Митрополит Амфилохије на Крстовдан служио у Каракасу

На празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је Свету Литургију у храму Св. Оца Николаја (Руска загранична Црква) у Каракасу, главном граду Венецуеле, уз саслужење старешине храма 90-годишњег протојереја Павела Волкова, презвитера Саше Ђурђевића, пароха каракаског и протођакона Игора Балабана.

Са прославе Крстовдана у Каракасу са опширнијим извјештајем јавио се протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

На Светој Литургији је пјевао хор овог руског храма.

Након Свете Литургије окупљеним вјерницима је бесједио о тајни Крста Господњега: "Крсту Твоме поклањам се Христе и свето Васкрсење Твоје пјевам и славим - у овим ријечима се састоји сво Евангелије које нам открива тајинство Христа Бога нашега, Распетога и Васкрслога. А Распети и Васкрсли Бог јесте почетак и крај. Он је Први и Последњи. Он је Судија. Он је основа Цркве Божије, која је Тијело Христово, и у којој ми живимо и кроз коју се ми спасавамо."

"Без Цркве Христове нема нам сједињења са Живим Господом. Све се то нама даје у Светој Литургији, у Светом Причешћу, Тијелу и Крви Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Тамо гдје је Црква служи се Литургија, а тамо гдје се служи Литургија присуствује сам Господ, Распети и Васкрсли. Тамо је и Дух Свети који нас просвећује и освећује живот наш, који освећује и наше дарове, преображава их и претвара у Тијело и Крв Христову."

"У цијелом свијету присуствује Црква, једна, света, саборна и апостолска Црква, Црква Христова кроз коју се свијет спасава, и у којој се сви народи на земљи просвећују и предокушају Царство Небеско. Присуство Цркве Божије јесто присуство Царства Небеског и нека да Бог и вама, драги оче Павле, и вашој пастви снаге и силе да се поклања Крсту Христовом и прославља Његово Васкрсење и да будете свједоци, са свима православнима, једној, светој, саборној и апостолској Цркви Христовој. Да кроз вас и други народи спознају Исуса Христа, Истинитог Бога нашега", рекао је између осталог Митрополит Амфилохије.

Отац Павел је рођен у Краљевини Југославији, у данашњој Хрватској, а у Београду је као студент прве генерације завршио Стоматолошки факултет. Одлично говори српски језик.

Отац Павел је Господину Митрополиту поклонио икону Пресвете Богородице, а Митрополит је оца Павла даривао књигама о Светом Василију Острошком и икони Мајке Божије Филеримос на руском језику.

Храм Св. Николаја у Каракасу је освећен 1955. године и поред њега Руска загранична Црква има још неколико храмова у самом Каракасу и Венецуели.

Истог дана, Господин Митрополит је, у вечерњим часовима, имао интерактивни интервју уживо са интернет-заједницом "Живе речи утехе", која дјелује при православној друштвеној мрежи Поуке.орг, у којој се дотакао мноштва актуелних тема из Српске православне Цркве и васељенског Православља, са нарочитим освртом на мисију и улогу Православне Цркве у Јужној Америци. (веза: http://youtu.be/BP0EbJQIg54)

 

И.Б.