Српска Православна Црква у Ротердаму на врху храма поставила два нова мозаика

У Ротердаму је у сриједу 30. маја Српска православна црква на врху свог храма поставила двa нова мозаика, рад уметничког атељеа Уроша и Евстатија Поповића са Бежанијске косе у Београду.

Нове мозаичке иконе величине неколико квадратних метара постављене данас изображавају два крста. Свеобухватни »Iс Хс Ni Ка« сија у злату на југо-источном зиду над олтаром. Други је са Јагњетом Божјим на врху високог звоника. Био је ово тежак посао у густо насељеном средишту, урађен углавном сопственим снагама. Дизалица висине скоро стотину метара подигла је два радника - парохијана - у кошарици на висину од 35 метара где су иконе причвршћене. Постављени мозаички крстови већ изазивају дивљење пролазника и становника а у четврти се осећа велика благодат.

У XXI вијеку у Холандији још није подизано хришћанско здање са крстом на врху, док је прошле године било 180 џамија, а ове скоро 250.  Над улазом наше цркве већ три године становнике јужног Ротердама фасцинира величанствена мозаичка икона, копија Свете Тројице Рубљова, вероватно највећа мозаичка икона Српске православне цркве у овом вијеку.

Најављујући данашњи догађај, настојатељ парохије протојереј ставрофор Војислав Билбија, архијерејски намјесник за Холандију, рекао је у Литургијској бесједи у недељу: