На мјесном гробљу у Миољем Пољу код Никшића данас је сахрањен протојереј-ставрофор Алекса Павловић

Tagged:

На мјесном гробљу у Миољем Пољу код Никшића данас је (сриједа 01. август) сахрањен протојереј - ставрофор Алекса Павловић, свештеник у пензији архијерејског намјесништва никшићког.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије служио је, поводом упокојења проте Алексе Павловића, уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархије будимљанско - никшићке и Митрополије црногорско - приморске, Свету заупокојену Литургију у никшићком Саборном храму. Након Литургије служено је опијело новопрестављеном слузи Божијем протојереју - ставрофору Алекси Павловићу.

Осим чланова породице, родбине и пријатеља покојног проте Алексе, чија свештеничка служба је трајала четрдесет година, његовом испраћају на вјечни пут присуствовао је велики број грађана Никшића, који су се поклонили сјенима, у народу веома цијењеног и омиљеног свештеника. Над његовим одром  бесједу је одржао јереј Миодраг Тодоровић, старјешина Саборне цркве Светог Василија Острошког.

Сабранима се пригодним словом обратио и Преосвећени Епископ Јоаникије.

 

Протојереј - ставрофор Алекса Павловић је рођен 2. августа 1948. године у Жупи никшићкој. Завршио је Богословију у Призрену, а службовао је у Пивском манастиру као парох пивски и при Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Иако је због нарушеног здравља пензионисан 2011. године, прота Алекса је наставио са вршењем светих богослужења, учествујући активно у црквеном животу Никшића све до упокојења. Упокојио се у понедјељак, 30. јула, на празник Свете великомученице Марине - Огњена Марија.