Саопштење за јавност Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско-приморске

У Манастиру Острогу је, након Свете Архијерејске Литургије и помена жртвама НАТО агресије (24. март - почетак бомбардовања Србије и Црне Горе) које је служио Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије са свештенством, одржана редовна сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора - највиших црквено-самоуправних тијела Митрополије.

Током рада, поднијети су извјештаји о мисији и црквеном животу у свим црквеним установама у Митрополији Црногорско-Приморској у претходној години. Једнодушно је констатован напредак црквеног живота на свим пољима - почев од повећања броја вјерника, свештенства и монаштва до обнове и изградње храмова - без обзира на бројна спољашња искушења и проблеме.

Посебна пажња је посвећена разматрању правног положаја Митрополије Црногорско-Приморске и других Епархија наше помјесне Цркве у Црној Гори у контексту покушаја незаконитог прогона свештенства, делегитимисања и оспоравања правног субјективитета Цркве. Оцијењено је да Митрополија Црногорско-Приморска и друге Епархије у Црној Гори имају неспоран вишевјековни црквени и правни континуитет и субјективитет те да не постоји правни основ за било каквим новим и накнадним евидентирањима у Министарству унутрашњих послова, посебно на основу комунистичког Закона о правном положају вјерских заједница од 1977. године. Из тог разлога, нико нема право да понижава и уцјењује Цркву. Апелује се на државне органе, а прије свих МУП Црне Горе, да прекину незакониту праксу са одбијањем захтјева за одобрење привременог боравка за неколико десетина свештеника и монаха без црногорског држављанства. Још једном је констатовано да позивање МУП-а на одредбе Закона о странцима није утемељено с обзиром да одредба из члана 4. важећег Закона о раду и запошљавању странаца ослобађа свештенике и вјерске службенике обавезе претходног прибављања радне дозволе за обављање вјерске службе у Црној Гори. Напомињемо да је Митрополија до сада, поштујући правни систем Црне Горе, чинила све што је у њеној моћи да тај проблем ријеши у домаћим оквирима без тражења помоћи међународних институција за људска права, што није искључено уколико би се овакав прогон Цркве наставио.

Епархијски савјет и Епархијски управни одбор очекују од Владе Црне Горе да у што скоријем року приступи припреми и закључења Темељног уговора са Српском Православном Црквом у истом обиму и садржају права, без икакве разлике и дискриминације у односу на уговоре који су потписани са Римокатоличком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом у Црној Гори. Такође, у контексту најаве припреме новог Закона о слободи вјероисповијести и правном положају цркава и вјерских заједница очекује се да ће у припреми тог закона на стручном нивоу учествовати и представници Цркве те да он мора испунити међународне принципе о слободи вјероисповијести, унутрашњој аутономији цркава и вјерских заједница и неутралности државе у односу на унутрашња црквена питања.

Чланови два највиша црквено-самоуправна тијела су оцијенили да је током претходне године више него евидентан напредак свеукупног црквеног живота о чему свједоче углед Цркве у друштву и повјерење највећег броја грађана. У циљу побољшања црквене мисије, донијете су одлуке да се, након успјешне мисије и рада Народне кухиње у Подгорици отвори још једна у Цетињу, а да се у наредном периоду изврше неопходне припреме за отварање сличних добротворних установа Цркве.

Свим православним вјерницима у Црној Гори је упућена порука мира са радосним поздравом наде и побједе

 

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!