Саопштење за јавност протојереја-ставрофора мр Велибора Џомића након расправе у Управном суду

Данас је на у Управном суду, на наш захтјев, одржана усмена расправа по тужби коју сам поднио против незаконитих рјешења МУП-а Црне Горе којим ми није дозвољен привремени боравак по основу спајања породице са образложењем да наводно "угрожавам безбједност Црне Горе", каже се између осталог у саопштењу протојереја-ставрофора мр Велибора Џомића.

 

 

Протојереј-ставрофор

мр Велибор Џомић

ИЗЈАВА ЗА ЈАВНОСТ НАКОН РАСПРАВЕ У УПРАВНОМ СУДУ

26. априла 2012. године

 

Данас је у Управном суду, на наш захтјев, одржана усмена јавна расправа по тужби коју сам поднио против незаконитих рјешења МУП-а Црне Горе којим ми није дозвољен привремени боравак по основу спајања породице са образложењем да наводно "угрожавам националну безбједност Црне Горе".

Након 13 мјесеци терора и окапања по канцеларијама и редовима, евидентно је да је мени пресуђено и прије него што је донијето рјешење. Група неодговорних људи, идеолошких острашћеника и заробљеника сопствене мржње, на челу са Ранком Кривокапићем и Иваном Брајовићем се, у вријеме европских интеграција, опредијелила да незаконито прогања свештенике и њихову дјецу само због тога што су свештеници и дјеца. Безочно и дрско су то потврђивали у својим јавним иступима вршећи притисак на државне органе тражећи да се и мени и другим свештеницима пресуди по њиховој вољи, а не по закону. Ја их данас као свештеник за сва недјела према мени и другима препуштам праведном Суду Божијем.

Јавну расправу смо тражили како би се, поред осталог, коначно могло чути и сазнати шта пише у фамозном "мишљењу" Агенције за националну безбједност. Иако закони налажи да странка у поступку мора да има непосредан увид у све доказе у конкретној правној ствари, МУП је те одредбе драстично кршио.

Данас се слободно може рећи, с обзиром да је констатовано у записнику Управног суда, да је АНБ закључила да Велибор Џомић, свештеник Митрополије Црногорско-Приморске, "угрожава националну безбједност" Црне Горе тиме што, наводно, не поштује Устав, нарушава начело одвојености вјерских заједница од државе, противи се владавини права, противи се одлуци Владе Црне Горе да призна нелегалну, лажну и самопроглашену државу Косово, нарушава међувјерски склад и што је, иако је Основни суд у Подгорици утврдио да није, наводно подстицао демонстранте да за вријеме митинга опозиције против признања Косова запале Скупштину!?! То је та "тајна" и то су "сензационални подаци" које МУП држи испод седам брава.

Зар се тиме бави АНБ? Ријеч је о класичној удбашкој подметачини која приличи времену кожних мантила и слању на Голи оток, а не времену владавине права и европских интеграција. Иста служба је, вриједи се подсјетити, дала позитивно мишљење Дарку Шарићу за добијање држављанства са образложењем да против њега не постоји правоснажна судска пресуда. Евидентно је да их тај принцип није обавезивао у мом случају. Против мене никада није вођен никакав крвични или прекршајни поступак, нити постоји било каква пресуда којом би била утврђена нека моја кривица.

Тајна полиција није овлашћена да суди него да прикупља податке и процесуира их. Ако сам ја заиста такав, а нијесам, због чега нијесу покренули кривични поступак против мене и ко ће због тога сносити одговорност? Ако један свештеник без доказане кривице може да угрози националну безбједност државе Црне Горе онда се отвара читав низ питања.

Интересантно је да је мој предмет у првом степену обрадила једна службеница МУП-а која је недавно хапшена због наводног примања мита и коруптивних радњи приликом решавања статусних питања неких грађана. Да ли сам можда погријешио што сам тражио само оно што ми, као човјеку који 17 година живи у Црној Гори, по закону припада? Да ли је требало да са којом стотином евра у коверти приступим решавању питања привременог боравка у Црној Гори?

Овом приликом желим да се на безрезервној подршци захвалим Митрополиту Амфилохију, православном свештенству, монаштву и вјерницима, часном реису Рифату Фејзићу, уваженом дон Јанезу Миртеку, грађанима свих вјера и нација у Црној Гори, адвокату Драгану Шоћу и посебно представницима медија Тањи Павићевић, Младену Милутиновићу, Николи Марковићу, Митру Ракчевићу, Дражену Живковићу, Дарку Шуковићу, Срђану Кусовцу, Драшку Ђурановићу, Новици Ђурићу, Чеду Прелевићу, Гојку Раичевићу и Ђорђу Савовићу на објективном извјештавању у овом случају. Велику захвалност дугујем и Предрагу Булатовићу, народним посланицима и јавним личностима који су ме људски и братски подржали.

Надам се да ће Управни суд у овом случају бити на висини задатка и да неће подлећи политичким притисцима које мјесецима врше СДП, Кривокапић и Брајовић.