У Скадру прослављен најрадоснији хришћански празник - Божић

Налагањем бадњака на Бадње вече и Светом литургијом на Божић у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра прослављен је празник Рождества Христа Богомладенца.С благословом Архиепископа тиранског и све Албаније Господина Анастасија и Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија освештавање бадњака у присуству око 300 стотине православних вјерника обавио је парох барски јереј Љубомир Јовановић. Отац Љубомир честитао је Рождество Богомладенца вјерном народу поздравивши их радосним поздравом: Мир Божји, Христос се роди.Божићну литургију служио је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, шеф Кабинета Митрополита црногорско - приморског.

 

Након причешћа, отац Радомир се вјерницима обратио бесједом. Честитајући им Божић, он је заблагодарио Архиепископу Анастасију на благослову за ово сабрање. Он је рекао да је ово дан када је Један од Свете Тројице примио људску природу и постао човјек."То је за нас људе важно, најважније, јер је тиме узвишена људска природа и поново возглављена људска личност у Богу, поново дата шанска људској природи и човјеку да правилном употребом творевине освешта себе и цијели свијет око себе", рекао је отац Радомир.Отац Радомир се помолио и за покој душа наших предака, који су у Балканском рату прије стотину година овдје положили животе у борби за слободу овог града и читаве хришћанске Европе. "Ми смо дужни да их се сјећамо и да не заборавимо њихове мученичке жртве, јер је то њихово страдање нама примјер жртвовања за ближњега", закључио је отац Радомир.

 

На крају литургије подијељено је 100 Божићних поклон пакетића дјеци, да би прослава Божића настављена народним весељем.Чланови Удружења српско-црногорске мањине "Розафа - Морача" и Православног друштва "Свети Јован Владимир" организовали су за делегацију Митрополије црногорско-приморске славски ручак у ресторану подно скадарске тврђаве.Њима се бесједом обратио књижевник Будимир Дубак, који им је честитао Божић и говорио о духовном и историјском значају Скадра за наш народ."Нека наша љубав и наше дружење буду бескрајни, као што је бескрајан и непобједив Господ наш Исус Христос", поручио је Дубак.