Audio by title sveti_vasilije_ostroski

Свети Василије Острошки Чудотворац литургијски прослављен у манастиру Острогу

58:05 минута (9.97 МБ)

DSC_1784У Острогу прослављен празник Светог Василија, Литургију служили Митрополити Амфилохије, Сергије из Украјине и Епископ Јоаникије

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца молитвено и свечано је прослављен у Манастиру Острогу уз молитвено учеше више хиљада вјерника.

Централном Светом архијерејском Литургијом на платоу испред Горњег манастира началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки господин Амфилохије, а саслуживали су му Митрополит тернопољски и кремењецки Уиз Украјинске православне цркве Московског патриојархата господин Сергије и Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, као и многобројно свештенство и свештеномонаштво Српске и Руске православне цркве.

Свети Василије Острошки

28:25 минута (4.88 МБ)

Свети Василије Острошки (Јовановић) рођен је у селу Мркоњићи, Попово поље у Херцеговини, у Републици Српској. Када је одрастао отишао је у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице и ту се замонашио. Као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за Епископа захумског и скендеријског. Као Архијереј живео је у манастиру Тврдошу и одатле утврђивао у Православљу своје вјернике, чувајући их од турских свирепости и латинског лукавства. Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог гдје је наставио свој опасни подвижнички живот, уз много топле молитве и бриге за своје вјернике.