Бесједа јереја Миодрага Тодоровића на Савиндан у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу

Tagged:

„Свети Сава је најсавременији човјек у 21. вијеку, јер његово дјело није прекрила прашина, ни тама, иако је прошло више од осамсто година. Сваки дан он све више свијетли, свијетли његов пут, његов живот, његово дјело и зато се не може град сакрити кад на гори стоји", казао је, између осталог, у бесједи којом се јереј Миодраг Тодоровић, обратио народу током Свете Литургије, која је на празник Светог Саве, Првог Архиепископа Српског сужена у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургију је служило свештенство архијерејског намјесништва никшићког, а празнично богослужење сабрало је велики број вјерног народа, међу којима је било и много дјеце. Освештани су и преломљени славски колачи бројних свечара, а по одслуженој Литургији, у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког, уприличена је традиционална светосавска свечаност за дјецу.

Са пјесмама о Светом Оцу нашем Сави, стиховима о Господу Исусу Христу и Пресветој Његовој Мајци, учествовало је 40-ак малишана, полазника школе вјеронауке, коју при никшићком Саборном храму води попадија Јована Зиројевић. За учеснике и сву дјецу присутну на овој свечаности, Црквена општина Никшић обезбиједила је пригодне светосавске поклоне.