Делегација МЦП на прослави јубилеја Архиепископа Тиранског и Албанског Г. Анастасија Јанулатоса

У четвртак 2. августа 2012. године у новосаграђеном Храму Васкрсења Христовог у центру Тиране Његово Блаженство Архиепископ Тирански и Албански Г. Анастасије  Јанулатос прославио је јубилеј- 20. година на трону провјерарха Албанске Православне Цркве. На овој свечаности делегацију Митрополије Црногорско - приморске представљали су  протојереј - ставрофор Радомир Никчевић шеф кабинета Митрополита Амфилохија, архимандрит Лука Анић игуман манастира Дајбабе, г. Аполон Мишченко професор Цетињске Богословије и г. Александар Вујовић уредник катихетског програма Радија Светигоре.

Након Свете Литургије, у име Митрополије Црногорско - приморске Архиепископа Анастасиja поздравио је архимандрит Лука.

 

 

 

 

ДЕЛЕГАЦИЈА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ НА ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА АРХИЕПИСКОПА АЛБАНСКОГ И ТИРАНСКОГ АНАСТАСИЈА ЈАНУЛАТОСА

 

У четвртак 2.августа 2012. године у новосаграђеном Храму Вакрсења Христовог у центру  Тиране, уприличен је несвакидашњи догађај на овим просторима Албаније. Тог дана Његово Блаженство Архиепископ Тирански и Албански г. Анастасије прославио је 20 година од ступања на трон Албанске Православне Цркве.

Свечаност прославе отпочела је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Архиепископ Анастасије. Њему је саслуживао Свети Синод Албанске Православне Цркве који чини 7 митрополита и епископа, уз саслужење многобројних делегација помјесних православник цркава, као и свештенства и народа из Албанске Православне Цркве.

Митрополију Црногорско-приморску на овој свечаности престављала је делегација коју су чинили протојереј-ставрофор Радомир Никчевић шеф кабинета Архиепископа Цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Г. Амфилохија, архимандрит Лука игуман светоуспенског манастира Дајбабе покрај Подгорице, професор Цетињске Богословије г. Аполон Мишченко и уредник катихетског програма радија Светигоре теолог г. Александар Вујовић.

У препуном велелепном храму Васкрсења Христовог, освештаном 24.јуна 2012.године, изграђеним  трудом Архиепископа Анастасија и вјерног народа Албаније, литургисјком сабрању присустовао је велики број званица, и богољубивог народа.

Након причешћа и свете литургије, а поводом јубилеја, уприличени су поздрави и честитања и уручења пригодних поклона Његовом Блаженству Архиепископу Анастасију.

У име делегације Митрополије и Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, Архиепископу Анастасију, обратио се преподобњејши архимандрит Лука, игуман манастира Дајбабе, који је између осталог рекао да је допринос Архиепископа Анастасија велики, и да је његово достигнуће и искуство уз помоћ Божију врло значајно за свеукупно православље. Искуство обнављања вјере и живота свједочи нам и нови апостол Христов на просторима Албаније, који је цијело своје биће уградио у обнови и проповједању вјере Христове. О томе свједоче и више десетина обновљених цркава и манстира широм Албаније, које су постале украс ове земље. Његов долазак је Божији дар и за читаву Албанију за обнову вјере Христове, и као врсни мисионар испунио је оне ријечи Господње: „Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога  Духа"

На крају је о. Лука уручио и дар од Митрополита Амфилохија, икону Христа Господа који ће Архиепископа Анастасија подсјећати на овај диван дан у његовом животу.

Примивши дар од стране о. Луке Архиепископ Анастасије се захвалио ријечима благодарности делегацији Митрополије Црногорско-приморске који су учестовали у овом литургијском сабрању, и Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Цетињском Митрополиту Црногорско-приморском г. Амфилохију. Изразио је благодарност  посјети Албанској Православној Цркви, и јубилеју који управо прославља на овако диван и свечан начин.

„Ово је потврдило управо и ово свејединство у чаши Христовој, која сједињеју сабране са свих крајева васељене. То јединство потврђује и Свети Јован Владимир Зетски краљ и мученик, чије свете мошти управо чува и ова благословена земља. Чувајући ту велику светињу, и она бива чувана и заступништвом овог дивног свједока вјере Христове. Његов свештени спомен и култ народни је један од безброј свједочанстава тог нераскидивог заједништва у васкрслом Христу. Нека да Господ да се увијек у радости и љубави сусрећемо и љубав једних према другима показујемо и свједочимо", поручио је између осталог Његово Блаженство.

Након примања поклона и поздрава од осталих гостију и делегација, свог првојерарха поздравио је и вјерни сабрани народ Тиране и осталих мјеста из Албаније који су дошли на овај свечани јубилеј, отпјевавши Архиепископу Анастасију доксологију, да би после тога укратко и истакли нека од великих подухвата на обнови вјере и светотајинског живота у Албанији. Један од њих је и подигнути храм Васкрсења Христовог у центру Тиране са великом зградом Албанске Архиепископије, који од скора краси овај град. Његовом изградњом,а и обновом и подизањем нових цркава и манастира показује се велики Божији благослов, да се Црква Христова обнавља изнова, потврђујући опет и опет оне ријечи псалмопојца „обновиће се као у орла младост твоја."

Након службе, делегација Митрополије је била примљена од стране Његовог Блаженства г. Анастасија у сједишту Архиепископије, који је још једном заблагодарио митрополиту Амфилохију на братској бризи, и уручио пригодне поклоне.  Делегацијаје такође обишла и читав комплекс и просторије архиепископије, и овом приликом се поклонила и цјеливала мошти Светог Јована Владимира, првог српског краља.

 

Професор Цетињске Богословије г. Аполон Мишченко