Патријарх Иринеј служио Свету Архијерејску Литургију у Мркоњићима, 12. мај 2012

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј началствовао је 12. маја 2012. године, на празник Светог Василија Острошког, уз саслужење Преосвећене Господе Епископа Захумско-херцеговачког Григорија, умировљеног Херцеговачког Атанасија, Будимљанско-никшићког Јоаникија, Далматинског Фотија и Западноамеричког Максима, Светом Архијерејском Литургијом у херцеговачком селу Мркоњићи, у цркви која је подигнута на мјесту родне куће великог српског светитеља и чудотворца.

Светој Архијерејској Литургији у Мркоњићима, у Поповом пољу, уз представнике локалних власти источнохерцеговачких општина, присуствовало је више хиљада вјерника из Херцеговине и сусједних црногорских градова, представници источнохерцеговачких општина, као и бројни гости из Србије, Црне Горе и других земаља.

Након Свете Алрхијереске Литургије, којој су, између осталих, присуствовали и председник РС Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Јово Турањанин и савјетник предсједника Србије Млађен Ђорђевић, патријарх Иринеј уручио је прослављеном српском филмском режисеру Емиру Кустурици Орден Светог Саве првог степена, којим га је, на приједлог Епархије ЗХиП, одликовао Синод СПЦ за велики допринос у очувању културних вредности српског народа и задужбинарство.

Патријарх Иринеј је након Мркоњића посјетио Манастир Тврдош а потом се у поподневним сатима упутио у Никшић. Сутра, последњег дана његове прве посјете Херцеговини и Епархији Захумско-Херцеговачкој и Приморској, посјетиће Гацко, Невесиње и Мостар.