Митрополит Г. Амфилохијe у тродневној посјети Православној Охридској Архиепископији

Tagged:

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије у знак подршке Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г Јовану, као и Епископима, свештенству, монаштву и верном народу Православне Охридске Архиепископије, остварио је тродневну посету Р. Македонији.

Дана 29. јуна, у манастиру „Успење Богородичино“, који је недавно био девастиран од стране полиције, Митрополит г. Амфилохије је био свечано дочекан од игуманије Киране са сестринством.

Сутрадан, 30. јуна, у истом манастиру, Митрополит г. Амфилохије је служио свету Архијерејску Литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа стобиског и Мјестобљуститеља струмичког г. Давида и свештенослужитеља Охридске Архиепископије. У свом поздравном слову, Епископ г. Давид, између осталог је рекао да долазак Митрополита Амфилохија баш у време када се Архиепископ г.г. Јован налази по шести пут у затвору, само ради храброг и мученичког исповедања и чувања јединства Цркве, до самих Небеса сведочи да жртва Архиепископа није узалудна. Епископ г. Давид је истакао да посета Митрополита г. Амфилохија, исто тако сведочи то Јединство за које Архиепископ г.г. Јован страда, и које је нашим просторима насушно потребно, те следствено томе Православна Охридска Архиепископија неће мировати док све људе у Р. Македонији не буде видела у оквирима Саборности Цркве.

Митрополит г. Амфилохије је надахнуто одговорио својом беседом о јединству Цркве, и подсетио на прогон који трпи Архиепископ г.г. Јован и Охридската Архиепископија, изражавајући своју бојазан да је однос македонских власти према Архиепископуг.г. Јовану такав, као да желе да га убију!

Истог дана после Литургије у манастиру „Успење Богородичино", митрополит Црногорско-приморски г.г. Амфилохије је у послеподневним часовима отпутовао за Битољ и посетио ставропигијални манастир „Свети Јован Златоуст", који је недавно такође претрпео девастирање од стране полиције.

Митрополит је свечано дочекан од Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког и Мјестобљуститеља битолског г. Марка и настојатељке Олимпијаде са сестринством, а у његову част је одслужена и доксологија којом приликом су изражена и слова добродошлице.

Митрополит Амфилохије је 1. јула, био гост Његовом Преосвештенству Епископу полошко-кумановском и Мјестобљуститељу дебарско-кичевском г. Јоакиму. Г. Амфилохије је началствовао светом Архијерејском Литургијом у параклису „Покров Богородичин", у Куманову. Архијереји су се пригодним словима обратили сабраном народу.

 

Извор: ПОА