У Дужима код Шавника отпочеле су овогодишње духовне академије у славу Св. Саве у Епархији будимљанско-никшићкој

Светом Литургијом, која је на празник Богојављења, у суботу 19. јануара, служена у цркви Светог Саве у Дужима код Шавника, а потом и Светосавском свечаношћу у Дому омладине у овом шавничком селу, отпочеле су овогодишње духовне академије у славу Светог Саве у Епархији будимљанско - никшићкој.

Литургију је служио јереј Драженко Ристић, парох шавнички. Празнично богослужење, којем је присуствовао вјерни народ шавничког краја, појањем су пратиле монахиње из манастира Подмалинско. У току Свете Литургије обављено је велико освећење богојављенске воде, после чега је свештеник Ристић одржао пригодну бесједу, говорећи о празнику Богојављења и води у времену Ноја, која је потопила сав народ који се бјеше удаљио од Бога и води јорданској, која је Христовим крштењем постала средство очишћења и спирања човјека од гријеха и безакоња. „Господ нам, браћо и сестре, објављује својим крштењем да треба да се очистимо и сперемо од гријеха и безакоња и да се обучемо у нове људе, јер ко се не роди водом и Духом не може ући у Царство Небеско", поручио је отац Драженко.

Потом је уприличена Светосавска свечаност, која се у шавничким селима Пошћење и Дужи наизмјенично организује већ 12 година.

Светосавско сабрање братства Косовчића поздравио је Милош Ћеранић, домаћин славе. Бесједу је одржао проф. др Вукашин Баћовић, а о историји дробњачког краја говорио је др Жарко Лековић. У програму је учествовао гуслар Славко Горановић и пјесник Момо Миликић.