Прослављена слава цркве Св. Тројице у Враки код Скадра и промовисана књига "Благовјерна Јелена Лазарева Балшић"

Tagged:
  • Наслов: Trojicindan u Vraki
  • Албум: Zapisi
  • Година: 2012
  • Величина: 57:31 минута (9.88 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У емисији Записи чућете прилог са прославе Храмовне славе Пресвете Тројице у Враки код Скадра од 3. јуна 2012. године, као и тонски запис са Дана српске културе у Скадру и промоције књиге "Благовјерна Јелена Лазарева Балшић" ауторке Марије - Маје Д. Недељковић, која је изашла у издању Митрополије Црногорско - приморске и Епархије Крушевачке.

 

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ПРЕСВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ВРАКИ   И ПРОМОВИСАНА КЊИГА О ЈЕЛЕНИ ЛАЗАРЕВОЈ БАЛШИЋ НА ДАН СРПСКЕ КУЛТУРЕ  У СКАДРУ

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско- приморског Г. Амфилохија и Његовог Блаженства Архиепископа албанског и тиранског Г. Анастасија, и ове године, већ по традицији, свештеници Митрополије црногорско-приморске на Тројчиндан служили су свету Литургију у Цркви Пресвете Тројице у Враки код  Скадра у недељу 3.јуна 2012.године, и са вјерним народом сабраним око ове светиње прославили храмовну славу.

Окупљени вјерни народ са радошћу је дочекао делегацију Митрополије Црногорско-приморске: шефа кабинета Митрополита Амфилохија протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, ђакона Владимира Јарамаза, и теолога Александра Вујовића, уредника катихетског програма Радија «Светигора». По дочеку од многобројног народа, дјеце и преставника Удружења српског и црногорског народа у Албанији,представника Амбасаде Републике Србије у Албанији, о. Радомир Никчевић и ђакон Владимир Јарамаз служили су свету литургију.

Светој служби присуствовао је и парох скадарски из албанске православне цркве, свештеник Никола Петани, који се у току службе пригодном бесједом обратио сабраном народу, честитајући храмовну славу српском народу, на првом мјесту заблагодаривши Митрополиту Амфилохију и о. Радомиру Никчевићу на јединство православља које пројављују бригом за српски народ у Скадру, и ево више од деценије долазе и богослуже о великим празницима. «Ова слава потврђује и вјековно јединство православних која се огледа  у светој литургији, и желим вам још много година да је славите у радости и светим окупљањима» истакао је свешетник Никола Петани. У току службе причестио се велики број дјеце, и вјерника који су дошли на данашњи дан да баш овдје прославе Тројчиндан, вјерни и из Враке и Скадра и околине, као и из многих мјеста из Црне Горе. Након причешћа, сабране је поздравио литургијском бесједом о. Радомир Никчевић, честитајући овај свети дан овој Цркви и вјерним  сабраним око ње. Истакао је «да су наши преци још у древна времена на овим подручјима древне Зете, а сад Албаније храмове посјећивали управо слави Пресвете Тројице, па тако и овај Божији храм је управо посвећен овом великом празнику. У току бесједе окупљене је подучио о Тајни Пресвете Тројице и о богословском смислу празника. «Данашњи празник нам даје мудрост и спознање да схавтимо колико можемо ову најдубљу тајну и ставрања свијета, и оваплоћења Христовог и једну од највећих тајни силазак Светог Духа на Цркву Христову, на све сабране око имена Божијег». Спознајући ту велику тајну, која нам даје мудрост да је прозиремо, и  схавтајући да је то велика  тајна да ми откривамо и дубљи смисао живота нашег, да по мјери чистоте свог срца човјек спознаје и открива тајну Божију, тајну творевине око себе и тајну срца свога». Честитајући славу о. Радомир је поручио да данашњи празник и благослов Свете Тројице прати све сабране у све дане њиховог живота, и сила Оца и Сина и Светога Духа да им буде путеводитељ и да све што раде у славу Божију раде». На крају бесједе пренио је и благослове и поздраве Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, са чијим је благословом су дјечици подијељени пакетићи и новоизашла књига у изадњу ИИУ Светигора о благовјерној Јелени  Лазаревој Балшић. Литургији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Алабанији г. Зарић са сарадницима, бивши министар вјера и културе у Влади Републке Црне Горе, књижевник Будимир Дубак и представници Удружења «Морача-Розафа» и Братсва Светог Јована Владимира из Скадра.

Прослава данашњег празника настављена је у просторијама Удружења «Морача-Розафа» и организован је Дан српске културе у Скадру, гдје је приређено престављање новошатампане књиге «Благовјерна Јелена Лазарева Балшић», ауторке Марије - Маје Д. Недељковић. Књига је изашла у издању ИИУ «Светигора» са благословом Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа Крушевачког Г. Давида.

О овој драгоценој књизи говорили су у име домаћима г. Павле Брајовић, у име ИИУ Светигора и Митрополије Цетињске протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, истакавши доприносе Митрополије  Црногорско-приморске на очување духовног блага, и многобројне подухвате које је  у 22 године реализовала ИИУ Светигора Подсјетио је да је Митрополија издала и роман Краља и Господара Црне Горе Николе Петровића  «Деспа» који је посветио Јелени Балшић и зборник са симпосиона о Никону Јерусалимцу који је организовао својевремено Епископ Липљански г. Јован  Ћулибрк.

Посебну радост празника увеличали су књижевник Рајко Петров  Ного који је након уводног дијела  о књизи присутнима говорио и своју поезију. Њему се придружио и г. Будимир Дубак који је за ову прилику посебно ишчитавао пјесму «Јелене Балшић позно отписаније  Никону Јерусалимцу» коју је посветио благовјерној Јелени из своје збирке пјесама «Скадарске елегије».  Историчар Симон Ђуретић је истакао посебну духовну везу између Јелене-мудре Лене и њеног духовног оца из Јерусалима, старца Никона, као и историјско-духовни значај Зетске Свете Горе за свеукупно православље. Након представљања књиге Удружење  «Морача-Розафа»је подијелило свим присутним око 200 примјерака књиге, док је мали Емра Лекић из Скадра на виолини освирао  Химну Светом Сави коју су сви заједно отпјевали, и у заједници прославили празник светотројичне љубави Божанске.