су светосавски пакетићи а на позив домаћина, протојереја Вељка Гачића, сакупљена је и помоћ у новцу за Манастир светог Николе на Врањини.

Након Светосавске дјечије академије, у просторијама парохијског дома храма Светога Саве у Берлину, за свештенство, госте, дјецу и вјернике, домаћини су организовали велику славску трпезу братске љубави, коју је благословио владика Хана. У висечасовном хришћанском дружењу и славарској атмосфери, у којој су поред епископа Г. Хане узели учешћа и гости из других православних цркава, Срби из Берлина су на најлепши начин показали своје традиционално гостопримство и љубав према Светоме Сави.