Митрополит Амфилохије посјетио Републику Доминикану

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, боравио је од 1. до 3. октобра у посјети Републици Доминикани, ради договора о организовању црквене заједнице наше Патријаршије у овој карипској земљи.

Чувши прошле године о присуству наших исељеника у Републици Доминикани, што је потврдила и Амбасада Републике Србије на Куби, Митрополит Амфилохије је, и поред згуснутог распореда, овога пута успио да посјети Доминикану, у пратњи протођакона Игора Балабана.

Из посјете Доминикани се јавио протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

Република Доминикана има двије мисионарске парохије Руске заграничне Цркве, али се из године у годину указује потреба, као и свуда у Јужној и Централној Америци, за снажнијим присуством Православне Цркве на овом простору. Главни разлог је присуство много туриста православне вјере, нарочито из Русије, али и неколико стотина православних вјерника са простора бивше Југославије, који су дошли у ову предивну земљу углавном у посљедњих петнаестак година.

Митрополит се овом приликом у мјесту Ла Романа сусрео са петнаестак представника наше емиграције из свих крајева Доминиканске Републике и основао Црквени одбор Преображења Христовог, који је одмах покренуо идеју о изградњи храма у Доминикани.

Приликом доласка, на аеродрому је Господина Митрополита сачекао и Рамон де ла Роћа, почасни конзул Републике Србије у Републици Доминикани, који је понудио своју помоћ у пословима око организовања парохије.

У организацији ове посјете су највише помогли Синиша Бијељић и Ален Трокић, који живе у Доминикани.

Митрополит је током свог боравка обавио и вјенчање једног брачног пара.

Република Доминикана, са својих десет милиона становника, биљежи посљедњих година, највише захваљујући туризму, значајан напредак у квалитету живота, што, поред природних љепота и тропске климе, привлачи многе младе и амбициозне људе из цијелог свијета да свој живот вежу за ову земљу.