У пуној крипти храма Христовог васкрсења у Подгорици вечерас је одржана Светосавска академија

Академију је благословио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, а између осталих, присуствовао је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, као и велики број грађана.

Митрополит Амфилохије казао је у уводном слову да су Свети Сава и његово дјело нераскидиво уткани у историјско памћење нашег народа. "Свети Сава је иза себе оставио неизбрисив траг. И данас нас сабира око своји дјела. Свети Сава на најбољи начин свједочи о слободи царства небеског", навео је митрополит Амфилохије.Према његовим ријечима, Свети Сава је учитељ и путоказ.

Професор Универзитета Црне Горе и предсједник Управног одбора Матице српске у Подгорици Владимир Божовић рекао је, у светосавској бесједи, да је данас у Црној Гори на дјелу покушај протјеривања Светог Саве.

У умјетничком дијелу програма учествовали су црквени хорови из Подгорице, Никшића, Цетиња и Котора, народни гуслари и рецитатори, а посебан утисак на све присутне оставила су деца из Велике Хоче са Косова и Метохије, коју је посебно, на крају академије, поздравио и благословио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.