Audio by title razgovor

Разговор са др Антуном Лисецом - фоно

42:06 минута (7.23 МБ)

Амерички предсједник Џорџ Буш први пут је искористио предсједнички вето, одбивши да потпише Закон о матичним ћелијама који је Конгрес усвојио.

У исто вријеме, Србин др Миодраг Стојковић ће у Лесковцу радити истраживања на матичним ћелијама.

Тим поводима, у интервјуу са нашим главним уредником ђаконом Јованом Пламенцем, за Радио Светигору говори др Антун Лисец, чувени борац за права зачетог а нерођеног човјека.

Јеромонах Пeтар (Драгојловић) свједочи о путовању Часне руке Светог Јована Крститеља по Русији, Белорусији и Украјини.

102:05 минута (14.62 МБ)

Часна рука Светог Јована Крститеља боравила је у Русији, Белорусији и Украјини 42 дана, од 6. јуна до 18. јула 2006. године. На том путу, поред јеромонаха Кирила (Бојовића), пратио је јеромонах Петар (Драгојловић). Обојица су сабраћа Цетињског манастира и студенти московске Духовне академије.

Архиђакон Радош Младеновић о личним картама са биометријским чиповима

13:39 минута (2.35 МБ)

Архиђакон Радош Младеновић говори о угрожавању, увођењем личних карата са биометријским чиповима, демократског принципа приватности и слободе која је човјеку од Бога даривана.

Саво Штрбац дир. центра "Веритас" из Бањалуке говори поводом објављивања видео-снимака злочина над србима у акцији "Олуја"

15:43 минута (2.7 МБ)
Разговор са Савом Штрбцем, директором Документационо-информативног центра "Веритас из Бањалуке поводом објављивања видео-снимака злочина над Српским цивилима у акцији"Олуја" 1995. Развор водио: Рајо Војиновић

О градњи првог споменика Светом Сави у Републици Српској

9:34 минута (1.65 МБ)

У Билећи су почели радови на уређењу простора за постављање споменика Светом Сави, првог у Републици Српској. О томе је са предсједником билећког одбора Српског културно-просветног друштва "Просвета" Николом Асановићем разговарао Рајо Војиновић.

Јереј Велибор Џомић о покушају распопа Дедејића да гради "цркву" у Малом Иђошу

18:17 минута (3.14 МБ)

Проклетству предати распоп Мираш Дедејић са својом распоповском дружином покушава ових дана да своју активност на разбијању канонског устројтва Православне Цркве прошири и на простор Србије. О позадини тих његових намјера са парохом подгоричким оцем Велибором Џомићем разговор је водио Рајо Војиновић.

Занимљиву причу о цркви 42 мученика момишићка испричао је свештеник Јовица Ћетковић

25:23 минута (4.36 МБ)

Занимљиву причу о цркви 42 мученика момишићка испричао је надлежни парох момишићки свештеник Јовица Ћетковић.

Разговор са правним савјетником Комесаријата за расељена лица Владе Црне Горе, Татјаном Радуловић

7:00 минута (1.21 МБ)

Поводом јучерашњег повратка у Пећ, 22 породице које су као расељене живјеле у Црној Гори, са правним савјетником Комесаријата за расељена лица Владе Црне Горе, Татјаном Радуловић разговарала Слободанка Капа.

На подгорички саборни храм Христовог Васкрсења допремљена су два нова звона из руске звоноливнице у Радоњежу

9:44 минута (1.67 МБ)

На подгорички саборни храм Христовог Васкрсења допремљена су два нова звона из руске звоноливнице у Радоњежу. О томе је са секретаром Саборног храма Предрагом Шћепановићем разговарао Рајо Војиновић.

У недјељу 10. септембра се на икони Мајке Божије Чајничке, појавио лик Претече Христвог

8:04 минута (1.39 МБ)

Поводом чуда које се у недјељу 10. септембра, уочи спомена на Усековање главе Светог Јована Крститеља, када се на икони Светог Јована Крститеља која се налази на полеђини иконе Мајке Божије Чајничке, појавио лик Претече Христвог, са старјешином храма посвећеног Успенију Пресвете Богородице у Чајничу, јерејом Тихомиром Мотиком, разговарала Слободанка Капа.

Поводом изјаве министра за урбанизам Бора Вучинића, о рушењу цркве на Румији, говори протојереј Радомир Никчевић

3:10 минута (561.57 КБ)

Црква на Румији Поводом изјаве министра за урбанизам у Влади Црне Горе Бора Вучинића, у којој он најављује рушење цркве Свете Тројице на Румији, са шефом кабинета Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митропоита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, протојерејом Радомиром Никчевићем разговарала Слободанка Капа.

О посјети српске црквено-државне делегације манастиру Хиландару у разговору за наш радио говори јеромонах Никодим Богосављевић

7:37 минута (1.31 МБ)

ЦЕТИЊЕ, 18. септембра - О посјети српске црквено-државне делегације манастиру Хиландару у разговору за наш радио говори јеромонах Никодим (Богосављевић). Разговор водио: Рајо Војиновић.

Икона Торжества Мајке Божије Порт - артурске стигла 20. септембра у Цетињски манастир

6:57 минута (1.2 МБ)

21.09.2006.г.- Икона Торжества Мајке Божије Порт-артурске која се већ два и по мјесеца налази на поклоњењу српској земљи, стигла је синоћ у Цетињски манастир у току свечаног бденија, које је уочи празника Рођења Пресвете Богородице, служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством.

Разговор са чуваром и пратиоцем иконе Пресвете Богородице Портартурске

2:09 минута (383.26 КБ)

Руска Чудотворна икона Торжества Пресвете Богородице Портартурске 21. септембра је из Цетињског манастира отпутовала у манастир Подмаине код Будве.

Са чуварем и пратиоцем иконе Деспотом Војиславом разговарала Слободанка Капа

Посмртни остаци мајке последњег руског цара Светог мученика Николаја Романова, сахрањени су 28. септембра у Санкт Петербургу

2:38 минута (467.52 КБ)

78 година након упокојења, посмртни остаци мајке последњег руског цара Светог мученика Николаја Романова и претпоследње руске царица Марије Фјодоровне, сахрањени су јуче (28. септембра), у царској гробници породице Романов у Цркви св. Петра и Павла у Санкт Петербургу.За Радио-Светигору говори јеромонах Петар (Драгојловић)

Икона торжества Пресвете Богородице Портартурске је на поклоњењу у манастиру Савина код Херцег Новог до 4. октобра

3:08 минута (556.37 КБ)

Икона торжества Пресвете Богородице Портартурске, која се налази на поклоњењу православним светињама у Црној Гори, у сриједу 27. септембра, на Крстовдан пренесена је из манастира Подмаине код Будве у манастир Савина код Херцег Новог, гдје ће остати до сриједе 4. октобра када одлази у цркву Светог Николе у Котору.

Тим поводом са чуварем и пратиоцем иконе г. Деспотом Војиславом, разговарала Слободанка Капа

Предсједник СНВ Сјеверног Космета др Милан Ивановић оцијенио је историјским чином синошње усвајање текста новог устава Србије

9:24 минута (1.62 МБ)

ЦЕТИЊЕ, 01.октобра - Предсједник СНВ Сјеверног Космета др Милан Ивановић оцијенио је у разговору за "Светигору" историјским чином синошње усвајање текста новог устава Србије. Разговор водио: Рајо Војиновић.

У Москви је 1. окт. почела међународна научно-богословска конференција на тему "Русија, Атон, хиљадугодиште духовног јединства"

2:47 минута (492.31 КБ)
Фоно:
МОСКВА, 02. октобра - У Москви је јуче почела међународна научно-богословска конференција на тему "Русија, Атон, хиљадугодиште духовног јединства".
Извјештај: јеромонах Петар (Драгојловић)

8. октобра. Његова Светост Патријарх Српски Павле освештаће обновљени Саборни храм који је настрадао у пожару 2001.године

7:39 минута (1.32 МБ)

Овогодишње редовно јесење заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ, биће завршено у Нишу, у недељу, 8. октобра. Његова Светост Патријарх Српски Павле освештаће обновљени Саборни храм који је настрадао у пожару 2001.године.

Дан раније биће освештана и нова зграда Призренске Богословије.

Разговор са његовим Преосвештенством Епископом Зворничко-тузланским Господином Василијем

13:58 минута (2.4 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Господин Василије, говори о алармантности ситуације у међунационалним и међурелигијским односима на територији Архијерејског намесништва зворничког (Зворник, Братунац и Сребреница).

Разговор са политикологом Бранком Радуном о биометријским личним картама

15:59 минута (2.75 МБ)

У Православном духовном центру «Свети Владика Николај Жички» у Краљеву, одржан је дводневни симпосион под називом «Православље и информатичке технологије» који је за тему имао проблематику биометријских личних карти и централних база података.

Разговор са политикологом Бранком Радуном, који је учествовао у раду овог скупа водила је: Маја Ставрић

О припремама за прославу 800 година од оснивања седишта прве Српске Архиепископије, у Жичи, говори протођакон Радош Младеновић

8:50 минута (1.52 МБ)Радни део редовног јесењег заседања Светог Архијерејског Сабора, другог по реду ове године, завршава се данас у Београду, чиме уједно и почиње његов свечани део одласком у Жичу на свеноћно бденије.

Прослава обележавања 800 година од оснивања седишта прве Српске Архиепископије наставља се сутра Светом Архијерејском Литургијом коју ће служити Његова Светост Патријарх Српски Господин Павле уз саслужење Свих Архијереја Српске Православне Цркве.

Разговор са историчаром Милевом Стевановић, управником музеја при Задужбини краља Петра (првог) на Опленцу

5:24 минута (952.72 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован служио је јутрос са свештенством Свету Архијерејску Литургију и парастос краљу Александру (првом) Карађорђевићу у цркви Светог Георгија на Опленцу у Тополи.

О томе за Радио Светигору сa историчаром Милевом Стевановић, управником музеја при Задужбини краља Петра (првог) на Опленцу разговор водила Маја Ставрић.

Разговор са председником организационог одбора за обнову Самограда, господином Драганом Недовићем

11:01 минута (1.89 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, освештали су почетком августа ове године Самоград у Пријелозима код Бијелог Поља.

Од тада је верни народ кренуо у обнову и припрему терена за изградњу цркви које су тамо постојале а истовремено су у току и припреме за будућа археолошка истраживања.

Поводом иницијативе за обнову гробљанске цркве Рождества Пресвете Богородице на Цетињу, разговор са прот. Гојком Перовићем

3:39 минута (644.38 КБ)

Поводом иницијативе за обнову гробљанске цркве Рождества Пресвете Богородице на Цетињу, познатијом као «гробљанска капела», са парохом цетињским протојерејем Гојком Перовићем, разговарала Маја Ставрић.

О радионици за рестаурацију икона у манастиру Крупа код Задра, говори игуман отац Гаврило (Станојевић)

8:43 минута (1.5 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Далматински Господин Фотије, у оквиру рада на заштити и рестаурацији културног блага Епархије Далматинске, крајем септембра обишао је радионицу за рестаурацију икона у манастиру Крупа.

Са игуманом манастира, оцем Гаврилом (Стојановићем), о радовима који се врше уз одобрење Конзерваторског завода из Задра а и о историјату самог манастира Крупа, који је посвећен Успењу Пресвете Богородице, разговор водила Маја Ставрић.

Поводом сутрашњег празника, Покрова Пресвете Богородице, разговарамо са мати Харитином из Пећке Патријаршије

3:03 минута (540.53 КБ)

Поводом сутрашњег празника, Покрова Пресвете Богородице, разговарамо са мати Харитином из Пећке Патријаршије, гдје ће бити обележена храмовска слава.

Разговор са директором Установе за културу «Вук Караџић» Луком Божовићем

3:12 минута (566.55 КБ)

У Београду ће се 18. октобра, у Установи за културу «Вук Караџић» у оквиру Трибине Православља, одржати предавање на тему «Уметност молитве». Разговор са директором ове установе, господином Луком Божовићем водила Маја Ставрић.

Разговор са професором Богословије Светог Саве у Београду, Гораном Раденковићем, уредником Трибине Православља

5:52 минута (1.01 МБ)

Разговор са професором Богословије Светог Саве у Београду, Гораном Раденковићем, уредником Трибине Православља који ће одржати уводну беседу на предавању са темом «Уметност молитве» чији ће учесници бити књижевник Силвана Хаџи Ђокић и јереј Владимир Замахајев. Припремила: Маја Ставрић

Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Јегарским Господином Порфиријем

9:13 минута (1.59 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Јегарски Господин Порфирије викар Епископа Бачког и игуман Ковиљског манастира, о прекјучерашњем спречавању покушаја незаконите продаје национализоване манастирске земље од стране Земљорадничке задруге у Ковиљу која је покушала да у новосадском Општинском суду одржи «јавну» лицитацију. Разговор водила: Маја Ставрић

У селу Медна у мркоњићкој општини пронађене су Свете мошти тројице монаха мученика

8:43 минута (1.5 МБ)

У селу Медна у мркоњићкој општини пронађене су Свете мошти тројице монаха мученика. Тим поводом са игуманом манастира Клисина високопреподобним Василијем (Рожићем) разговарала Слободанка Капа.

Епархији Сремској након 35 година враћене двије иконе из 18. вијека

8:45 минута (1.5 МБ)

Епархији Сремској након 35 година враћене двије иконе из 18. вијека, икона Пресвете Богородице са Христом и Светих апостола Петра и Павла. Тим поводом са парохом пећиначким и сибачким јерејом Радомиром Клинцовим разговарала Слободанка Капа.

Гаро Јовановић говори о трибини "Ријеч четвртком", која се већ двије године одржава у просторијама ЦО Подгорица

15:39 минута (2.69 МБ)

Трибина "Ријеч четвртком", која се већ двије године одржава у просторијама ЦО Подгорица, функционише као савремена катакомба у којој опстаје аутентично културно стваралаштво у Црној Гори. О томе са њеним уредником Гаром Јовановићем разговара Рајо Војиновић.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије вратио се 23. октобра из Свете Земље

23:11 минута (3.32 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије вратио се 23. октобра из Свете Земље са групом ходочасника коју је предводио. Тим поводом Преосвећени Владика одазвао се да нам својим благословеним прилогом у емисији Саборник пренесе бар мали део Благодати Божије коју је донео са овог поклоничког путовања највећим Хришћанским Светињама, међу којима је и Господњи гроб у Јерусалиму. Разговор водила: Маја Ставрић

Госпођа Радмила Мишев говори о њеном учествовању на традиционалном међународном сајаму књига у Београду

14:08 минута (2.43 МБ)

У Београду је 24. октобра отворен традиционални међународни сајам књига у оквиру којег ће као и сваке године издавачи из скоро свих епархија Српске Православне Цркве имати своје запажено место.

Уз помоћ главног и одговорног уредника дечјег часописа «Светосавско звонце» госпође Радмиле Мишев, чију емисију «Споменак» редовно прате наши најмлађи слушаоци, презентовали смо програм који је «Звонце» припремило за четвртак, 26. октобар у оквиру сајамског тзв. «Школског дана».

Протосинђел Сава Јањић, заменик настојатеља манастира Високи Дечани говори о тренутној ситуацији на Косову и Метохији

13:18 минута (2.29 МБ)

Протосинђел Сава Јањић, заменик настојатеља манастира Високи Дечани о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, актуелној неовлашћеној градњи објеката у непосредној близини Газиместана, опстанку, заштити и очувању наших српских Православних Светиња, цркава и манастира као и нашег многострадалног народа који је у заиста тешкој ситуацији и у великој неизвесности уочи одлуке о државно-правном статусу. Разговор водила: Маја Ставрић

Разговор са парохом љешкопољско-љешанским јерејем Ђуром Томовићем о престојећој слави у Љешанској нахији

6:07 минута (1.06 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије на празник Преподобне мати Параскеве служиће сутра Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у селу Градац у Љешанској нахији. Уз резање колача биће обележена и храмовска слава.

Разговор са парохом спушко-мартинићким Станиславом Татићем, о историјату цркве и актуелним проблемима у парохији

7:03 минута (1.21 МБ)

Поводом Свете Архијерејске Литургије коју ће Високопреосвећени наш Митрополит Амфилохије служити у недељу, 27.октобра у цркви Светог Петра Цетињског у Спужу у знак обележавања храмовске славе, разговарали смо са парохом спушко-мартинићким Станиславом Татићем, о историјату цркве али и о актуелним проблемима у парохији.

О новим издањима Патријаршијске штампарије разговарамо са њеним управником Градимиром Станићем

10:15 минута (1.76 МБ)

Са благословом Преосвећеног Владике Жичког Хризостома уредника Шематизма СПЦ под називом «ЦРКВА Календар Српске Православне Патријаршије за 2006.годину» у издању Светог Архијерејског Синода, поводом прекјучерашњег његовог представљања на отварању међународног сајма књига у Београду са управником Патријаршијске штампарије господином Градимиром Станићем разговор водила Маја Ставрић.

Са игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу протосинђелом Петром (Улемеком) разговарамо о обнови те светиње

13:34 минута (2.33 МБ)

Поводом јучерашње прославе двогодишњице повратка монаха и обнове манастира Светих бесребреника Козме и Дамјана у селу Зочиште код Ораховца, са вршиоцем дужности ове Светиње, игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу протосинђелом Петром (Улемеком), разговарала Слободанка Капа.

Разговор са игуманом манастира Црна Река протосинђелом Николајем уредником збирке пјесама за дјецу «Анђели пјевају»

19:37 минута (3.37 МБ)

Разговор са игуманом манастира Црна Река протосинђелом Николајем уредником збирке пјесама за дјецу «Анђели пјевају», Душана Карановића, која је добитник признања за најбољу дјечју књигу на манифестацији «Доситејево перо», као и са рецезентом овод дјела јерејом Радославом Јанковићем, поводом јучерашњег представљања збирке на Сајму књига у Београду. Разговор водила Слободанка Капа.

О проналаску моштију тројице монаха мученика у Медној, разговарамо са протојерејом Николом Пеном

11:43 минута (2.01 МБ)

О проналаску моштију тројице монаха мученика у Медној чије мошти су након ископавања 11. октобра пренесене у цркву посвећену рођењу Пресвете Богородице у селу Медна у мркоњићкој општини, са надлежним парохом медљанским и администратором парохије пећанске у Епархијији Бихаћко-петровачкој протојерејом Николом Пеном разговарала Слободанка Капа.

Са протојерејом Радомиром Никчевићем разговарамо о учешћу ИИУ "Светигора" на октобарском сајму књига у Београду

6:39 минута (1.15 МБ)

О учешћу Издавачко-информативне службе Митрополије Црногорско-приморске «Светигора», на 51. Међународном сајму књига који се 30. октобра завршава у Београду, са њеним директором протојерејом Радомиром Никчевићем разговарала Слободанка Капа.

Са архимандритом Алексејом разговарамо о манастиру Светог Апостола и Јеванђелисте Луке код Крушевца

12:05 минута (2.08 МБ)

Поводом сутрашњег великог празника Светог Апостола и Јеванђелисте Луке са архимандритом Алексејем, игуманом јединог манастира који је посвећен овом Светитељу у Србији, чувеном и по томе што је насликао прву икону Мајке Божије, о чудотворном мироточењу иконе Светог Луке која се налази у њему и о прошлонедељном представљању књиге на међународном сајму у Београду под називом «Повест манастира Светог Луке» аутора Радмиле Мишев, разговор водила Маја Ставрић. Манастир Светог Апостола и Јеванђелисте Луке налази се у селу Бошњане код Крушевца а припада Шумадијској Епархији. Обновљен је 1996. године заједно са извором који се сматра чудотворним.

Разговор са проф. гораном Јанићијевићем из завода за уметности и консервацију при Академији СПЦ

13:20 минута (2.29 МБ)

Са благословом протојереја-ставрофора др Радомира Поповића, декана Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију о јучерашњој прослави крсне славе Светог Апостола и Јеванђелисте Луке овог црквено-просветног завода који је при Богословском факултету СПЦ у Београду, његовом устројству, делатности и о фрескопису, разговор са професором Гораном Јанићијевићем водила Маја Ставрић.

Разговор са познатим православним публицистом и књижевником Хаџи Братиславом Николићем

16:57 минута (2.91 МБ)

Поводом јучерашњег празника Преподобног Прохора Пчињског о Светитељу и манастиру који му је посвећен и заштићен његовим чудотворним Светим моштима које мироточе, о једном од најпознатијих Светогорских духовника млађе генерације, бившем игуману Хиландара а сада већ почившем архимандриту овог надалеко чувеног манастира, оцу Пајсију, са његовим духовним чадом које му припрема животопис, познатим православним публицистом и књижевником Хаџи Братиславом Николићем, разговор водила Маја Ставрић.

Отац Павле Кондић, вратио се пре пар дана са једногодишњег усавршавања студија Црквене историје на Универзитету у Оксфорду

25:17 минута (4.34 МБ)

Сабрат Цетињског манастира, магистар Павле Кондић, вратио нам се пре пар дана са једногодишњег усавршавања студија Црквене историје на Универзитету у Оксфорду.

Отац Павле поделио је са нама своје још увек свеже утиске и искуство из Оксфорда.

Промоција књиге "Зрно" Драгана Бојовића

17:35 минута (3.02 МБ)

Промоција књиге "Зрно" Драгана Бојовића. Прилог припремила Сенка Чоловић.

У САД је покренута интернет-петиција за ослобађање из затвора Архиепископа Охридског Г. Јована

8:38 минута (1.48 МБ)
У САД је покренута интернет-петиција за ослобађање из затвора Архиепископа Охридског Г. Јована. Овим поводом са Преосвећеним Епископом Брегалничким Г. Марком разговарао је Рајо Војиновић.

Групи вјерника из Србије и Црне Горе 4. новембра није омогућена посјета порушеној цркви у Српској улици у Ђаковици

8:07 минута (1.4 МБ)

Групи вјерника из Србије и Црне Горе јуче није омогућена посјета порушеној цркви у Српској улици у Ђаковици. О овом догађају са игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу и вршиоцем дужности настојатеља манастира Зочиште у Великј Хочи код Ораховца, протосиђелом Петром (Улемеком) разговарала Слободанка Капа.

Разговор са Маријом Јовин из Републичког Завода за заштиту споменика културе, аутором-пројекта за обнову Пећких цркава

16:29 минута (2.83 МБ)

Поводом привођења крају радова на рестаурацији Косовско-метохијских манастира приликом којих су у комплексу цркава Пећке Патријаршије на северној фасади храма Светог Димитрија пронађене и две до сада непознате фреске једне српске краљице и властелинке, са архитектом Маријом Јовин из Републичког Завода за заштиту споменика културе, аутором-пројектантом за обнову и презентацију Пећких цркава, разговор водила Маја Ставрић.

О манифестацији «Дани Светог Арсенија» говори отац Слободан Зељковић, парох Даниловградски

13:04 минута (2.25 МБ)

Поводом прославе празника Светог великомученика Димитрија и Свете Архијереске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Господина Амфилохија у манастиру посвећеном овом великом Светитељу на Боана Кадићу, о историјату манастира и о програму манифестације «Дани Светог Арсенија» која истог дана почиње, говорио је отац Слободан Зељковић, парох Даниловградски. Прилог припремила: Маја Ставрић

Промоција књиге «Сава Очинић Калуђеричић црногорски Митрополит», аутора Ивана Калуђеровића

4:30 минута (795.38 КБ)

У организацији Црквене општине Цетиње, 11. новембра са почетком у 17 часова, у Књигопечатњи Цетињског манастира одржаће се промоција књиге «Сава Очинић Калуђеричић црногорски Митрополит», аутора Ивана Калуђеровића.

Тим поводом са протојерејом Гојком Перовићем једним од организатора који ће и говорити на промоцији разговарала Слободанка Капа

Поводом прославе Митровдана, градске славе Шипова, разговарамо са парохом шиповским Протојерејом-ставрофором Радем Савићем

5:00 минута (883.23 КБ)

Поводом прославе Митровдана, градске славе Шипова са парохом шиповским Протојерејом-ставрофором Радем Савићем, замјеником Епископа Бихаћко-петровачког Г. Хризостома, разговарала Слободанка Капа.

У Пећкој Патријаршији је завршена манифестација «Дани Светог Арсенија Српског» о томе говори мати Харитина

1:05 минута (195.6 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служио је данас, на празник Светог краља Милутина, Свету Архијерејску Литургију у Пећкој Патријаршији, чиме је завршена манифестација «Дани Светог Арсенија Српског», организована поводом обележавања 775 година од изградње Пећке Патријаршије и 740 година од упокојења Светог Арсенија Сремца, другог Архиепскопа Српског. За Радио-Светигору говори мати Харитина из Пећке Патријаршије

Парох подгорички јереј Велибор Џомић говори о положају Православне Цркве у будућем црногорском уставу

16:55 минута (2.91 МБ)

Парох подгорички јереј Велибор Џомић говори о положају Православне Цркве у будућем црногорском уставу. Разговор води: Рајо Војиновић.

Недавно је из штампе изашла књига пјесама Момира Војводића "Луч Светога Петра Цетињскога"

21:29 минута (3.69 МБ)

Недавно је из штампе изашла књига пјесама Момира Војводића "Луч Светога Петра Цетињскога". Тим поводом је са њеним аутором разговарао Рајо Војиновић.

Разговор са протојерејом Богомиром Стевићем парохом Митровичким поводом скрнављења цркве у Свете Петке у Гојбуљи код Вучитрна

3:06 минута (549.71 КБ)

Разговор са протојерејом Богомиром Стевићем парохом Митровичким поводом скрнављења цркве у Свете Петке у Гојбуљи код Вучитрна.

Разговор са оцем Петром (Улемеком) поводом монашке славе манастира Ђурђеви Ступови у Расу

7:20 минута (1.26 МБ)

Разговор са оцем Петром (Улемеком) поводом монашке славе манастира Ђурђеви Ступови у Расу, славе манстира Зочиште и његовог веома запаженог предавња у Калуги на тему Седам година после.

Разговор са Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком о недавно завршеном форуму у Калуги

7:43 минута (1.33 МБ)

Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком поводом недавно завршеног форума Братска Србија- историја и савременост који је одржан у руском граду Калуга на коме је поред питања о Косову и Метохији било говора и о страдањима вјерног народа Охридске Архиепископије. Владика Марко коментарише излагање професора Московске семинарије Јурија Максимовича на овом Форуму, у којем је он је живот православих Хришћана у Македонији упоредио са катакомбним животом Хришћана у првим вијековима о којем је читао код Светих отаца Цркве, као и новије информације о утамниченом Архиепископу Јовану.

Разговор са руководиоцем НВО «Мајка девет Југовића», попадијом Светланом Стевић из Звечана

8:57 минута (1.54 МБ)

Разговор са руководиоцем НВО «Мајка девет Југовића», попадијом Светланом Стевић из Звечана, поводом  затварања народне кухиње због недосататка донација, у селу Прековце у општини Ново Брдо  која храни 300 људи из најугроженијих социјалних структура међу којима су и дјеца из двије школе.

О обнови манастира Ком, разговарамо са игуманом, јеромонахом Хризостомом

11:56 минута (2.05 МБ)

О чудесном путу обнове манастира Ком, посвећеног Светом Георгију, са игуманом манастира, јеромонахом Хризостомом разговарала Маја Ставрић.

Поводом данашњег празника Светог мученика Стефана Дечанског разговарамо са протосинђелом Савом Јањићем

7:53 минута (1.36 МБ)

Поводом данашњег празника Светог мученика Стефана Дечанског краља Српског чије Свете мошти чудотворе у задужбини коју је подигао из благодарности Богу што му је повратио очињи вид, са протосинђелом Савом Јањићем, замеником настојатеља манастира Високи Дечани, о самој прослави али и о недавном грубом покушају Министарства културе Косова да новом интернет презентацијом политизује културну баштину са циљем фалсификовања историје и негирања духовног, културног и националног идентитета Српског народа, разговор водила Маја Ставрић.

О аукцији «Звона Метохије», разговарамо са Николом Церовцем из организационог одбора

3:09 минута (557.21 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Господин Артемије отворио је у Београду у галерији Централног дома Војске Србије, 17. новембра, продајну изложбу «Звона Метохије» организовану ради подршке обнове порушених споменика Српске културе и духовности на Косову и Метохији. О аукцији, одржаној 23. новембра, са Николом Церовцем из организационог одбора, представником Удружења ликовних уметника Србије, разговарала Маја Ставрић.

Разговор са директором Документационо-информационог центра «Веритас» г. Савом Штрпцем

4:21 минута (767.9 КБ)

Разговор са директором Документационо-информационог центра «Веритас» г. Савом Штрпцем поводом присуства високих представника Владе Републике Хрватске отварању Меморијалног музеја и Образовног центра у Спомен подручју Јасеновац.

Разговор са главним уредником листа «Православни пут» Станком Пантовићем

14:29 минута (2.49 МБ)

Разговор са главним уредником листа «Православни пут» који излази при храму Светог Ахилија у Ариљу, Станком Пантовићем поводом изласка новог 34. броја овог листа.

Разговор са директором листа «Хвосно» г. Зораном Ђорђевићем

8:31 минута (1.47 МБ)

Разговор са директором листа «Хвосно» г. Зораном Ђорђевићем поводом изласка новог 51. броја овог листа и издавачкој дјелатности којом се баве.

Разговор са вјероучитељем из Даниловграда попадијом Младенком Зековић

4:23 минута (4.02 МБ)

Разговор са вјероучитељем из Даниловграда попадијом Младенком Зековић о настави вјеронауке у овом граду.

Разговор са предсједником Братства православне омладине Светог Арсенија из Даниловграда Иваном Булатовићем

5:29 минута (969.1 КБ)

Разговор са предсједником Братства православне омладине Светог Арсенија из Даниловграда Иваном Булатовићем о активностима ове организације.

Манастир Шудикова посвећен Ваведењу Пресвете Богородице прославиће у понедјељак 4. децембра своју храмовну славу

7:50 минута (1.35 МБ)

Манастир Шудикова посвећен Ваведењу Пресвете Богородице прославиће у понедјељак 4. децембра своју храмовну славу. Тим поводом разговарала сам са игуманијом манастира мати Агнијом.

Комунална полиција и инспекција у Тивту забранили су радове око цркве Свете Тројице на Превлаци

3:30 минута (619.81 КБ)

Комунална полиција и инспекција у Тивту донијели су 1. децембра рјешење којим се СПЦ забрањује реконструкција потпорног зида и измјештање старог гробља око цркве Свете Тројице на Превлаци. Тим поводом разговарамо са настојатељом манастира јеромонахом Серафимом.

Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Рашко-призренским и Косовско-метохијским Г. Артемијем

5:40 минута (1001.32 КБ)

Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Рашко-призренским и Косовско-метохијским Г. Артемијем поводом скупова који ће се, у организацији Америчког савеза за Косово и Фондацијом Лорд Бајрон, одржати 6. децембра у Београду и 11. децембра у Лондону.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован био је протеклог викенда два дана на слободи

5:49 минута (1 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован био је протеклог викенда два дана на слободи како би прославио свој имендан, Светог Јована Златоустог. Тим поводом са Његовим Преосвештенством Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г.Марком разговала Слободанка Капа.


Новосадска фирма «Албус» која се бави производњом хемије приложила је Митрополији Црногорско-приморској хемијске производе

2:57 минута (523 КБ)

Новосадска фирма «Албус» која се бави производњом хемије приложила је Митрополији Црногорско-приморској хемијске производе из свог производног програма. Разговор са правним заступником ове новосадске фирме Далибором Каварићем.

Фоно из Јерусалима - јеромонах Јован Ћулибрк

10:47 минута (1.86 МБ)

У част прославе данашњег празника Свете Великомученице Екатарине Синајске, о недавној прослави Ваведења Пресвете Богородице као и о учешћу др Рафаела Израелија, професора Хебрејског универзитета у Јерусалиму на јучерашњој трибини и округлом столу под називом «Косовски расплет» (у организацији Америчког савета за Косово а са благословом Његовог Преосвештенства Владике Рашко-призренског Господина Артемија) са јеромонахом Јованом Ћулибрком (који је у Јерусалиму), сабратом Цетињског манастира и старешином манастира Морачник. разговор водила: Маја Ставрић.

Са Данилом Тврдишићем из Београда, чланом редакције часописа «Двери српске» разговарала Весна Кривчевић

17:00 минута (2.92 МБ)

Разговор колегинице Весне Кривчевић са Данилом Тврдишићем из Београда, чланом редакције часописа «Двери српске» поводом трибина о биометријским личним картама које се организују широм Србије.

Поводом конференције «Јединство православља» која је одржана у Прагу са јерејом Срђаном Јаблановићем разговарала Слободанка Капа

8:33 минута (1.47 МБ)

Prag Поводом конференције «Јединство православља» која је недавно одржана у Прагу поводом 55. годишњице аутокефалије Православне Цркве у чешким земљама и Словачкој на којој је учествовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са парохом прашким јерејом Срђаном Јаблановићем разговарала Слободанка Капа.

Парох прашки јереј Срђан Јаблановић говори о својој недавној посјети Тунису

15:35 минута (2.68 МБ)

Парох прашки јереј Срђан Јаблановић говори о својој недавној посјети Тунису гдје је извршио помене на гробљима српских војника и официра из првог свјетског рата. Разговор водила Слободанка Капа.

Духовна академија «Вјечна порука Мирослављевог Јеванђеља»

8:46 минута (1.51 МБ)

Разговор са предсједником Удружења «Кнез Мирослав» из Београда Веском Драшковићем. Повод за разговор је Духовна академија «Вјечна порука Мирослављевог Јеванђеља» која ће у суботу бити одржана у Бијелом Пољу поводом уписа Мирослављевог Јеванђеља на УНЕСКО-ву листу Меморија свијета.

Промоције ДВД издања «Крст на врху Србије»

7:33 минута (1.3 МБ)

Разговор са предсједником Удружења «Друштво пријатеља манастира Ђурђеви Ступови», Југославом Кипријановићем поводом промоције ДВД издања «Крст на врху Србије» које ће бити представљено у недјељу 17. децембра у Београдској филхармонији.

Трагом цд-издања "Поуке Светог Силуана" које је стигло у нашу редакцију из Пожеге

12:22 минута (2.13 МБ)

Трагом цд-издања "Поуке Светог Силуана" које је стигло у нашу редакцију из Пожеге чија је дистрибуција само скроман допринос завршетку изградње храма Света Три Јерарха, са протојерејем-ставрофором Дмитром Луковићем, архијерејским намесником пожешким, о обнови духовности, разговор водила, Маја Ставрић.

Српски сабор "Двери" организовао је протест на Машинском факултету у Београду против новог закона о личној карти

16:19 минута (2.8 МБ)

Српски сабор "Двери" организовао је протест на Машинском факултету у Београду против новог закона о личној карти. Тим поводом са господином Александром Павићем, политикологом и представником НВО "За живот без жига" о учесницима и циљу овог скупа а у прилог борбе покрета против пројекта Владе Србије за увођење биометријских личних докумената, разговор водила: Маја Ставрић.

Преподобни Јоаникије Девички подвизавао се у једном делу свог Светог житија и у манастиру Црна Река

8:28 минута (1.46 МБ)

Преподобни Јоаникије Девички подвизавао се у једном делу свог Светог житија и у манастиру Црна Река који припада Рашко-призренској епархији. Са игуманом, протосинђелом Николајем (Николићем), разговор о томе, као и о духовном центру за рехабилитацију наркомана, водила: Маја Ставрић.

У Ирској је отворена парохија Српске Православне Цркве

16:42 минута (2.87 МБ)

У Ирској је отворена парохија Српске Православне Цркве. О својој посјети Ирској, светилиштима у овој земљи, као и о исповијести једног Ирца који је на данашњи дан прешао у православље са парохом прашким јерејој Срђаном Јаблановићем разговарала Слободанка Капа.

За живот без ВЕЛИКОГ БРАТА! За живот без ЖИГА!

43:05 минута (6.17 МБ)

chipУ четвртак, 14. децембра, на Машинском факултету у Београду одржан је протестни сабор поводом новог закона о личној карти. Са једним од учесника покрета против пројекта Владе Србије за увођење биометријских личних докумената у Србији, проф. др Светозаром Радишићем, експертом за војне стратегије и доктрине, разговарала: Маја Ставрић.

Разговор са предсједницом НВО «Помоћ породици» др медицинских наука, педијатром Љиљаном Абрамовић-Савић

18:57 минута (3.26 МБ)

Разговор са предсједницом НВО «Помоћ породици» и руководиоцем ресора «Породица, брак и васпитање» при Митрополији Београдско-карловачкој др медицинских наука, педијатром Љиљаном Абрамовић-Савић о раду ових организација, страдању српског народа на Косову и недавно одржаном Сабору српских жена и мајки за спас и слободу Косова и Метохије. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговoр са игуманом манастира Бањска протосинђелом Симеоном

7:59 минута (1.38 МБ)

Разговoр са игуманом манастира Бањска протосинђелом Симеоном поводом јучерашње најаве повратка моштију Светог краља Милутина из Бугарске у манастир Бањску, његову задужбину, као и о прослави Никољдана у манастиру Грачаница. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са Владиком Марком о Архиепископу Јовану чији излазак на викенд очекују за Божић

6:09 минута (1.06 МБ)

Разговор са Владиком Марком о Архиепископу Јовану чији излазак на викенд очекују за Божић, као и најавама за нови Устав македонске Владе који ће прописати начин како ће се и под којим условима моћи регистровати једна вјерска заједница.

Разговор са протојерејом др Драгомиром Сандом о првом Православним сајму књига који је у Београду почео 18. децембра

7:33 минута (1.3 МБ)

Разговор са протојерејом др Драгомиром Сандом професором Богословског факултета у Београду о првом Православним сајму књига који је у Београду почео 18. децембра. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије говорио је на Никољданској академији која је одржана у Руском дому у Београду.

Разговор са ректором Богословије Светог Петра Цетињског протојерејом Гојком Перовићем

1:39 минута (294.33 КБ)

Разговор са ректором Богословије Светог Петра Цетињског протојерејом Гојком Перовићем поводом завршетка првог полугодишта у овој црквено-просветној установи.

Разговор са игуманом Лазаром (Ранковићем), старешином манастира Витовница

32:46 минута (5.63 МБ)

Manastir VitovnicaНаша Света Црква после Никољдана слави Преподобног Григорија Горњачког (Светог Григорија Исихасту или Ћутљивог) оснивача Светогорског манастира Светог Николаја Чудотворца (по коме се још назива и Григоријат). О његовом Светом житију, о манастиру Горњак где му Свете мошти почивају, са игуманом Лазаром (Ранковићем), старешином манастира Витовница. Посебна пажња посвећена је и блаженопочившем старцу Тадеју крај кога је отац Лазар као духовно чадо узрастао до мере његовог достојног наследника манастирског старешинства као и осталим околним манастирима (о чему ћете више сазнати у репортажи која је у припреми). Разговор водила: Маја Ставрић.

Митрополит Амфилохије обавиће освештање свих звона на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици 23. децембра

8:22 минута (1.44 МБ)

Zvono2Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г. др Амфилохије после редовног Сабрања целокупног свештенства Митрополије (које ће 23. децембра бити одржано у Цетињском манастиру) са монаштвом и верним народом, обавиће освештање свих звона на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. О значају овог великог догађаја у историји наше Цркве са јерејем Велибором Џомићем разговарала: Маја Ставрић.

О могућем потапању манастира Рмањ на подручју Мартин Брода разговарамо са игуманом Серафимом

16:12 минута (2.78 МБ)

Manastir RmanjО могућем потапању манастира Рмањ на подручју Мартин Брода са игуманом Серафимом, настојатељем овог вековног духовног, религиозног и националног центра Српског народа у Горњем Поуњу а поводом Саопштења за јавност из кабинета Његовог Преосвештенства Епископа Бихаћко-петровачког Господина Хризостома и са његовим благословом, разговор водила: Маја Ставрић.

Са парохом винковачким протојерејем Предрагом Азапом о животу српске заједнице у Епархији осјечкопољској и Барањској

5:37 минута (991.06 КБ)

Разговор са парохом винковачким протојерејем Предрагом Азапом о животу српске заједнице у Епархији осјечкопољској и Барањској и припремама за прославу Божића водила Слободанка Капа.

У Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду одржаће се «Представљање програма обнове Бањске»

11:20 минута (1.95 МБ)

У четвртак 28. децембра  у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду одржаће се «Представљање програма обнове Бањске». Тим поводом са игуманом Бањске протосинђелом Симеоном разговарала Слободанка Капа.

Протојереј Предраг Азап говори о веб презентацији парохије Винковци и парохијском часопису «Православни Хришћанин»

7:24 минута (1.27 МБ)

Са парохом винковачким Епархије Осјечко-пољске и Барањске протојерејом Предрагом Азапом о веб презентацији парохије Винковци и часопису винковачке парохије за вјеру и културу «Православни Хришћанин», разговарала Слободанка Капа.

Са јерејом Гораном Петковићем парохом пуслко-перојским разговарала Слободанка Капа

8:50 минута (1.52 МБ)

Са јерејом Гораном Петковићем парохом пуслко-перојским о јучерашњој Светој Архијерејској Литургији коју је у храму Светог Спиридона у Пероју у Истри служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи Горњокарловачки Герасим и и Далматински Фотије, разговарала Слободанка Капа.

Са игуманом манастира Радовашница код Шапца Архимандритом Николајем разговарамо о животу у овој древној Светињи из 14. вијека

7:17 минута (1.26 МБ)

Kralj DragutinСа игуманом манастира Радовашница код Шапца Архимандритом Николајем о животу у овој древној Светињи из 14. вијека задужбини краља Драгутина, о обнови конака, дијеловима моштију који се у њему налазе, разговарала Слободанка Капа.

Разговор са Архијерејским намјесником Бококоторским протојерејом-ставрофором Момчилом Кривокапићем

25:05 минута (4.31 МБ)

Разговор са Архијерејским намјесником Бококоторским протојерејом-ставрофором Момчилом Кривокапићем о његовим разлозима збoг којих ове године није честитао Божић представницима римокатоличке вјероисповијести у Котору. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са јеромонахом Јованом (Ћулибрком) о припремама за прославу Божића у Јерусалиму

5:38 минута (993.97 КБ)

Разговор са јеромонахом Јованом (Ћулибрком) о припремама за прославу Божића у Јерусалиму водила Слободанка Капа.

Разговор са аутором књиге «Проблематика аутокефалије Митрополије Црногорско-приморске» Филипом Ивановићем

4:08 минута (731.24 КБ)

Са аутором књиге «Проблематика аутокефалије Митрополије Црногорско-приморске» Филипом Ивановићем, која ће 28. децембра у 20 часова бити представљена у сали «Кино култура» у Подгорици разговарала Слободанка Капа.

Изашао је десети број часописа за српски језик књижевност и културу «Слово»

27:44 минута (4.76 МБ)

О новом, десетом броју часописа за српски језик, књижевност и културу «Слово», који издаје Актив професора српског језика и књижевности Никшића са његовим главним уредником професором Веселином Матовићем разговарала Сенке Чоловић.

Са игуманијом манастира Девич код Србице мати Анастасијом разговарамо о животу у манстиру

12:44 минута (2.19 МБ)

Manastir DevicСа игуманијом манастира Девич код Србице мати Анастасијом о животу у манстиру, ратним збивањима 1999. и 2004. г., обнови порушеног манастира, прослави Преподобног Јоаникија Девичког у овој древној Светињи с краја 14. вијека. Разговарала Слободанка Капа.

Живот вијечни

76:47 минута (11 МБ)

СолунСабрат Цетињског манастира јеромонах Никодим Богосављевић вратио се на кратко из Солуна где борави на усавршавању докторских студија да са нама подели радости празника Христовог рождества. Отац Никодим говори о духовној нераскидивој повезаности Српског и Грчког народа у једно Тело, једну Свету Саборну и Апостолску Цркву Православну, о путу повратка нашим изворима, традицији и идентитету, па самим тим и начину спасења. Разговор водила: Маја Ставрић.

Разговор са игуманом манастира Бањска протосинђелом Симеоном

20:33 минута (3.53 МБ)

Manastir BanjskaСа игуманом манастира Бањска протосинђелом Симеоном о представљању пројекта за обнову манастира, насеља и бање Бањска код Звечана, која је одржана у четвртак 28. децембра у Београду а којом почињу припреме за повратак моштију Светог краља Милутина у и Богородице Бањске, символа цркве у овај манастир, као и о актуелној ситуацији на Косову разговарала Слободанка Капа.

Недавно је Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одликовао архипастирском граматом Вучину Минића из Никшића

22:33 минута (3.87 МБ)

Недавно је Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одликовао архипастирском граматом Вучину Минића из Никшића. Тим поводом разговор са Вучином Минићем водила Сенка Чоловић.

Разговор са јерејом Драженом Тупањанином свештеником Саборнох храма Преображења Господњег у Требињу

7:47 минута (1.34 МБ)

TrebinjeРазговор са јерејом Драженом Тупањанином свештеником Саборнох храма Преображења Господњег у Требињу о прослави славе Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и крсне славе њеног Архијереја Преосвећеног Епископа Г. Григорија. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Преосвећене Господе Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Григорија, умировљеног Атанасија, Шумадијског Јована, Браничевског Игњатија, Будимљанско-никшићког Јоаникија и Брегалничког Марка. Било је ријечи и и о богословском симпосиону «Евхаристија по Светом Игњатију Богоносцу». Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са секретаром Академије Српске Православне Цркве за умјетности и консервацију Ивицом Чаировићем

3:32 минута (624.79 КБ)

Разговор  са секретаром Академије Српске Православне Цркве за умјетности и консервацију Ивицом Чаировићем о отварању изложбе «Божић и Бадњак» која ће у Павиљону «Цвијета Зузорић» у Београду бити отворена 3. јануара у 19 часова и трајаће до 10 јануара. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са протосинђелом Петром (Улемеком) игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу

16:11 минута (2.78 МБ)

Са игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в.д. игумана манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца протосинђелом Петром (Улемеком) разговарамо о повлачењу војника КФОР-а из Ораховца и околине манастира Пећка Патријаршија, о најновијим нападима на Србе и њихову имовину у Клини и Истоку, значају повратка моштију Светог краља Милутина у манастир Бањска код Звечана и припремама наших Светиња и народа на Косову и Метохији да дочека радосни хришћански празник Рођење Богомладенца Исуса Христа. Разговор водила Слободанка Капа.

О припремама за прославу Рођења Христовог у Охридској Архиепископији разговарамо са Епископом Г. Марком

5:51 минута (1.01 МБ)

Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком о припремама за прославу радосног хришћанског празника Рођења Христовог у Охридској Архиепископији, који ће, како се надају прославити заједно са својим Архиепископом Г. Јованом. У Охридској Архиепископији очекују да ће Епископ Јован бити пуштен из скопскоз затвора Идризово како би са својим вјерницима прославио Божић. Разговор водила Слободанка Капа.

«Божић и Бадњак - чувари предања»

10:37 минута (1.83 МБ)

Разговор са професором фрескописа на Академији Српске Православне Цркве за умјетности и консервацију г. Гораном Јанићијевићем поводом изложбе «Божић и Бадњак - чувари предања» која је 3. јануара отворена у Павиљону «Цвијета Зузорић» у Београду. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са помоћником главног уредника подгоричког дневника "Дан" Николом Марковићем

7:34 минута (1.3 МБ)

Разговор са помоћником главног уредника подгоричког дневника "Дан" Николом Марковићем поводом објављивања сабраних дјела Петра Другог Петровића Његоша. Разговарао: Рајо Војиновић.

На централној прослави Бадњег дана у Црној Гори по први пут ће се огласити звона Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици

5:52 минута (1.01 МБ)

На сјутрашњој централној свечаности прославе Бадњег дана у Црној Гори по први пут ће се огласити звона Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. О томе је са секретаром Храма Предрагом Шћепановићем разговарао Рајо Војиновић.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован пуштен је 6. јануара на слободу

3:00 минута (531.88 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован пуштен је На Бадњи дан, како би прославио празник Христовог рождества. За Радио- Светигору говори Његово Преосвештенство Епископ Брегалнички Г. Марко.

Још информација са Косова чућемо од игумана манастира Ђурђеви Ступови у Расу

5:35 минута (984.25 КБ)

Још информација са Косова чућемо од игумана манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в.д. игумана манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца протосинђела Петра (Улемека).

О прослави Бадњег дана на Косову и Метохији говори игуман манастира Бањска на Косову протосинђел Симеон

8:08 минута (1.4 МБ)

О прослави Бадњег дана на Косову и Метохији за Радио-Светигору говори игуман манастира Бањска на Косову протосинђел Симеон.

Фоно из Јерусалима - јеромонах Јован Ћулибрк

3:04 минута (544.13 КБ)

Са јеромонахом Јованом (Ћулибрком) о прослави Божића у Јерусалиму разговарала Слободанка Капа.

Припадници КПС у понедјељак 8. јануара око 16 часова код Вучитрна зауставили и претресали возило Епархије Рашко-призренске

25:21 минута (4.36 МБ)

Припадници Косовске полицијске службе у понедјељак 8. јануара око 16 часова код Вучитрна зауставили су и претресли возило Епархије Рашко-призренске у коме су се налазили Протосинђел Синеоном игуман манастира Бањска и јерођакон Дамјан. О овом догађају као и о дешавањима у Бабином мосту гдје су припадници КПС грубо шиканирали и малтретирали породицу Симић са протосинђелом Симеоном који је и секретар Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског и Косовско-метохијског Г. Артемија разговарала Слободанка Капа.

Јереј Велибор Џомић о медијској офанзиви распопа Дедеића

9:01 минута (1.55 МБ)

"Обнављањем" тзв. "Синода" самозване ЦПЦ је још један пропали покушај анатемисаног распопа Дедеића да Црну Гору претвори у духовну депонију у којој ће се сабирати духовни отпад у виду рашчињених свештеника из цијелог свијета, казао је у разговору за наш радио парох подгорички јереј Велибор Џомић. Разговор са оцем Велибором Џомићем водио Рајо Војиновић.

Са протосинђелом Петром (Улемеком) разговарамо о новом цд-у „Дјеца дјеци за Божић“

34:07 минута (5.86 МБ)

Разговор са игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу и вршиоцем дужности игумана манастира Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца протосинђелом Петром (Улемеком) о новом цд-у „Дјеца дјеци за Божић“, о очекивањима од извјештаја специјалног представника УН за одређивање коначног статуса Косова и Метохије Мартија Ахтисарија који ће представити почетком јануара, као и о прослави српске Нове године на Косову. У оквиру разговора са протосинђелом Петром (Улемеком)разговарано је и са музичким продуцентом албума „Дјеца дјеци за Божић“ Љубом Нинковићем као и његовом кћерком седмогодишњом Емилијом Нинковић која је извела пјесму „Божић бата“. Разговор водила Слободанка Капа.

О биометријским личним картама говори Александар Павић, политиколог, из удружења "За живот без жига"

19:37 минута (3.37 МБ)Zivot bez ziga
Александар Павић, политиколог, из удружења "За живот без жига" говори о новим (биометријским) личним картама које неће бити издате 27. јануара, како је то Влада Србије најављивала.

Протосинђел Сава (Јањић) говори о почетку уклањања нелегално подигнутих објеката у близини манастира Дечани

10:08 минута (1.74 МБ)

Протосинђел Сава (Јањић) из манастира Високи Дечани говори о почетку уклањања нелегално подигнутих објеката у близини манастира Дечани, о покушају непознатих починилаца да са цркве Светог Николе у Приштини однесу дио оловног покривача и најављује прослaву Богојављења у Дечанима. Разговор водила Слободанка Капа.

Даниловградска црква Свете Текле је у ноћи 21/22 јануара опет обијена и демолирана

8:10 минута (1.41 МБ)

Даниловградска црква Свете Текле је у ноћи 21/22 јануара, по други пут у последњих 20. дана обијена и демолирана, казао је у разговору за наш радио, парох даниловградски - јереј Слободан Зековић. Разговарала: Весна Кривчевић.

Са протојерејом Предрагом Азапом разговарамо о екуменском молебану представника вјерских заједница у Осјеку

6:41 минута (1.15 МБ)

Разговор са парохом винковачким Епархије Осјечко-пољске и барањске протојерејом Предрагом Азапом о екуменском молебану представника вјерских заједница у Осјеку «Глухима дајте чути, нијемима говорити», као и о прослави богојављенских и светосавских празника у Епархији Осјечко-пољској и Барањској.

Оливера Доклестић говори о резултатима литерарног Конкурса на тему Свети Сава

9:04 минута (1.56 МБ)

Раговор са Оливером Доклестић, Предсједником СПКД Просвјета из Херцег Новог, поводом резултата литерарног Конкурса на тему Свети Сава.

Ненад Антонијевић историчар из Музеја жртава геноцида - Београд

8:38 минута (1.49 МБ)
 Ненад Антонијевић историчар из Музеја жртава геноцида - Београд, говори
о сарадњи са Ефрејмом Зурофом, директором канцеларије Симон Визентал из Јерусалима и  о 65-годишњици "Рације" у Новом Саду и хватању Шандора Кепироа који је одговоран за ову рацију у којој је живот изгибило више од 1200 новосађана.
 
 

Апелациони суд у Скопљу укинуо је ослобађајућу пресуду Високопреосвећеном Архиепископу Охридском Митрополиту Скопском Г. Јовану

7:41 минута (1.32 МБ)

 Апелациони суд у Скопљу укинуо је ослобађајућу пресуду  Високопреосвећеном Архиепископу Охридском Митрополиту Скопском Г. Јовану коју му је у априлу прошле године изрекао Основни суд у Велесу и предмет вратио на поновно суђење. О томе са Преосвећеним Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком разговарала Слободанка Капа.

О проблематици угрожавања сакралних објеката у послератном периоду, говори јереј мр. Велибор Џомић

15:38 минута (2.69 МБ)

 Са јерејем мр. Велибором Џомићем парохом подгоричким о проблематици угрожавања сакралних објеката у послератном периоду, о чему ће документи убрзо бити објављени разговарала Слободанка Капа.

О статуи мајке Божије Соколичке говори игуманија Соколице мати Макарија

28:04 минута (4.82 МБ)

 Манастир Соколица код Звечана посвећен покрову Пресвете Богородице чува велику Светеињу, статуу мајке Божије Соколичке. О овој великој Светињи за Радио-Светигору говори игуманија Соколице мати Макарија, која је на празник Светог Макарија Египатског прославила свој имендан и 29. годишњицу од како је замонашена. Разговор водила Слободанка Капа.

Монографија «Свети Сава принц и просветитељ», 2. фебруара у продаји уз дневни лист «Дан»

23:59 минута (4.12 МБ)

 О монографији «Свети Сава принц и просветитељ», капиталном издавачком подухвату посвећеном нашем највећем Светитељу и просветитељу која ће се од сјутра, у Црној Гори продавати уз дневни лист «Дан», са публицистом Јованом Маркушем, чланом уређивачког тима, који је најдиректије учествовао у обликовању, избору фотографија и илустрација ове вриједне монографије. Разговор водила: Слободанка Капа.

У недјељу 4. фебруара у спомен-храму у Дракулићу код Бања Луке служиће се парастос жртвама усташког покоља 1942. године

12:51 минута (2.21 МБ)

 У недјељу 4. фебруара у спомен-храму у Дракулићу код Бања Луке, Његово Преосвештенство Епископ Бањалучки Г. Јефрем са свештенством служиће парастос жртвама усташког покоља 1942. године. О стравичном усташком покољу у Дракулићу, у коме су усташе за један дан звјерски убиле 2370 српских жртава говори парох дракулићки протојереј Остоја Вуковић. Разговор водила Слободанка Капа.

Никшићанин Милош Цицмил освојио друго мјесто на светосавском књижевном конкурску

29:03 минута (4.99 МБ)

Никшићанин Милош Цицмил који је 2004. године услед преименовања српског језика школовање наставио у требињској гимназији Јован Дучић ових дана је освојио друго мјесто на традиционалном светосавском књижевном конкурску који расписује Друштво Светог Саве из Београда. Прилог Сенке Чоловић.

О удружењу «За живот без жига» говори политиколог Александар Павић

16:52 минута (2.9 МБ)

 Раговор са политикологом Александром Павићем о удружењу «За живот без жига» и пажњи које је изазвало у Америци и у Европи, као и о  најновијим догађајима везаним за нове личне карте.

Публициста Јован Маркуш аутор дјела «Народна странка у књажевини и краљевини Црној Гори»

25:40 минута (4.41 МБ)

 Публициста Јован Маркуш аутор дјела «Народна странка у књажевини и краљевини Црној Гори» и «Народна мисао-фототипско издање» говори о процесима који су се дешавали у вријеме књажевине Црне Горе, који по много чему подсјећају на данашње вријеме, а без познавања којих је тешко схватити данашња дешавања. Разговор водила Слободанка Капа.

О чудотворној икони Мајке Божије Кикоске говори мати Катарина, настојатељица манастира Светог Николе у Кончулу код Рашке

9:53 минута (1.7 МБ)

 Разговор са мати Катарином, настојатељицом манастира Светог Николе у Кончулу код Рашке о чудотворној икони Мајке Божије Кикоске која се до 1999. године налазила у манастиру Свете Тројице у Мушутишту код Суве Реке. Чудотворна икона, копија иконе Богородице Кикоске коју је радио Свети апостол Лука, пронађена је нетакнута на згаришту храма у Мушутишту и пренесена у Кончул гдје се чува и чудотвори у храму Светог Николе. Разговор водила Слободанка Капа.

Станко Пантовић, уредник часописа «Православни пут»

13:49 минута (2.37 МБ)

О новом 35. броју листа «Православни пут»  разговарамо са Станком Пантовићем, уредником часописа, који са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Г. Хризостома уређује Светосавска омладинска заједница при храму Светог Ахилија у Ариљу.

Саво Штрбац директор Информационо-документационог центра «Веритас» говори о најновијим нападима на Србе у Хрватској

14:40 минута (2.52 МБ)

 Директор Информационо-документационог центра «Веритас» Саво Штрбац говори о најновијим нападима на Србе, Српске Светиње и имовину у Хрватској, а све у циљу етничког чишћења које хрватске власти несметано спроводе и дванаест година након рата. Разговор водила Слободанка Капа.

«Уставни геноцид над Србима» изашао је из штампе у издању Српског народног вијећа Црне Горе

34:38 минута (5.95 МБ)

 Из штампе се у издању Српског народног вијећа Црне Горе, под насловом «Уставни геноцид над Србима», појавио зборник радова са научног скупа «Српски народ у новом Уставу Црне Горе» који је одржан у Подгорици у новембру прошле године. Тим поводом, са једним од учесника овог скупа, о зборнику и општим приликама у Црној Гори разговарала Слободанка Капa.

О књизи Свети Сава-принц и просветитељ говори г-ђа Весна Тодоровић, члан уређивачког тима «Светигоре»

7:50 минута (1.35 МБ)

Са професором српског језика и књижевности г-ђом Весном Тодоровић, чланом уређивачког тима «Светигоре» о књизи Свети Сава-принц и просветитељ, разговарала Слободанка Капа.

Више хиљада Албанаца припадника покрета "Самоопредјељење" и симпатизера ОВК протестовало је 10. фебруара у Приштини

15:34 минута (2.68 МБ)
 Више хиљада Албанаца припадника покрета "Самоопредјељење" и симпатизера ОВК протестовало је данас у Приштини због плана за статус Косова специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија. О томе са протосинђелом Савом (Јањићем) из манастира Високи Дечани разговарала Слободанка Капа.
 

На битољском гробљу Свете недјеље, 10. фебруара, нападнут Епископ Брегалнички Охридске Архиепископије Г. Марко

11:50 минута (2.03 МБ)
 Његово Преосвештенство Епископа Брегалнички Охридске Архиепископије Г. Марко говори о инциденту који се догодио у суботу 10. фебруара, на Задушнице, када га је на битољском гробљу Свете недјеље претукло обезбјеђење припадника канонски непризнате "Македонске православне цркве". Разговор водила Слободанка Капа.

Протојереј Гојко Перовић говори о духовним свечаностима, које ће у недјељу 25. фебруара бити одржане на Цетињу

4:23 минута (773.56 КБ)

Протојереј Гојко Перовић говори о духовним свечаностима, које ће у недјељу 25. фебруара бити одржане на Цетињу поводом прославе прве недјеље Часног Васкршњег поста - Недјеље православља. Разговор водила Слободанка Капа.

«Рјешење статуса Космета зависи од става Србије, а судбина Космета од самог српског народа»

15:08 минута (2.6 МБ)

 «Рјешење статуса Космета зависи од става Србије, а судбина Космета од самог српског народа». Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Артемије говори о својој недавној посјети САД и Бриселу. Разговор водила Слободанка Капа.

Суд у Велесу смањио затворску казну за три мјесеца Архиепископу Охридском Митроплоиту Скопском Г. Јовану

2:44 минута (483.28 КБ)

 Представници Охридске Архиепископије из медија су сазнали да је Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Охридском Митроплоиту Скопском Г. Јовану суд у Велесу смањио затворску казну за три мјесеца, док званичну пресуду о томе нијесу добили. О томе са Његовим Преосвештенством Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком разговарала Слободанка Капа.

Игуман манастира Дубоки поток код Зубиног Потока синђел Ромило говори о ратним збивањима 1999. године

17:27 минута (3 МБ)

 Игуман манастира Дубоки поток код Зубиног Потока синђел Ромило говори о ратним збивањима 1999. године, до када је он био игуман манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца. Говори и о мученичком страдању новомученика Харитона монаха из манастира Свети Архангели код Призрена, као и о трибинама подршке Србима са Космета које су одржане у Источном и Федералном дијелу Сарајева. Разговор водила Слободанка Капа.

Протосинђел Јован (Јеленков) говори о животу у манастиру Сочаница

14:40 минута (2.52 МБ)

 Протосинђел Јован (Јеленков) игуман манастира Светог Јована у Сочаници на сјеверу Косова, који је до 1998. године био игуман манастира Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца подсјећа на ратна збивања 1999. године на Косову, говори о животу у манастиру Сочаница, историјату ове Светиње и уопштено животу на Косову. Разговор водила Слободанка Капа.

Ускоро ће почети изградња новог манастира у Медној

26:20 минута (4.52 МБ)

 Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Бихаћко-петровачког Г. Хризостома ускоро ће почети изградња новог манастира у Медној посвећеног Светом преподобномученицима медљанском Серафиму, Авакуму и Мардарију.

Другог марта у 18 часова у сали СО Бар биће одржан скуп подршке очувању Косова и Метохије

10:34 минута (1.82 МБ)

 Вечерас (2. марта) у 18 часова у сали СО Бар биће одржан скуп подршке очувању Косова и Метохије у границама Србије. О томе са Мишком Јовановићем предсједником Савеза удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори, разговарала Слободанка Капа.

У Бару одржан скуп подршке очувању Косова и Метохије у границама Србије

5:05 минута (899.07 КБ)

 О скупу подршке очувању Косова и Метохије у границама Србије који је у петак 02. марта одржан у Бару са предсједником Удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори г. Мишком Јовановићем разговарала Слободанка Капа.

Разговор са археологом Ђорђем Ћапином директором «Музеј и галерија» из Херцег Новог

22:31 минута (3.87 МБ)

 Разговор са археологом Ђорђем Ћапином директором «Музеј и галерија», из Херцег Новог, о тренутним археолошким истраживањима у херцегновском старом  граду, за које је Регионални завод за заштиту споменика културе ангажовао археологе из Берана и Котора, а не археологе из «Музеј и галерија», из Херцег Новог. Разговор урадила Весна Кривчевић.

«Покрет за живот»

14:05 минута (2.42 МБ)

 Разговор са Немањом Зарићем чланом Двери Српских координатором  «Покрета за живот».

Протосинђел Петар (Улемек) говори о животу Срба на Косову и Метохији

13:28 минута (2.32 МБ)
 Протосинђел Петар (Улемек) игуман манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в.д. игумана манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца говори о животу Срба у овом граду, о жељи за повратком, о недавном скрнављењу цркве Светог Јована Претече у Пећи и преговорима у Бечу. Разговор водила Слободанна Капа.
 

О просторном уређењу око Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, говори јереј мр. Велибор Џомић

14:29 минута (2.49 МБ)

 Jереј мр. Велибор Џомић парох подгорички  говори о просторном уређењу око Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици и календару НВО ткз. «ЦПЦ» у којем распоп Мираш Дедејић својим присталицама умјесто поука о посту и молитви нуди низ разних враџбина на чисто црногорском језику. Разговор водила Слободанка Капа.

Никола Мештровић директор часописа Српски глас Боке

8:39 минута (1.24 МБ)

 Никола Мештровић, директор часописа Српски глас Боке, говори о новом осмом мартовском броју. Разговарала Весна Кривчевић.

"Савремени црногорски роман"

8:36 минута (1.23 МБ)

 Новица Ђурић, новинар Политике, говори о едицији подгоричких "Вијести" под називом "Савремени црногорски роман" која је у црногорске писце сврстала Данила Киша, Бранимира Шћепановића, Борислава Пекића, Миодрага Булатовића... а о чему је он писао у Политици.

Контра-напад !

13:32 минута (1.94 МБ)

 Радован Тврдишић, члан Српског сабора Двери најављује Сабор српских невладиних организација из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Расијања који ће се одржати 17. марта у Београду у великој сали Дома синдиката. Разговарала Весна Кривчевић.

Јереј мр. Велибор Џомић говори о скупу «Време је за контранапад»

7:45 минута (1.34 МБ)

 У суботу 17. марта са почетком у 12 часова, на годишњицу великог страдања српског народа на Косову и Метохији, у великој сали Дома синдиката у Београду, биће одржан скуп под називом «Време је за контранапад». Тим поводом са јерејом мр Велибором Џомићем парохом подгоричким, који ће говорити на овом скупу разговарала Слободанка Капа.

Изашао је нови број часописа «Слово»

27:38 минута (4.75 МБ)

О новом броју часописа «Слово», који издаје група отпуштених професора из Никшића, са уредником професором Веселином Матовићем разговарала Сенка Чоловић.

У недјељу 18. марта на Цетињу ће бити обављено освећење обновљене цркве рођења Пресвете Богородице

5:09 минута (910.48 КБ)

 У недјељу 18. марта на Цетињу ће бити обављено освећење обновљене цркве рођења Пресвете Богородице - Влашке цркве а у суботу, такође на Цетињу састанак Просветног одбора при Светом Синоду Српске Православне Цркве. Тим поводом са ректором Богословије Светог Петра Цетињског, парохом цетињским протојерејем Гојком Перовићем разговарала Слободанка Капа.

На трогодишњицу мартовског погрома над косовско-метохијским Србима разговарамо са протосинђелом Савом Јањићем

25:00 минута (4.3 МБ)

 На трогодишњицу мартовског погрома над косовско-метохијским Србима са протосинђелом Савом Јањићем из манастира Високи Дечана разговарао је Рајо Војиновић.

У подловћенском селу Чавори, чувају свједочанство да су светогорски монаси походили Црну Гору

3:37 минута (641.01 КБ)

У подловћенском селу Чавори, и данас као највећу Светињу његови мјештани кроз разне предмете које им је прије више од сто година даровао непознати светогорски монах, чувају  свједочанство да су светогорски монаси у својим путовањима походили и Црну Гору. О томе са чуваром породичне традиције Чавора, ђедом Васом Чавором разговарао Жељко Комненовић.

Биометрија, лична идентификација, безбедност и слобода

6:28 минута (1.11 МБ)

 Александар Павић политиколог, удружење грађана ''За живот без жига'' најављује научни скуп који ће бити одржан у уторак 20.03.2007. у сали Патријаршије у Београду, на тему ''Биометрија, лична идентификација, безбедност и слобода'' на којем ће поред великог броја учесника, између осталих, говорити Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско - приморски Господин Амфилохије.

Васо Чавор-свједок рушења Његошеве капеле на Ловћену

30:49 минута (5.29 МБ)

 О догађајима из 70-их година прошлог вијека, који су ударили темеље данашњој ситуацији и подијељености народа у Црној Гори, говори свједок рушења Његошеве капеле на Ловћену, први кустос маузолеја на Ловћену Васо Чавор. Разговор водио Жељко Комненовић.

«Антисрпство у уџбеницима историје у Црној Гори»

22:39 минута (3.89 МБ)

 Са доцентом др Александром Стаматовићем поводом изласка из штампе његове књиге «Антисрпство у уџбеницима историје у Црној Гори» разговарала Слободанка Капа.

Чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице долази 25 марта 2007 у Вазнесењску цркву у Београду

5:56 минута (1.02 МБ)

 Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла у недјељу 25. марта у 16 часова у Вазнесењску цркву у Београду стићи ће копија чудотворне иконе Богородице Млекопитатељнице. О томе са са директором поклоничке агенције «Доброчинство» г. Драганом Вукићем разговарала Слободанка Капа.

У Етнографском музеју у Београду одржава се Недјеља задужбинарства

3:40 минута (647.29 КБ)

 Са предсједником Удружења "Кнез Мирослав" из Београда г. Веском Драшковићем о Недјељи задужбинарства која се одржава у Етнографском музеју у Београду разговарала Слободанка Капа.

Биометрија, лична идентификација, безбедност и слобода

12:44 минута (2.19 МБ)

 Разговор са политикологом Александром Павићем о научном скупу одржаном у Београду у Патријаршији на тему «Биометрија, лична идентификација, безбедност и слобода» , на коме је између осталих учествовао и Митрополит Амфилохије.

«Време је за контранапад»

9:24 минута (1.62 МБ)

 Разговор  са чланом «Српског Сабора Двери» Бошком Обрадовићем о одржаном Сабору «Време је за контранапад»  у суботу 17. марта  на годишњицу великог страдања српског народа на Косову и Метохији, у великој сали Дома синдиката у Београду.

Копија иконе Богородице Млекопитатељнице данас креће у Свету земљу

5:31 минута (972.7 КБ)

 Копија иконе Богородице Млекопитатељнице освећене на оригиналу иконе у Кареји-у Светој земљи након тродневног боравка у Вазнесењској цркви у Београду данас (28. марта 2007) са 110 поклоника предвођених Епископом Славонским Г. Савом креће у Свету земљу гдје ће бити поклоњена братству манастира Светог Саве Освећеног. Тим поводом са директором поклоничке агенције «Доброчинство» г. Драганом Вукићем разговарала Слободанка Капа.

О дешавањима у бјелопољској Црквеној општини говоримо са намјесником бјелопољским протојерејем Мирашем Богавцем

9:27 минута (1.63 МБ)

 Разговор са Архијерејским намјесником бјелопољским протојерејем Мирашем Богавцем о групи вјерника која је кренула на поклоничко путовање у Јерусалим и о дешавањима у бјелопољској Црквеној општини.

Припадници секте ЦПЦ најављују да ће ући у цркву Светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици

4:12 минута (742.65 КБ)

 О најавама припадника секте ЦПЦ да ће ући у цркву Светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици са надлежним парохом овог храма јерејем Далибором Милаковићем разговарала Слободанка Капа.

Центар савремене умјетности Црне Горе «дозволио» је секти ЦПЦ коришћење цркве Светог Димитрија

8:07 минута (1.4 МБ)

 Центар савремене умјетности Црне Горе «дозволио» је секти ЦПЦ коришћење цркве Светог Димитрија, дворске капеле на Крушевцу у Подгорици. О томе и о најавама ЦПЦ да ће ући у ову Светињу Српске Православне цркве са јерејем мр Велибором  Џомићем разговарала Слободанка Капа.

У суботу 31. марта, на тргу у Херцег Новом биће одржан протестни скуп за очување Косова и Метохије у границама Србије

6:46 минута (1.17 МБ)

 У суботу 31. марта у 18 часова, на тргу у Херцег Новом биће одржан протестни скуп за очување Косова и Метохије у границама Србије. Тим поводом са  предсједником Асоцијације удружења расељених са КиМ у Црној Гори г. Мишком Јовановићем разговарала Слободанка Капа.

У ноћи између четвртка и петка у 1.10 часова у непосредној близини манастира Високи Дечани одјекнула је снажна експлозија

12:27 минута (2.14 МБ)

 У ноћи између четвртка и петка (30. марта 2007) у 1.10 часова у непосредној близини манастира Високи Дечани одјекнула је снажна експлозија која је пробудила манастирско братство. Тим поводом са игуманом манастира Његовим Преосвештенством Епископом Липљанским Г. Теодосијем разговарала Слободанка Капа.

О последњој недељи Часног поста у Јерусалиму говори јеромонах Јован Ћулибрк

13:32 минута (2.33 МБ)

 Разговор са јеромонахом Јованом Ћулибрком из Јерусалима о овој последњој недељи Часног поста и о Међународној школи за проучавање холокауста Јад Вашем која је упутила писмо захвалности Одбору за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Изашао је нови цд албум групе «Пирг»

19:45 минута (3.39 МБ)

 Разговор  са Југославом Кипријановићем предсједником Удружења «Пријатељи манастира Ђурђеви Ступови у Расу» о тренутним активностима и новом албуму групе «Пирг» за који су били саиздавачи.

Књижевна награда "Јелена Балшић" по први пут ће бити уручена на острву Бешка

13:38 минута (2.34 МБ)

 На острву Бешка, поводом славе истоименог манастира, на Васкршњи уторак ће, у склопу великог Црквено-народног сабора бити по први пут уручена књижевна награда "Јелена Балшић". Са секретаром Фондације "Јелена Балшић" Симоном Ђуретићем о томе је разговарао Рајо Војиновић.

У Петровцу на мору се традиционално организује васкршња изложба

3:26 минута (606.88 КБ)

 Са игуманом манастира Градиште код Петровца на мору јеромонахом Павлем (Калањом) о прослави Васкрса и традиционалној васкршњој изложби разговарала Слободанка Капа.

Фоно из Јерусалима јеромонах Јован (Ћулибрк)

10:48 минута (1.86 МБ)

 О прослави најрадоснијег хришћанског празника Васкрсења Господа Исуса Христа у Јерусалиму са јеромонахом Јованом (Ћулибрком) разговарала Слободанка Капа.

О прослави Васкрса у Охридској Архиепископији са Његовим Преосвештенством Епископом Г. Марком

5:02 минута (889.05 КБ)

 О прослави Васкрса у Охридској Архиепископији са Његовим Преосвештенством Епископом Брегалничким Охридске Архиепископије Г. Марком разговарала Слободанка Капа.

О прослави Васкрса у Котору говори Архијерејски намјесник Бококоторски Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић

16:41 минута (2.87 МБ)

 Како се Васкршњи празници прослављају у Котору говори Архијерејски намјесник Бококоторски Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. Разговор водила Слободанка Капа.

Мати Макарија говори о прослави Васкршњих празника у манастиру Соколица

3:46 минута (666.12 КБ)

 О прослави Васкршњих празника у манастиру Соколица код Звечана са игуманијом манастира мати Макаријом разговарала Слободанка Капа.

На Васкрс је почела са радом интернет презентација Епархије Захумско-херцеговачке и приморске

3:07 минута (553.08 КБ)

 На Васкрс је почела са радом интернет презентација Епархије Захумско-херцеговачке и приморске на адреси www.eparhija-zahumskohercegovacka.com. О томе са уредником сајта г. Здравком Јефтићем разговарала Слободанка Капа.

Протосинђел Сава Јањић говори о прослави васкршњих празника у манастиру Високи Дечани

8:29 минута (1.46 МБ)

 О прослави васкршњих празника у манастиру Високи Дечани са протосинђелом Савом Јањићем разговарала Салободанка Капа.

Са протосинђелом Петером (Улемеком) говоримо о прослави Васкрса и посјети аустријског писца Петера Хандкеа Косову и Метохији

16:48 минута (2.89 МБ)

 Са игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в.д. игумана манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца протосинђелом Петером (Улемеком) о прослави Васкрса на Косову, посјети аустријског писца Петера Хандкеа Косову и новом албуму групе Пирг «Не од овог свијета» разговарала Слободанка Капа.

Митрополија Црногорско приморска ће свим законом дозвољеним средствима бранити православне храмове који су у њеном власништву

11:51 минута (2.04 МБ)

 Митрополија Црногорско приморска ће свим законом дозвољеним средствима бранити православне храмове који су у њеном власништву, казао је за радио Светигору парох подгорички протојереј Велибор Џомић, а поводом најава представника псеудо религиозне организације на чијем је челу анатемисани и проклетству предати распоп Мираш Дедејић, да ће кренути у отимање цркава и манастира у Црној Гори. Џомић је рекао да располаже информацијама да се у државном тужилаштву пажљиво прате најаве присталица Мираша Дедејића и изразио увјерење да ће држава благовремено интервенисати.

Из штампе је изашао васкршњи број "Свевиђа"

9:56 минута (1.71 МБ)

Из штампе је изашао васкршњи број "Свевиђа", часописа Будимљанско-никшићке Епархије. О његовом садржају говори замјеник главног уреника Никола Маројевић.

Група дјеце школе вјеронауке при Цетињском манастиру боравила је од 6 -10 априла 2007 у Босилеграду

9:20 минута (1.61 МБ)

Група дјеце школе вјеронауке при Цетињском манастиру боравила је од 6 - 10 априла у Босилеграду на 14. Васкршњем фестивалу православне дјеце - Босилеград 2007. О том догађају је са вјероучетељем Вером Вукић разговарао Рајо Војиновић.

Отац Филип Хол из Линколна говори о кризи вјере на Западу и о његовом боравку у Црној Гори

16:10 минута (2.78 МБ)

 Отац Филип Хол из Линколна у Енглеској је свјештеник у Антиохијској Православној Цркви. Он је, прије него што је прешао у Православље, био свештеник у Англиканској Цркви. О томе, о кризи вјере на Западу и о његовом боравку у Црној Гори са оцем Филипом је разговарао Рајо Војиновић.

Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Охридске Архиепископије Г. Јован васкршње празнике проводи на слободи

13:11 минута (2.27 МБ)

 Са Његовим Високопреосвештенством Архиепископом Охридским Митрополитом Скопским Охридске Архиепископије Г. Јованом, који васкршње празнике проводи на слободи, разговарала Слободанка Капа.

Вјероучитељ Јелена Петровић говори о школи вјеронауке у Горњогрбаљској парохији

6:32 минута (1.13 МБ)

Са вјероучитељем  Јеленом Петровић о школи вјеронауке у Горњогрбаљској парохији разговарала Слободанка Капа.

Разговор са јеромонахом Никодимом (Богосављевићем) који је на докторским студијама у Грчкој

21:52 минута (3.76 МБ)

 Разговор са сабратом Цетињског манастира  јеромонахом Никодимом (Богосављевићем) који се тренутно налази у Грчкој на докторским студијама на теолошком факултету у Солуну.

У Фочи је у току градња монументалног саборног храма Светог Саве

5:38 минута (992.9 КБ)

 У Фочи је у току градња монументалног саборног храма Светог Саве. Са секретаром одбора за подизање ове Светиње Милијом Радовићем разговарао је Рајо Војиновић.

У Невесињу је одржано треће полуфинално вече Васкршњег фестивала српске народне пјесме "Кол`ко снаге хумска земља има"

10:02 минута (1.73 МБ)

 У понедјељак, 16. априла у Невесињу је одржано треће полуфинално вече Васкршњег фестивала српске народне пјесме "Кол`ко снаге хумска земља има". На вечери су наступила и дјеца с школе вјеронауке из Даниловграда. О томе говори парох даниловградски о. Слободан Зековић у разговору који је са њим водио Рајо Војиновић.

Са протом Слободаном Блажићем разговарамо о дешавањима у парохији Боровог насеља

12:34 минута (2.16 МБ)

 У зидинама храма који се подиже у славу Светог краља Стефана Дечанског у Борвом насељу Епископ Осјечко-пољски и Барањски господин Лукијан служио је у недјељу, 15. априла Свету архијерејску литургију. Овим поводом са парохом Боровог насеља протом Слободаном Блажићем разговарао је Рајо Војиновић.

Матуранти Богословије Светог Петра Цетињског вратили су се са седмодневне екскурзије у Украјини

28:42 минута (4.93 МБ)

 Матуранти Богословије Светог Петра Цетињског вратили су се са седмодневне екскурзије у Украјини. О утисцима са путовања, на коме су посјетили велики број светиња говори протојереј Гојко Перовић ректор цетињске Богословије.

Василије Лалошевић, потпредсједник Социјалистичке народне партије

4:15 минута (751.75 КБ)

 Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија, као и оглушења Црногорског државног тужилаштва на захтјеве да тим поводом реагује.

Предраг Поповић, предсједник Народне странке

10:07 минута (1.74 МБ)

 Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија, као и оглушења Црногорског државног тужилаштва на захтјеве да тим поводом реагује.

Рајко Ковачевић, портпарол Демократске партије социјалиста

6:36 минута (1.14 МБ)

 Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија, као и оглушења Црногорског државног тужилаштва на захтјеве да тим поводом реагује.

Андрија Мандић, предсједник Српске народне странке

9:44 минута (1.68 МБ)

 Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија, као и оглушења Црногорског државног тужилаштва на захтјеве да тим поводом реагује.

Адвокат Војислав Ђуришић

5:18 минута (935.27 КБ)

Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија.

Др.Горан Комар који се бави историјом Српске Цркве у Боки

8:53 минута (1.53 МБ)

Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија.

Драган Ђурчић, секрета Српског пјевачког друштва «Јединство» из Котора

6:16 минута (1.08 МБ)

Коментар демонстрације насиља присталица Невладине организације «Црногорска православна црква» на Цетињу 18. априла 2007. и његове најаве у неколико црногорских медија.

Михаило Миљанић о Јавном сервису ТВ Црне Горе

16:07 минута (2.77 МБ)

 Михаило Мињанић, дугогодишњи новинар, а сада предавач на новинарским школама у Београду и Подгорици, говори о теоретским постулатима јавног сервиса и како су они примјењени у Црној Гори, у случају Телевизије Црне Горе која се ставила на услугу присталицама распопа Мираша Дедеића, који су на тај начин јавно позвали грађане Црне Горе да насилно упадну у Цетињски манастир.

Мишо Вујовић о биографији распопа Мираша Дедеића

21:06 минута (3.63 МБ)

 Новинар и издавач Мишо Вујовић, врстан познавалац биографије распопа Мираша Дедеића, говори, поред осталог, о полицијском ангажману овог «Митрополита» Невладине организације «Црногорска православна црква».

Предсједник СНВ сјеверног Космета др Милан Ивановић говори о предстојећој посјети мисије Савјета безвједности УН КИМ

18:06 минута (3.11 МБ)

 Предсједник СНВ сјеверног Космета др Милан Ивановић говори о предстојећој посјети мисије Савјета безвједности УН Косову и Метохији и о нападу присталица проклетог распопа Дедејића на Цетињски манастир. Разговор водио: Рајо Војиновић.

Нападом на Цетињски манастир тзв. ЦПЦ је оправдала свој углед у народу, казао је нашем радију академик Матија Бећковић

5:27 минута (961.98 КБ)

 Нападом на Цетињски манастир тзв. ЦПЦ је оправдала свој углед у народу, казао је нашем радију академик Матија Бећковић. Са господином Бећковићем разговор је водио Рајо Војиновић.

У Козарској Дубици почело је обиљежавање дана пробоја јасеновачких логораша

5:54 минута (1.02 МБ)

 Светом Литургијом коју је данас у храму Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици служио парох дубички Архијерејски намјесник Поунски протојереј Гојко Слијепчевић са свештенством, почело је обиљежавање дана пробоја јасеновачких логораша када је 22. априла 1945. године око 600 преживјелих заточеника у злогласном усташком логору Јасеновац покушало у очајничком јуришу на стражаре да се докопа слободе у чему је успјело само њих 60. О томе са протојерејем Гојком Слијепчевићем разговарала Слободанка Капа.

У Калуђерици код Београда у току је градња монументалног храма посвећеног Светим Јоакиму и Ани

12:06 минута (2.08 МБ)

 У Калуђерици код Београда у току је градња монументалног храма посвећеног Светим Јоакиму и Ани. Са старјешином храма јерејем Драганом Радовановићем разговарао је Рајо Војиновић.

На празник Мироносица у манастиру Вољавцу Светим тајнама крштења и брака приступио је велики број мјештана Бијелог Поља

9:45 минута (1.68 МБ)

 На празник Мироносица у манастиру Вољавцу у току Архијерејске литургије Светим тајнама крштења и брака приступио је велики број мјештана Бијелог Поља. Са предсједником Црквене општине бјелопољске Ранком Дамјановићем тим поводом је разговарао Рајо Војиновић.

Небојша Мастиловић говори о новом албуму групе Пирг

15:49 минута (2.72 МБ)

 Небојша Мастиловић, члан групе Пирг, говори о новом албуму "НЕ ОД ОВОГ СВЕТА". Разговор водила Весна Кривчевић.

Радмила Мишев говори о својој књизи "Приче из смеђе свеске" и часопису "Светосавско звонце"

21:33 минута (3.7 МБ)

 Радмила Мишев, аутор емисије за дјецу "Споменак" која се емитује на нашем радију, говори о својој књизи "Приче из смеђе свеске" која је доживјела друго издање и о часопису "Светосавско звонце". Разговор водила Весна Кривчевић.

Директор ИДЦ "Веритас" Саво Штрбац говори акцијама хрватске војске против српског становништва у Хрватској

21:51 минута (3.76 МБ)

 Директор Информационо-докуменатционог центра "Веритас" Саво Штрбац говори акцијама хрватске војске против српског становништва у Хрватској "Бљесак", "Олуја" и "Медачки џеп" као и о тонским снимцима које је 24. априла објавила хрватска телевизија са састанка хрватског цивилног и војног врха 31. јула 1995. године уочи акције "Олуја", који свједочи о постојању злочиначког плана за етничко чишћење Срба у Хрватској. Разговор водила Слободанка Капа.

Разговор са Горданом Стијепчић–Булатовић предсједником “Друштва српско-руског пријатељства"

10:12 минута (1.75 МБ)

 Разговор са Горданом Стијепчић–Булатовић предсједником “Друштва српско-руског пријатељства" за Херцег–Нови и Боку Которску о недавним активностима овог друштва.

Разговор са Бећиром Вуковићем пјесником из Подгорице о насиљу Н.В.О. ЦПЦ на Цетињу 18. априла 2007

5:56 минута (1.02 МБ)

 Разговор са Бећиром Вуковићем пјесником из Подгорице о насиљу Н.В.О. ЦПЦ на Цетињу 18. априла ове године и покушају отимања имовине Митрополије Црногорско-приморске.

У Републици Српској се обиљежавају Дани геноцида и холокауста

12:49 минута (2.2 МБ)

 Разговор са Душаном Павловићем сарадником “Одбора за Јасеновац СПЦ” из Бања Луке о обиљежавању Дана геноцида и холокауста ове године у Републици Српској.

”Поетски помен Доња Градина 2007”

7:55 минута (1.36 МБ)

 Разговор са Зораном Костићем пјесником и драматургом, предсједником Удружења књижевника Републике Српске о Првом поетском помену, манифестацији посвећеној 22. априлу - дану пробоја јасеновачких логораша – под називом ”Поетски помен Доња Градина 2007” која се одржава данас у Козарској Дубици а наставља сјутра у комплексу Спомен-подручја Доња Градина. Зоран Костић је учесник и сценариста ове манифестације.

Отац Велимир Јововић говори о освећењу обновљене цркве Светог великомученика Георгија на Требјеси код Никшића

5:51 минута (1.01 МБ)

 На Требјеси код Никшића 29. априла 2007 ће Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије обавити освећење обновљене цркве Светог великомученика Георгија, завјетног храма старих Требјешана. Са старјешином храма оцем Велимиром Јововићем разговарао је Рајо Војиновић.

Првог маја у Никшићу почињу "Дани Светог Василија Острошког"

7:54 минута (1.36 МБ)

 Јереј Слободан Јокић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу говори о традиционалним "Данима Светог Василија Острошког" који ове године почињу 1. маја. Разговарала Весна Кривчевић.

Разговор са др Срђом Трифковићем, америчким спољнополитичким аналитичаром, који тренутно борави у Израелу

8:24 минута (1.45 МБ)

 Са др Срђом Трифковићем, америчким спољнополитичким аналитичаром, уредником магазина Rokford  Instituta "Croniclеs" и директором Центра за међународне односе, који са делегацијом Америчког савјета за Косово (лоби група која се залаже за очување суверенитета Србије над Косовом и Метохијом), тренутно борави у Израелу гдје има важне сусрете разговарала Весна Кривчевић.

Протосинђел Петар (Улемек) говори о прошлонедјељној посјети мисије Савјета безбједности Уједињених нација KIM

32:55 минута (5.65 МБ)

 Протосинђел Петар (Улемек) игуман манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в.д. игумана манастира Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца говори о прошлонедјељној посјети мисије Савјета безбједности Уједињених нација јужној српској покрајини, као и о предстојећој прослави Ђурђевдана храмовске славе манастира Ђурђеви Ступови у Расу. Разговор водила Слободанка Капа.

У Сокоцу је недавно одржано такмичење из православне вјеронауке

14:18 минута (2.46 МБ)

 О недавно одржаном такмичењу из православне вјеронауке које је са благословом Високопреосвећеног Митрополита Николаја одржано у Сокоцу, на коме је учествовало педесетак ученика деветих разреда представника основних школа из Епархије Дабробосанске говори протојереј-ставрофор Ранко Билинац. Разговор водила Слободанка Капа.

Настављена је градња православног храма Васкрсења Господњег у Српцу

6:46 минута (1.17 МБ)

Прије два дана (1. маја) настављена је градња православног храма Васкрсења Господњег у Српцу. О томе говори протојереј-ставрофор Вид Малетић Архијерејски намјесник. Разговор водила Слободанка Капа.

У Београду је отворена изложба слика и икона грчког свештеника иконописца и сликара Стаматиса Склириса

16:12 минута (2.78 МБ)

 У понедјељак 1. маја у Београду је отворена изложба слика и икона грчког свештеника иконописца и сликара Стаматиса Склириса. О личном доживљају изложбе, иконама и сликама које је излагао и њиховом односу као и  односу савремене и црквене умјетности говори са оцем Стаматисом Склирисом разговарала Слободанка Капа.

Радован Тврдишић говори о подмуклим нападима против Двери српских.

14:51 минута (2.55 МБ)

 Радован Тврдишић, члан Двери српских о подмуклим нападима против овог удружења. Разговор водила: Весна Кривчевић.

Бошко Обрадовић главни и одговорни уредник часописа Двери српске говори о активностима овог удружења

18:02 минута (3.1 МБ)

Бошко Обрадовић, главни и одговорни уредник часописа Двери српске о активностима овог удружења и о недавном гостовању др.Марка С. Марковића највећег живог српског интелектуалца у дијаспори у Београду и већим градовима Србије.

У манастиру Моштаница пронађени су посмртни остаци пет монаха стари можда и неколико стотина година

6:11 минута (1.07 МБ)

 Прије неки дан приликом радова на реконструкцији манастира Моштаница недалеко од Козарске Дубице пронађени су посмртни остаци пет монаха стари можда и неколико стотина година. О томе са сабратом Моштанице јеромонахом Данилом разговарала Слободанка Капа.

Душан Крстић говори о посјети америчког лобија за КИМ Израелу

2:40 минута (471.88 КБ)

Душан Крстић говори о недавној посјети америчког лобија за Косово и Метохију Израелу. Разговор водила Весна Кривчевић.

Недавно је у Зворнику одржана хуманитарна изложба слика у организацији СОЗ-а

8:46 минута (1.51 МБ)

Марко Данојловић и Ведран Остојић говоре о надавно одржаној хуманитарној изложби слика у Зворнику у организацији СОЗ-а. Разговарала Весна Кривчевић.

У Бања Луци прослављан Свети свештеномученик Платон

6:52 минута (1.18 МБ)

О прослави Светог свештеномученика Платона у Бања Луци са старјешином Саборног храма у овом граду Протојерејем-ставрофором Ратком Радујковићем разговарала Слободанка Капа.

Манастир Ђурђеви Ступови у Расу данас је прославио своју храмовну славу Светог великомученика Георгија

5:09 минута (910.86 КБ)

 Манастир Ђурђеви Ступови у Расу данас је прославио своју храмовну славу Светог великомученика Георгија - Ђурђевдан. О прослави са игуманом манастира протосинђелом Петром (Улемеком) разговарала Слободанка Капа.

Разговор са Његовим Високопреосвештенством Владиком Скопским Г. Јованом о времену које је провео у скопском затвору Идризово

18:37 минута (3.2 МБ)

 Разговор са Његовим Високопреосвештенством Архиепископом Охридским Митропoлитом Скопским Г. Јованом о времену које је провео у скопском затвору Идризово, и очекивањима да ће коначно моћи да обавља мисију Цркве у Македонији, водила Слободанка Капа.

Гордана Марковић говори о стању српског културног наслеђа на Косову и Метохији

15:01 минута (2.58 МБ)

 Гордана Марковић, директор Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, о стању српског културног наслеђа на Косову и Метохији. Разговарала Весна Кривчевић.

"Бокељи Светом Сави и Превлачким свештеномученицима"

9:55 минута (1.71 МБ)

 Мијаило Бацковић, у име Православне Омладине Свети Пантелејмон из Тивта говори о манифестацији "Бокељи Светом Сави и Превлачким свештеномученицима" која ће се одржати 10. маја на Превлаци и у Тивту. Разговарала Весна Кривчевић.

На Марковдан (8. маја) проћи ће Литија улицама Подгорице

3:15 минута (576.65 КБ)

Отац Далибор Милаковић, свештеник на Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, говори о Литији која ће проћи улицама Подгорице 8.маја на Марковдан. Разговарала Весна Кривчевић.

У Никшићу се одржавају "Дани Светог Василија Острошког"

7:18 минута (1.26 МБ)

 Отац Слободан Јокић, старјешина Саборног Храма Светог Василија у Никшићу, говири о манифестацији "Дани Светог Василија Острошког" који се одржавају у Никшићу.

Парохија подгоричка 21. маја 2007 организује поклоничко путовање за Грчку (Света Гора)

9:23 минута (1.62 МБ)

 Протојереј мр. Велибор Џомић о поклоничком путовању за Грчку (Света Гора) које организује парохија подгоричка 21.маја 2007.године. Разговарала Весна Кривчевић.

Овогодишњи добитник награде "Марко Миљанов" је књижевник Драган Бојовић

16:00 минута (2.75 МБ)

Са овогодишњим добитником награде "Марко Миљанов", Драганом Бојовићем коју му је Удружење књижевника Црне Горе додијелило за најбољу објављену књигу у претходној години јуче у родној кући Марка Миљанова у Медуну, разговарала Слободанка Капа.

Из штампе је крајем априла изашла нова књига публицисте Јована Маркуша "Грбови, заставе и химне у историји Црне Горе"

37:15 минута (6.4 МБ)

 Из штампе је крајем априла, у издању ИИУ "Светигора" изашла нова књига публицисте Јована Маркуша "Грбови, заставе и химне у историји Црне Горе". О књизи са аутором Маркушем разговарала Слободанка Капа.

У Сава центру 8. маја одржан је музичко-сценски наступ у склопу акције "Подигнимо себе-обновимо Ступове"

6:31 минута (1.12 МБ)

Са Југославом Кипријановићем предсједником Друштва пријатеља манастира Ђурђеви Ступови у Расу поводом музичко-сценског наступа који је у уторак 8. маја одржан у Сава центру у Београду у склопу акције "Подигнимо себе-обновимо Ступове" разговара Весна Кривчевић.

Истраживање ћириличне монографије и наслеђа

5:56 минута (1.02 МБ)

 У Црној Гори налази се међународна група стручњака у истраживању ћириличног наслеђа Европе. Ријеч је о путујућем пројекту "Пророци алфабета" чији је радни назив "Истраживање ћириличне монографије и наслеђа". О томе са вођом пројекта професором из Прага г. Томашом Жишком и домаћином ове групе стручњака г. Ђорђем Греговићем разговарала Слободанка Капа.

Приводе се крају истраживања на локалитету цркве на Великом пијеску

7:36 минута (1.31 МБ)

Са археологом Младеном Загарчанином који приводи крају истраживања на локалитету цркве на Великом пијеску разговарала Слободанка Капа.

Најава прославе празника Светог Василија Острошког у Никшићу

5:25 минута (955.55 КБ)

 Старјешина Саборне цркве Светог Василија Острошког из Никшића јереј Слободан Јокић најављује прославу празника Светог Василија Острошког у Никшићу.

Светосавска омладинска заједница Бијељине прославила крсну славу Спаљивање моштију Светог Саве на Врачару

5:45 минута (1014.63 КБ)

Са Велисавом Мишуром секретаром Светосавске омладинске заједнице Бијељина која дјелује при Епархији Зворничко-тузланској о прослави крсне славе Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару разговарала Весна Кривчевић.

У Добрињи-Источно Сарајево прослављена је храмовна слава цркве посвећене Светом Василију Острошком Чудотворцу

2:34 минута (454.2 КБ)

 О прослави храмовне славе цркве посвећене Светом Василију Острошком Чудотворцу у Добрињи-Источно Сарајево са старјешином овог храма протојерејом Миломиром Ковачом разговарала Слободанка Капа.

Како је прослављена храмовна слава Светог Василија Острошког на Бежанији говори јереј Александар Лукић

3:23 минута (597.39 КБ)

 Са старјешином цркве Светог Василија Острошког на Бежанији у Београду јерејом Александром Лукићем о прослави храмовне славе ове цркве разговарала Слободанка Капа.

Разговор са јеромонахом Кирилом игуманом манастира Драганац код Гњилана

10:42 минута (1.84 МБ)

 Са јеромонахом Кирилом игуманом манастира Драганац код Гњилана једине "живе" Светиње Косовског поморавља кога многи називају и чуварем земље Лазареве о животу у овом манастиру и ратним збивањима 1999. године разговарала Слободанка Капа.

Црквена општина Лазаревац покреће акције у циљу превенције и борбе против болести зависности

9:52 минута (1.7 МБ)

Са јерејом Александром Новаковићем парохом лазаревачким о акцијама које Црквена општина Лазаревац покреће у циљу превенције и борбе против болести зависности разговарала Слободанка Капа.

У цркве Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру у Београду одржана је интернационална смотра духовног бесједништва

7:44 минута (1.33 МБ)

Са јерејом Владимиром Замахајевим парохом цркве Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру у Београду о петој интернационалној смотри духовног бесједништва ученика средњих школа раговарала Слободанка Капа.

Са Протојерејом-ставрофором Момчилом Кривокапићем разговарамо о активностима у Бококоторском намјесништву

19:41 минута (3.38 МБ)

 Са Архијерејским намјесником Бококоторским Протојерејом-ставрофором Момчилом Кривокапићем о прослави храмовне славе цркве Светог Василија Острошког у Доброти поред Котора и почетку радова на звонику цркве Светог Петра Цетињског у Прчању разговарала Слободанка Капа.

Амерички савет за Косово и Фондација лорда Бајрона за балканске студије организовали су посету четворочланог тима Израелу

20:45 минута (3.57 МБ)

 Амерички савет за Косово и Фондација лорда Бајрона за балканске студије организовали су посету Израелу четворочланог тима од 28. априла до 4. маја. Осим др.Срђе Трифковића делегацију су чинили амбасадор Џејмс Бисет, иначе председник Фондације лорда Бајрона; колумнисткиња Џулија Горин; и Џејмс Џатрас, директор Америчког савета за Косово, са којима је разговарао др.Срђа Трифковић.

Издавачка кућа "Октоих" представила се на међународном сајму књига у Подгорици

7:49 минута (1.35 МБ)

 O издавачкој кући "Октоих" и представљању на међународном сајму књига у Подгорици говори уредник Октоиха,  Марина Вешовић. Разговарала Весна Кривчевић.

На међународном сајаму књига у Подгорици запажено мјесто има Издавачка кућа Митрополије Црногорско-приморске "Светигора"

7:15 минута (1.25 МБ)

 15. маја 2007. у Подгорици отворен други међународни сајам књига "Прочитај живот - проживи књигу", на коме запажено мјесто има Издавачка кућа Митрополије Црногорско-приморске "Светигора" о којој говори пр.Весна Тодоровић, члан редакције "Светигора".  Разговарала Весна Кривчевић.

Митрополит Амфилохије служиће 19. маја Свету литургију у цркви Светог Николе у Братоножићима код Подгорице

10:35 минута (1.82 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служиће у суботу, 19. маја Свету литургију у цркви Светог Николе у Братоножићима код Подгорице. О томе и прослави Спасовдана у Кучима и Братоножићима са парохом кучко-братоножићким јерејем Бранком Тапушковићем разговарао је Рајо Војиновић.

На другом међународном сајму књига у Подгорици ИИУ "Светигора" преставила нова издања

11:06 минута (1.91 МБ)

 На другом међународном сајму књига у Подгорици на штанду ИИУ "Светигора" у четвртак 17. маја представљене су Монографија о Светом Петру Цетињском и Сабрана дјела Цетињског Чудотворца. Прилог: Славко Живковић.

Црква Светих Кирила и Методија у спомен-парку Јајинци код Београда прославила је храмовску славу

3:07 минута (551.85 КБ)

 Црква Светих Кирила и Методија у спомен-парку Јајинци код Београда, Светом Литургијом која је први пут данас служена у њој, прославила је 24. маја храмовску славу. Тим поводом са старјешином ове цркве оцем Владимиром Калезићем разговарала Слободанка Капа.

Јереј Арсеније Радовић говори о предстојећој прослави Тројичиндана у Будви

2:54 минута (515.35 КБ)

Са парохом будванским јерејем Арсенијем Радовићем о предстојећој прослави Тројичиндана у Будви разговарала Слободанка Капа.

Архимандрит Симеон говори о манастиру Добрићево у Херцеговини

9:34 минута (1.65 МБ)

 Архимандрит Симеон игуман манастира Добрићево у Херцеговини, кога је 1942. године замонашио Свети Свештеномученик Јоаникије (Липовац) Митрополит Црногорско-приморски говори свом монашком путу, животу у манастиру Добрићево и предстојећем Тројичинданском сабору народа српске Херцеговине који ће бити одржан у недјељу 27. маја у манастиру Добрићево. Разговор водила Слободанка Капа.

У ЦАНУ је 24. и 25. маја одржан Међународни научни сипозијум "Језичка ситуација у Црној Гори - норма и стандардизација"

22:57 минута (3.94 МБ)

У Црногорској академији наука и умјетности је 24. и 25. маја одржан Међународни научни сипозијум "Језичка ситуација у Црној Гори - норма и стандардизација". Овим поводом је са једним од учесника скупа мр Драгом Бојовић разговарао Рајо Војиновић.

У цркви посвећеној Светој Тројици, на планини Румији код Бара, прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле

2:38 минута (467.67 КБ)

 О прослави празника Силаска Светог Духа на апостоле, храмовне славе цркве посвећене Светој Тројици на планини Румији са парохом барским протојерејем Ђорђем Кнежевићем разговарала Слободанка Капа.

У манастиру Стјеник код Чачка, 19 јуна ове године биће обиљежено 545 година од мученичког страдања Синаита Кир Јована Стјеничког

29:39 минута (5.09 МБ)

 19 јуна ове године у манастиру Стјеник код Чачка биће обиљежено 545 година од мученичког страдања Синаита Кир Јована Стјеничког тадашњег игумана ове Светиње из 14. вијека, чије мошти чудотворе у манастиру Стјеник. О његовом мученичком страдању, историјату Стјеника и манифестацији којом ће се обиљежити ова годишњица са игуманом манастира јеромонахом Пајсијем (Шљивић) и иконописцем Весном Биорац разговарала Слободанка Капа.

У Бару се одржавају дани Светог Јована Владимира

12:59 минута (2.23 МБ)

 Отац Чедо Милосављевић, говори о Данима Светог Јована Владимира који се одржавају у Бару. Разговарала Весна Кривчевић.

др. Горан Комар, говори о својим новим књигама које су 29. маја 2007. промовисане у Херцег-Новом

21:24 минута (3.68 МБ)

 др. Горан Комар, говори о својим новим књигама које су 29. маја 2007. промовисане у Херцег - Новом, о којима је говорио и Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије. др. Комар се бави историјом Српске цркве у Боки, а назив нове књиге је «Православна црква у Херцег Новом». Разговарала Весна Кривчевић.

We can do it! III

4:18 минута (760.63 КБ)

 Разговор са Ранком Савичић координатором програма за БиХ из СОЗ-а Епархије Зворничко - Тузланске, која води дјецу у Берлин на семинар под називом "We can do it! III " који се одржава под покровитељством Европске комисије, а представља међународну размјену младих са и без посебних потреба. Разговарала Весна Кривчевић.

Митрополит Амфилохије је у Ђеновићима код Херцег-Новом обавио освећење новосаграђеног парохијског дома

9:45 минута (1.68 МБ)

 На Духовски уторак, поводом храмовске славе цркве Светог Спиридона, Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије обавио је у Ђеновићима код Херцег-Новом освећење новосаграђеног парохијског дома. О томе је са парохом баошићко-ђеновићким јерејем Радованом Томовићем разговарао Рајо Војиновић.

Три шлепера хуманитарне помоћи отпремљена су за Србе на Косову и Метохији

5:58 минута (1.03 МБ)

 Три шлепера хуманитарне помоћи коју је за Србе на Косову прикупила Светосавска омладинска заједница (СОЗ) Српске Православне Цркве Епархије  Зворничко-тузланске јуче су отпремљена у пратњи неколико свештеника и чланова СОЗ-а у јужну српску Покрајину. Тим поводом са предсједником СОЗ-а СПЦ Епархије Зворничко-тузланске Дејаном Мирићем разговарала Слободанка Капа.

У манастиру Ћелија Пиперска почеће прослава празника Преподобног Стефана Пиперског

4:49 минута (850.09 КБ)

 Свечаним бденијем које ће вечерас (1. јуна) са почетком у 18 часова у манастиру Ћелија Пиперска служити Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, у овој Светињи из 17. вијека  почеће прослава празника Преподобног Стефана Пиперског. О томе са иконописцем Милицом Перуничић, гошћом манастира разговарала Слободанка Капа.

У Мажићима код Прибоја биће освећен обновљени манастир из 12 вијека, посвећен Светом Великомученику и побједоносцу Георгију

8:44 минута (1.5 МБ)

 У Епархији Милешевској вечерас ће бити свечано отворена ризница у манастиру Светог Николе у Прибојској бањи а сјутра свечано освећен обновљени манастир из 12 вијека, посвећен Светом Великомученику и побједоносцу Георгију-Ораховица у Мажићима код Прибоја. Тим поводом са игуманом манастира Светог Николе у Прибојској Бањи архимандритом Макаријем разговарала Слободанка Капа.

Настављени су радови на новој цркви посвећеној празнику силаска Светог Духа на апостоле у Гацку

3:24 минута (602.21 КБ)

 Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Григорија и по пројекту архитекте Предрага Ристића, у другој половини маја настављени су радови на новој цркви посвећеној празнику силаска Светог Духа на апостоле у Гацку. О томе са парохом гатачким јерејем Велимиром Ковачем разговарала Слободанка Капа.

Павле Љешковић и Мирко Булајић говоре о албуму изабраних псалама " Гледање кроз огледало"

32:12 минута (5.53 МБ)

 Разговор са Павлом Љешковићем и Мирком Булајићем из Никшића поводом изласка албума изабраних псалама " Гледање кроз огледало", који су студенти Теолошких факултета и појци при Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу. Разговарала Весна Кривчевић.

Архијерејски намјесник парох загребачки Меленко Поповић, говори о црквеном животу у Загребу

15:05 минута (2.59 МБ)

 Архијерејски намјесник парох загребачки Меленко Поповић, говори о црквеном животу у Загребу и храму Преображења Господњег којег је недавно осликао Николај Александрович Мухин, руски иконописац, који је осликао и најљепшу московску цркву Христа Спаситеља. Разговарала Весна Кривчевић.

Слово Митрополита Амфилохија на Духовној академији у славу и част Светог Јована Владимира одржаној у Голубовцима

Tagged:
13:13 минута (2.27 МБ)

 Слово Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија на Духовној академији у славу и част Светог Јована Владимира, Голубовци, 02. јуна 2007. године.

Монографија «Свети кнез Лазар и Косовски завјет» у издању ИИУ «Светигора» од 6. јуна у продаји на киосцима

11:47 минута (2.03 МБ)

 О књизи «Свети кнез Лазар и Косовски завјет», друге монографије у едицији «Светитељи» у издању ИИУ «Светигора» која ће од 6-20 јуна бити у продаји на киосцима по цијени од 3.99 евра, говори г-ђа Весна Тодоровић професор српског језика и књижевности из Никшића. Разговор водила Слободанка Капа.

У Крагујевцу је од 31. маја до 2. јуна одржан симпосион «Иконостас као духовни и културни печат православних Хришћана»

4:49 минута (849.48 КБ)

 У Крагујевцу је од 31. маја до 2. јуна одржан симпосион «Иконостас као духовни и културни печат православних Хришћана» у организацији Министарства културе Србије и Завода за заштиту споменика културе. О циљевима и закључцима овог симпосиона са г-ђом Мирјаном Андрић директорком Завода за заштиту споменика Крагујевцу разговарала Слободанка Капа.

У недавно пронађеној испосници кир Јована Стјеничког, у суботу 2. јуна, служена прва Света Литургија

24:04 минута (4.14 МБ)

 У недавно пронађеној испосници кир Јована Стјеничког, од чијег се мученичког страдања 19 јуна навршава 545 година, у суботу 2. јуна прву Свету Литургију служили су игумани манастира Стјеник јеромонах Пајсије и манастира Јежевице јеромонах Герман. Тим поводом са јеромонахом Пајсијем и иконописцем Весном Биорац разговарала Слободанка Капа.

У посјети Светињама на Косову и Метохији ових дана боравила је група вјерника из Црквене општине Никшић

4:08 минута (732.01 КБ)

 У посјети Светињама на Косову и Метохији ових дана боравила је група вјерника из Црквене општине Никшић који су обишли Пећку Патријаршију, Високе Дечане и манастир Гориоч. О томе је са једним од вјерника Павлем Љешковићем апсолвентом Богословског факултета разговарала Слободанка Капа.

Група вјерног народа из Митрополије Црногорско-приморске боравила је у Елбасану у Албанији на прослави Светог Јована Владимира

8:36 минута (1.48 МБ)

 Група вјерног народа из Митрополије Црногорско-приморске, на челу са игуманом манастира Подмаине код Будве јеромонахом Бенедиктом и парохом будванским јерејем Борисом Радовићем боравила је у понедјељак 04. јуна у Елбасану у Албанији на прослави празника Светог Јована Владимира у храму посвећеном овом Светитељу. О утисцима са прославе Светог Јована Владимира у Елбасану са парохом будванским јерејем Борисом Радовићем разговарала Слободанка Капа.

У току рестаурација дијела икона ливањске православне цркве Успенија Пресвете Богородице

4:57 минута (875.66 КБ)

 У Бања Луци је у току рестаурација дијела икона ливањске православне цркве Успенија Пресвете Богородице које се сматрају најстаријиму у БиХ. О томе као и о активностима ливањске парохије са парохом ливањским разговала Слободанка Капа.

Видовдански марш 2007 године

7:12 минута (1.24 МБ)

 14. јуна у 10 часова испред храма Светог Саве у Београду кренуће ходочасни и хуманитарни подухват Видовдански марш 2007. године у организацији Сабора Српска слога. О циљевима, поводу и огранизацији овог племенитог подухвата са Радетом Љубичићем једним од главних организатора разговарала Слободанка Капа.

Ђакон Андреј Курајев професор на Московској Духовној Академији говори о мисионарској дјелатности у Русији

16:19 минута (2.8 МБ)

 Ђакон Андреј Курајев професор на Московској Духовној Академији говори о мисионарској дјелатности у Русији, приликом недавног боравка у Митрополији Црногорско-приморској, разговарала Весна Кривчевић.

Јеромонах Јован Ћулибрк говори о недавно одржаној 4. Међународној конференцији о Јасеновцу у Бања Луци

15:53 минута (2.73 МБ)

 Јеромонах Јован Ћулибрк координатор одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора СПЦ говори о недавно одржаној 4. Међународној конференцији о Јасеновцу у Бања Луци. Разговарала Весна Кривчевић.

Барски суд пресудио Мирашу Дедејићу због упада у манастир Бешка на Скадарском језеру

11:47 минута (2.03 МБ)

 Адвокат Млађен Мићовић, члан Правног савјета Митрополије Црногорско-приморске говори о пресуди барског суда анатемисаном распопу Мирашу Дедејићу због упада у манастир Бешка на Скадарском језеру. Разговарао: Рајо Војиновић.

У Долима у Пиви обиљежена је 64. годишњица најтрагичнијег датума у историји Пиве

8:06 минута (1.39 МБ)

 Парастосом који је 7. јула служен у новосаграђеној цркви посвећеној обретењу главе Светог Јована Крститеља у Долима у Пиви обиљежена је 64. годишњица најтрагичнијег датума у историји Пиве, када је у само једном налету страдало 1195 становника овог краја. Тим поводом са Војином Благојевићем предсједником одбора за изградњу цркве у Долима из чијег је братства тог дана страдао 221 члан. Разговарала Слободанка Капа.

45 ходочасника из Епархије Будимљанско-никшићке су у посјети Светињама Руске Православне Цркве

6:17 минута (5.76 МБ)

 Са Његовим Преосвештенством Епископом Будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем, који предводи ходочасничку групу од 45 свештеника и вјерника из Епархије Будимљанско-никшићке који су у посјети Светињама Руске Православне Цркве овим поводом разговарала Весна Кривчевић.

Суд у Бару донио пресуду којом се распопу Мирашу Дедејићу забрањује да упада у храмове Митрополије Црногорско-приморске

8:13 минута (1.42 МБ)

 О одлуци Основног суда у Бару којом се распопу Мирашу Дедејићу забрањује да упада у храмове Митрополије Црногорско-приморске са парохом подгоричким јерејем мр Велибором Џомићем разговарала Слободанка Капа.

Јереј Борис Чоловић, парох Метковачки говори о истраживањима цркве спомен - костурнице у Пребиловцима

10:01 минута (1.72 МБ)

 Јереј Борис Чоловић, парох Метковачки говори о истраживањима цркве спомен - костурнице у Пребиловцима. Разговарала Весна Кривчевић.

На Богословском факултету је 19. маја одржан сабор вјероучитеља сарадника часописа "Светосавско звонце"

24:18 минута (4.18 МБ)

 На Богословском факултету је 19. маја одржан сабор вјероучитеља сарадника часописа "Светосавско звонце". На сабору је учествовао и Епископ Аустралијско-новозеландски Г. Иринеј.

СОЗ Епархије зворничко-тузланске гостовао на Краљевској витешкој академији у Београду

8:01 минута (1.38 МБ)

 Велислав Мишура секретар СОЗ-а Бјељина, говори о гостовању СОЗ-а Епархије зворничко-тузланске на Краљевској витешкој академији у Београду. Разговарала Весна Кривчевић.

Видовдански марш 2007. године

8:38 минута (1.49 МБ)

 У четвртак 14. јуна испред храма Светог Саве у Београду кренуће ходочасни хуманитарни Видовдански марш 2007. г. О детаљима припрема са једним од главних организатора овог подухвата Радем Љубичићем разговарала Слободанка Капа.

Јеромонах Петар говори о обнови манастира Орахово у Црмници, духовној обнови Русије и руском ставу према питању статуса КИМ

27:16 минута (4.68 МБ)

 Јеромонах Петар (Драгојловић), сабрат Цетињског манастира и студент Московске Духовне Академије говори о обнови манастира Орахово у Црмници, духовној обнови Русије и руском ставу према питању статуса Косова и Метохије. Разговор водио: Рајо Војиновић.

Видовдански марш

6:20 минута (1.09 МБ)

 О подухвату Видовдански марш који је четвртак 14 јуна кренуо из Београда са једним од главних организатора Радем Љубичићем разговарала Слободанка Капа.

О активностима "Друштва српско-руског пријатељства за Херцег-Нови и Боку Которску"

11:50 минута (2.04 МБ)

Гордана Стијепчић-Булатовић, предсједник "Друштва српско-руског пријатељства за Херцег-Нови и Боку Которску" говори о активностима овог друштва , о припреми за обнову великог руског гробља на Савини и о недавном открићу костију генерала Василија Рачинског и његове ћерке Анастасије у селу Репаје.

У манастиру Стјеник код Чачка обиљежена 545. годишњица од мученичког страдања Кир Јована Стјеничког

15:31 минута (2.67 МБ)

 У уторак 19 јуна у манастиру Стјеник код Чачка обиљежена 545. годишњица од мученичког страдања некадашњег игумана овог манастира Кир Јована Стјеничког. О томе са иконописцем Весном Биорац разговарала Слободанка Капа.

Учесници ходочасног и хуманитарног подухвата Видовдански марш 2007. године седми дан провели у манастиру Студеница

7:00 минута (1.21 МБ)

 Учесници ходочасног и хуманитарног подухвата Видовдански марш 2007. године, седми дан свог ходочашћа ка Газиместану, гдје се спремају да прославе Видовдан, провели у манастиру Студеница. О томе са једним од главних организатора овог подухвата Радетом Љубичићем разговарала Слободанка Капа.

"Сабор српске мреже"

21:56 минута (3.77 МБ)

 Бошко Обрадовић, главни и одговорни уредник часописа Двери Српске, говори о активностима овог удружења и о предстојећем "Сабору српске мреже" који ће се одржати у манастиру Студеница од 27. јуна до 1. јула 2007. године. Разговарала Весна Кривчевић.

На Жабљаку ће се одржати Фестивал српских гуслара Црне Горе

8:15 минута (1.42 МБ)

 У суботу и недјељу, 30. јуна и 01. јула, на Жабљаку ће бити одржан Фестивал српских гуслара Црне Горе. Са предсједником Савеза гуслара "Душаново царство", који је организатор ове гусларске смотре, Миланом Радовићем разговарао је Рајо Војиновић.

У Подгорици се организује књижевно "Видовданско пјесничко бдење"

5:59 минута (1.03 МБ)

 Црквена општина Подгорица и Удружење књижевника Црне Горе и ове године у Подгорици организују књижевну "Видовданско пјесничко бдење". О томе за наш радио говори парох подгорички протојереј Велибор Џомић.

Преосвећени Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служиће на Илиндан у цркви Светог пророка Илије на Лукавици

4:22 минута (772.19 КБ)

Преосвећени Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством служиће сјутра Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог пророка Илије на Лукавици на Никшином киљану, којом ће почети традиционални црквено-народни сабор Жупљана, Морачана, Пипера, Ровчана и Загарчана под називом "Лукавица 2007.", чији је домаћин Удружење грађана и поштовалаца Жупе никшићке "Војвода Никша". О томе са чланом одбора за изградњу ове цркве ђаконом Предрагом Шћепановићем разговарала Слободанка Капа.

У манастиру Савина код Херцег Новог биће одржана промоција «Књиге о Светој Земљи» аутора Мире Лолић - Мочевић

8:07 минута (1.4 МБ)

 Првог августа у 20.30 часова у манастиру Савина код Херцег Новог биће одржана промоција «Књиге о Светој Земљи» аутора Мире Лолић- Мочевић. О томе са ауторком разговарала Слободанка Капа.

Митрополит Амфилохије на Илиндан служи Свету Архијерејску Литургију у цркви Ружици, на Сињајевини

6:31 минута (1.12 МБ)

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством и народом Божјим, служиће 2. августа 2007, поводом празника Светог пророка Илије-Илиндана, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког - цркви Ружици, на Сињајевини. О томе са парохом даниловградским јерејом Слободаном Зековићем разговарала Слободанка Капа.

Распопу Мирашу Дедејићу и присталицама његове секте, забрањен скуп испред цркве Светог Архангела Михаила у Броћенцу

10:10 минута (1.75 МБ)

Распопу Мирашу Дедејићу и присталицама његове секте, ткз. «ЦПЦ», Подручна јединица Управе полиције у Никшићу, рјешењем које је донијела 30. јула, забранила је најављено окупљање и наложила да одмах обавијести јавност о томе као и да уклони јавно истакнута обајештења о сазивању својих присталица на скуп испред цркве Светог Архангела Михаила у Броћенцу код Никшића, који је требало да се одржи на Илиндан. О томе са парохом Никшићким јерејем Бобаном Јокићем разговарала Слободанка Капа.

О прослави Илиндана у Епархији Врањској говори протојереј Владан Милутиновић

9:43 минута (1.67 МБ)

 О прослави Илиндана у манастиру Светог Прохора Пчињског и осталим црквама у Епархији Врањској, са секретаром Епархије протојерејом Владаном Милутиновићем разговарала Слободанка Капа.

Тридесетак присталица распопа Мираша Дедејића окупило се испред цркве Светог архангела Михаила у Броћанцу

5:31 минута (973.92 КБ)

 Групица од тридесетак присталица секте распопа Мираша Дедејића ткз. ЦПЦ окупила се на Илиндан испред цркве Светог архангела Михаила у Броћанцу код Никшића али није успјела ући у ову Светињу. О томе са парохом никшићким јерејом Бобаном Јокићем разговарала Слободанка Капа.

У цркви Светог пророка Илије на Вељој Гори у Љешанској нахији почео је традиционални сабор Љешњана и Ровчана

2:51 минута (505.4 КБ)

Светом Литургијом у цркви Светог пророка Илије на Вељој Гори у Љешанској нахији почео је традиционални сабор Љешњана и Ровчана. Са ђаконом Предрагом Шћепановићем о томе разговарала Слободанка Капа.

О прослави Светог пророка Илије у манастиру Светог Прохора Пчињског говори протојереј Владан Милутиновић

4:24 минута (777.01 КБ)

 О прослави Светог пророка Илије у манастиру Светог Прохора Пчињског и Епархији Врањској са секретаром Епархије протојерејом Владаном Милутиновићем разговарала Слободанка Капа.

На Лукавици на Никшином киљану одржан традиционални црквено-народни сабор Жупљана, Морачана, Пипера, Ровчана и Загарчана

4:39 минута (821.01 КБ)

Другог августа 2007. је на Лукавици на Никшином киљану одржан традиционални црквено-народни сабор Жупљана, Морачана, Пипера, Ровчана и Загарчана под називом "Лукавица 2007" који је почео Светом Архијерејском Литургијом, коју је у цркви посвећеној Светом пророку Илији, служио Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством. О томе са ђаконом Предрагом Шћепановићем разговарала Слободанка Капа.

Осми по реду Сабор православне дјеце Црне Горе под називом «Господ је пастир мој», одржаће се на Цетињу 4. и 5. августа 2007.

3:41 минута (650.81 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Диоклијски игуман манастира Острог Г. Јован отвориће 4. августа у 11 часова, на гумну испред Цетињског манастира, осми по реду Сабор православне дјеце Црне Горе под називом «Господ је пастир мој», који организује Митрополија Црногорско-приморска. О томе са протојерејем Гојком Перовићем разговарала Слободанка Капа.

Историчар СПЦ Горан Комар говори о књизи «У Богородичином врту», ауторке Саше Брајовић

12:43 минута (2.19 МБ)

 У Београду је недавно изашла из штампе књига под називом «У Богородичином врту», ауторке Саше Брајовић чији је суиздавач Философски факултет у Београду, у којој се каже да је манастир Ваведења Пресвете Богородице на Жањицу код Херцег Новог припадао фрањевачком реду Римокатоличке цркве. О томе са др. Гораном Комаром историчаром СПЦ у Боки Которској.

Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет други пут у протеклих мјесец дана спријечен да уђе на територију Црне Горе

13:47 минута (2.37 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет је 2. августа, други пут у протеклих мјесец дана, спријечен да уђе на територију Црне Горе како би обишао храмове на територији своје Милешевске Епархије.

У Београду почело обиљежавање 12-огодишњице егзодуса Срба из Хрватске

4:46 минута (842.06 КБ)

У цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос Србима страдалим у акцији хрватских војних снага «Олуја» којим је почело обиљежавање 12-огодишњице егзодуса Срба из Хрватске. О томе говори новинар Данко Перић из Удружења Срба из Хрватске у Београду.

У Бања Луци је 3. августа почело дводневно обиљежавање 12-огодишњице прогона Срба из Републике Српске Крајине

22:37 минута (3.89 МБ)

У Бања Луци је јуче почело дводневно обиљежавање 12-огодишњице прогона Срба из Републике Српске Крајине у операцији хрватских оружаних снага «Олуја», које организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС и Документацио-информативни центар «Веритас». О томе са директором «Веритаса» разговарала Слободанка Капа.

Јереј мр Велибор Џомић коментарише најаву упада у цркву Светог Ђорђа под Горицом

7:00 минута (1.21 МБ)

Најаве следбеника анатемисаног и проклетству предатог распопа Мираша Дедејића да ће покушати да уђе у цркву Светог Ђорђа под Горицом коментарише парох погдорички јереј мр Велибор Џомић.

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос Србима пострадалим у акцији хрватских војних снага

3:28 минута (614.76 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, преосвећена господа епископи Банатски Никанор и Хвостански Атанасије са свештенством, служили су јутрос  у цркви Светог Марка у Београду, парастос Србима пострадалим у акцији хрватских војних снага, поводом дванаестогодишњице обиљежавања акције «Олуја». О томе говори протојереј Никола Јовић из храма Светог Марка у Београду.

Из штампе је изашао нови број часописа Епархије Будимљанско-никшићке "Свевиђе"

6:01 минута (1.04 МБ)

Из штампе је изашао нови број часописа Епархије Будимљанско-никшићке "Свевиђе". О томе говори главни уредник "Свевиђе" Влајко Ћулафић.

О утисцима са осмог Сабора православне дјеце Црне Горе говори парох цетињски протојереј Гојко Перовић

5:13 минута (921.04 КБ)

О утисцима са осмог Сабора православне дјеце Црне Горе који је 4. и 5. августа одржан на Цетињу говори парох цетињски протојереј Гојко Перовић ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

О карневалу у Боки и цркви на Жањицу

30:35 минута (5.26 МБ)

Док су у храмовима СПЦ у суботу 4. августа паљене свијеће и служени парастоси за покој душа Срба пострадалих у акцији хрватских војних снага поводом обиљежавања акције «Олуја», у Боки је одржан овогодишњи которски карневал. О томе, као и о храму Ваведења Пресвете Богородице на Жањицу, за који у књизи «У Богородичином врту», ауторка Саша Брајовић тврди да је припадао фрањевачком реду Римокатоличке цркве говори Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије освештао је новосаграђени храм посвећен Светој Петки

3:14 минута (572.59 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије освештао је у суботу 4. августа, на празник Свете Марије Магдалине, новосаграђени храм посвећен Светој Петки. О томе говори надлежни парох јереј Слободан Тошић.

У селу Придворци код Невесиња гради се храм посвећен Светом Вукашину Клепачком и Јасеновачком

6:51 минута (1.18 МБ)

О изградњи храма посвећеног Светом Вукашину Клепачком и Јасеновачком у селу Придворци код Невесиња говори надлежни парох јереј Мирослав Ратковић.

Обнављају се православне цркве у Скрадину - Далматинска Епархија

7:42 минута (1.33 МБ)

О обнови православних цркава у Скрадину, у Далматинској Епархији говори парох скрадински јереј Саво Миланковић.

Празник Преподобне мати Параскеве, троструким слављем, свечано је данас прослављен у Зворнику

4:02 минута (712.57 КБ)

Празник Преподобне мати Параскеве, троструким слављем, свечано је данас прослављен у Зворнику. Крсну славу прославили су храм на Ђурђев-граду, гдје је Свету Архијерејску Литургију јутрос служио Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије, зворничка општина и Светосавска омладинска заједница Зворник. Говори вјероучитељ Марко Данојловић из Информативне службе Епархије Зворчничко-тузланске.

У Пребиловцима обиљежено 15 година од рушења крипте у којој су биле похрањене кости мученика из другог свјетског рата

5:46 минута (5.29 МБ)

У суботу 4. августа у Пребиловцима у Епархији Захумско-херцеговачкој, Светом Литургијом и парастосом, обиљежено је 15 година од рушења крипте у којој су биле похрањене кости мученика из другог свјетског рата. О овом догађају као и о обнови крипте говори надлежни парох јереј Борис Чоловић.

Свечано је освећен новоизграђени храм посвећен Светом оцу Николају Мирликијском Чудотворцу у Ждријеловићима код Требиња

14:11 минута (2.44 МБ)

У суботу 28. јула, Светом Архијереском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Захумско-херцеговачки Г. Григорије са свештенством свечано је освећен новоизграђени храм посвећен Светом оцу Николају Мирликијском Чудотворцу у Ждријеловићима у Љубомир Пољу које се налази сјеверно од Требиња. О томе говори надлежни парох Протојереј-ставрофор Милутин Андрић.

Митрополит Амфилохије служио је на празник преподобне мати Параскеве у цркви Свете Петке на Чукаричкој падини у Београду

2:57 минута (521.55 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је на празник преподобне мати Параскеве, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке на Чукаричкој падини у Београду. Говори надлежни парох протојереј Никола Трајковић.

Општина Бијељина прославила је данас свог небеског заштитника Светог великомученика Пантелејмона

6:37 минута (1.14 МБ)

Светом Литургијом и ломљењем славског колача општина Бијељина прославила је данас свог небеског заштитника Светог великомученика Пантелејмона. О томе говори парох бијељински Протојереј-ставрофор Недељко Пајић.

У септембру ће, у манастиру Озрен, бити одржан, други по реду, Сабор светосавских омладинских заједница

6:14 минута (1.07 МБ)

У септембру ће, у манастиру Озрен, бити одржан, други по реду, Сабор светосавских омладинских заједница. О припремама за ову манифестацију као и о плановима и акцијама Светосавске омладинске заједнице Зворник говори вјероучитељ Марко Данојловић.

«Луштица-земља маслина, земља гомила, земља православља»

19:14 минута (3.31 МБ)

 Ускоро ће у манстиру Ваведења Пресвете Богородице на Жањицу бити промовисана књига др. Горана Комара, чији је коаутор свештеник Никола Урдешић, под називом «Луштица-земља маслина, земља гомила, земља православља». О свом новом дјелу, стању црквене парохије луштичке данас и економском положају Луштице говори др. Горан Комар.

У требињском насељу Хрупјела почела је изградња цркве Светог Архангела Михаила

4:19 минута (761.78 КБ)

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Григороија у априлу је почела изградња цркве Светог Архангела Михаила у требињском насељу Хрупјела. Говори јереј Дражен Тупањанин.

У Гацку су настављени радови на цркви Свете Тројице

3:03 минута (541.14 КБ)

У другој половини маја настављени су радови на цркви Свете Тројице у Гацку. О томе говори парох гатачки јереј Велимир Ковач.

Митрополит Дабробосански Г. Николај служио је 8. августа у старој цркви брвнари на Бијелом брду код Добруна

8:15 минута (1.42 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Дабробосански Г. Николај служио је 8. августа 2007, поводом празника Преподобне Параскеве Свету Архијерејску Литургију у старој цркви брвнари на Бијелом брду код Добруна, поводом храмовске славе ове цркве. О томе говори надлежни парох протонамјесник Живко Васић.

Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије служио је, на празник Светог Пантелејмона, Свету Архијерејску Литургију у Хан Пијеску

5:05 минута (897.93 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије служио је, на празник Светог Пантелејмона, Свету Архијерејску Литургију у Хан Пијеску поводом крсне славе храма и ове општине. О овом догађају говори Протојереј-ставрофор Бранко Брежанчић који је овом приликом одликован напрсним крстом.

Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је храм Светог Пантелејмона у мјесту Пријелози

19:38 минута (3.37 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством, служио је, на празник Светог Пантелејмона, Свету Архијерејску Литургију и освештао храм Светог Пантелејмона у мјесту Пријелози гдје се обнавља древна Светиња Самоград. О овом догађају и обнови Самограда говоре Архијерејски намјесник Бјелопољски протојереј Мираш Богавац и предсједник Одбора за изградњу храма г. Драган Недовић.

Митрополит Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију у Патријаршијској капели Патријашијског двора у Београду

2:09 минута (381.42 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је 10 августа 2007, уз саслужење четрнаест свештеника и четири ђакона, Свету Архијерејску Литургију у Патријаршијској капели Патријашијског двора у Београду. Говори монах Павле (Кондић).

Реаговање пароха подгоричког јереја мр Велибора Џомића на текст «Какав амбасадор за Црну Гору»

14:36 минута (2.51 МБ)

 Парох подгорички јереј мр Велибор Џомић упутио је реаговање на текст Мише Ђурковића «Какав амбасадор за Црну Гору» који је објавио «НИН» у 2951. броју, у тексту под насловом «Амбасада није Митрополија». О поводима за ову реакцију и чему уопште воде та честа осуђивања Митроплије Црногорско-приморске говори јереј мр Велибор Џомић.

У Петропавловском манастиру недалеко од Требиња почела је обнова цркве Светог апостола Павла

15:29 минута (2.66 МБ)

Након извршених археолошких истраживања, почетком априла мјесеца ове године почела је обнова цркве Светог апостола Павла у Петропавловском манастиру недалеко од Требиња. О томе говори игуманија манастира мати Павла.

Празник Светог Луке Црмничког обиљежен је 11. августа у цркви Светог Ђорђа у црмничком селу Утрг

22:23 минута (3.84 МБ)

 У суботу 11. августа обиљежен је празник Светог Луке Црмничког. Тим поводом Света Литургија служена је у цркви Светог Ђорђа у црмничком селу Утрг у којој је Литургију некада служио и Свети свештеномученик Лука Црмнички. О сјећањима на свог оца, страдањима свештенства Митрополије Црногорско-приморске у Словенији и поштовању вриједности унутар хришћанства данас говори проф. др Чедомир Вукмановић.

Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован говори о посјети Атини и животу у Охридској Архиепископији

5:04 минута (894.33 КБ)

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован заједно са Преосвећеним Епископом Стобиским Г. Давидом посјетио је Високопреосвећеног Архиепископа Атинског Г. Христодула у његовом дому у Атини. О овој посјети, здравственом стању Архиепископа Христодула и животу у Архиепископији Охридској говори Архипеископ Јован.

Митрополит Амфилохије освештао звона на цркви Светог Пантелејмона у београдској општини Миријево

10:15 минута (1.76 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је, на празник Светог Пантелејмона, Свету Архијерејску Литургију и освештао три звона, на цркви посвећеној овом Светитељу у београдској општини Миријево. О изградњи овог храма говори надлежни парох протојереј Миодраг Башовић.

Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је 12. августа у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Вранштици

9:08 минута (1.57 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу 12. августа, Свету Архијерејску Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Вранштици код Павиног Поља. О томе говори парох павинопољски и томашевски јереј Синиша Јанковић.

Манастир Крушедол свечано је прославио празник Преподобне Ангелине Српске, чије се мошти налазе у овој Светињи

7:32 минута (1.3 МБ)

 Манастир Крушедол, коме се наредне године навршава 500 година постојања, 12. августа свечано је прославио празник Преподобне Ангелине Српске, чије се мошти налазе у овој Светињи. О прослави празника, Преподобној мати Ангелини, историјату Крушедола и животу у њему данас, говори игуман Крушедола отац Сава (Јованчевић).

13. августа навршиле су се четири године од убиства двоје српске дјеце у селу Гораждевац надомак Пећи

21:44 минута (3.73 МБ)

 13. августа навршиле су се четири године од убиства  двоје српске дјеце Пантелије Дакића и Ивана Јововића, и рањавања још четворо Драгане Србљак, Марка Богићевића, Богдана Букумирића и Ђорђа Угреновића на ријеци Бистрици, у селу Гораждевац, надомак Пећи. О обиљежавању овог стравичног злочина у Гораждевцу, сјећањима на сам догађај и безбједности Срба у Гораждевцу данас, са главним уредником Радио-Гораждевца Дарком Димитријевићем разговарала Слободанка Капа.

Настављена оправка и изградња храма посвећеног Светим Новомученицима на брду Пардус код Подгорице

5:49 минута (1 МБ)

 Након злочиначког минирања у ноћи између 9. и 10. августа биће настављена оправка и изградња храма посвећеног Светим Новомученицима на брду Пардус код Подгорице. О томе говори члан Одбора за изградњу храма Вељко Богојевић.

Традиционала манифестација «Моба» одржава се у манастиру Светог Николаја Српског у Соко граду код Љубовије

14:32 минута (2.5 МБ)

 Са Његовим Преосвештенством Епископом Шабачким Г. Лаврентијем, о традиционалној манифестацији «Моба», која се одржава у манастиру Светог Николаја Српског у Соко граду код Љубовије, разговарала Слободанка Капа.

Манастир Копорин прославио храмовну славу пренос моштију Светог Архиђакона Стефана

2:34 минута (454.35 КБ)

 О прослави храмовне славе манастира Копорин, Преноса моштију Светог Архиђакона Стефана говори игуманија манастира мати хаџи-Агнија (Марић).

Игуман манастира Прасквица говори о прослави празника Светог Архиђакона и првомученика Стефана у храму на Светом Стефану

12:11 минута (2.09 МБ)

 Игуман манастира Прасквица код Светог Стефана јеромонах Димитрије (Лакић) говори о прослави празника Светог Архиђакона и првомученика Стефана у храму посвећеном овом Светитељу на Светом Стефану.

О парохији Иришкој Епархије Сремске говори надлежни парох јереј Драган Кезмић

12:16 минута (2.11 МБ)

 О животу Цркве у парохији Иришкој Епархије Сремске говори надлежни парох јереј Драган Кезмић.

У недјељу 19. августа на празник Преображења Господњег град Требиње ће прославти своју славу

4:08 минута (732.01 КБ)

 У недјељу 19. августа на празник Преображења Господњег град Требиње ће прославти своју славу. О припремама и програму прославе говори секретар Црквене општине Требиње ђакон Зоран Илић.

О манастиру Сасе код Братунца који је посвећен Светој Тројици говори игуман јеромонах Методије (Петричевић)

9:43 минута (1.67 МБ)

О историјату, обнови и животу у  манастиру Сасе који је посвећен Светој Тројици код Братунца у Епархији Зворничко-тузланској говори игуман јеромонах Методије (Петричевић).

У Народном музеју у Краљеву одржава се 16. Жички духовни сабор «Преображење 2007»

5:21 минута (945.22 КБ)

У Народном музеју у Краљеву одржава се 16. Жички духовни сабор «Преображење 2007». О настанку, суштини и садржају ове манифестације говори протојереј Љубинко Костић парох матарушки.

На планини Кључ код Колашина биће одржана, трећа по реду, пјесничка манифестација «Пјесничко Преображење»

4:33 минута (803.33 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служиће у недјељу 19. августа, на празник Преображења Господњег, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику, на планини Кључ код Колашина, након које ће бити одржана, трећа по реду, пјесничка манифестација под називом «Пјесничко Преображење». О томе говори организатор ове манифестације Славко Живковић.

На Опленцу, код Тополе, обиљежена је 86. годишњица од смрти краља Петра Првог Карађорђевића

2:10 минута (385.71 КБ)

 Светом Архијересјком Литургијом, коју је у четвртак 16. августа, служио Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован са свештенством у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, код Тополе, обиљежена је 86. годишњица од смрти краља Петра Првог Карађорђевића. Говори ђакон Градимир Милојевић.

Празник Преображења Господњег свечано прослављен у манастиру Крка

4:12 минута (743.1 КБ)

 Празник Преображења Господњег свечано прослављен у манастиру Крка у Далматинској Епархији. Говори сабрат манастира монах Доситеј (Јовић).

Бранимир Нешић говори о борби против бијеле куге

12:21 минута (2.12 МБ)

 Бранимир Нешић координатор акције у борби против бијеле куге под називом «Покрет за живот» говори о овој организацији, њеном историјату, плановима и задацима.

Прослављена је слава требињског Саборног храма и града Требиња

4:04 минута (718.92 КБ)

Светом Архијерејском Литургијом, коју су у храму Преображења Господњег у Требињу, служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован и Преосвећена господа епископи умировљени Захумско-херцеговачки и Приморски Атанасије и Диоклијски игуман Острошки Јован, прослављена је слава требињског Саборног храма и града Требиња. О томе говори ђакон Предраг Шћепановић који се са групом поклоника из Подгорице налази у Требињу.

У цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима прослављена је храмовска слава

3:31 минута (623.26 КБ)

 Светом Литургијом, коју је у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима, служило свештенство Митрополије Црногорско-приморске прослављена је храмовска слава ове цркве. Говори протојереј Гојко Перовић парох цетињски и ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

На празник Преображења Господњег, древни манастир Крка у Епархији Далматинској, прославио је своју храмовску славу

8:53 минута (1.53 МБ)

 На празник Преображења Господњег, древни манастир Крка у Епархији Далматинској, низом манифестација прославио је своју храмовску славу. О томе говори сабрат манастира монах Доситеј.

О манастиру Крупа у Епархији Далматинској говори игуман јеромонах Гаврило

10:09 минута (1.75 МБ)

 О обнови манастира Крупа у Епархији Далматинској, историјату ове древне Светиње из прве половине четрнаестог вијека и садашњем животу у њој, говори игуман манастира јеромонах Гаврило.

У цркви Преображења Господњег прослављена је храмовска слава цркве и општине Жабљак

4:22 минута (771.73 КБ)

Светом Архијерејском Литургијом, коју су на празник Преображења Господњег у цркви посвећеној овом празнику на Жабљаку, служили Преосвећена Господа Епископи Будимљанско-никшићки Јоаникије и Липљански игуман манастира Високи Дечани Теодосије, прослављена је храмовска слава цркве и општине Жабљак. О томе говори парох жабљачки протојереј Данило Дамјановић.

О изузетно тешком животу Срба повратника у Которском код Добоја говори надлежни свештеник Раденко Тодоровић

14:39 минута (2.52 МБ)

О изузетно тешком животу Срба повратника у Которском код Добоја, гдје градске власти покушавају да сруше привремени вјерски објекат подигнут на молитвишту покрај дрвеног крста, у избјегличком насељу и црквеном животу у которској парохији говори надлежни свештеник Раденко Тодоровић.

О животу Срба у селу Осојанима код Истока говори Милиша Ђурић

21:42 минута (3.73 МБ)

 По благослову Високопреовсћеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, који је прије шест година на празник Светих Макавеја служио једну од најпотреснијих Литургија, у порушеној школи, међу првим повратницима у метохијско село Осојане код Истока, Осојанци су овај празник наставили да славе као славу села. О првој Литургији након повратка, прослави шесте годишњице повратка и животу Срба у Осојанима говори један од првих повратника у ово село, члан Црквене општине Осојани Малиша Ђурић.

О животу у парохији Лакташкој говори надлежни парох протојереј Радивоје Сарић

4:44 минута (837.62 КБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Бањалучки Г. Јефрем освештао је на празник Преображења Господњег звоно на новосаграђеном храму посвећеном овом празнику у Кришковцима код Лакташа. О овом догађају и животу у парохији Лакташкој говори надлежни парох протојереј Радивоје Сарић.

У петак 17. августа непозната лица скинула су звоно са цркве у насељу Девет Југовића код Приштине

3:26 минута (606.34 КБ)

У петак 17. августа непозната лица скинула су звоно са цркве у насељу Девет Југовића код Приштине. О овом догађају и животу двадесетак Срба који живе у овом мјесту говори надлежни парох отац  Миломир Влашковић.

12. августа обављено је освећење храма Светог цара Константина и царице Јелене у Локвама

15:49 минута (2.72 МБ)

 По благослову Преосвећеног Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Григорија у недјељу 12. августа обављено је освећење храма Светог цара Константина и царице Јелене у Локвама. О овом догађају, обнови храмова у овом крају, положају и статусу вјерника и њиховом повратку на своја огњишта говори парох дабарски и столачки јереј Александар Илић.

Часопис «Драчевица» биће промовисан у суботу 25. августа у Резиденцији Љубибратића на Топлој у Херцег Новом

20:04 минута (3.45 МБ)

 О новом броју часописа «Драчевица» који ће бити промовисан у суботу 25. августа у Резиденцији Љубибратића на Топлој у 20 часова говори др Горан Комар, чија ће нова књига «Луштица земља маслина, земља гомила-земља православља» бити промовисана у петак 24. августа у 19. 30 часова.

О обнови и историјату древног манастира Завала у Епархији Захумско-херцеговачкој и Приморској говори игуман јеромонах Василије

24:11 минута (4.15 МБ)

 О обнови и историјату древног манастира Завала у Епархији Захумско-херцеговачкој и Приморској, који је уз манастире Житомислић и Тврдош једно од најзначајнијих средишта духовног и културног живота Херцеговине, а гдје је некада школу, код свог стрица Серафима, учио Свети Василије Острошки, говори игуман Завале јеромонах Василије (Копитић).

"Косово и Метохија - Истина"

5:16 минута (930.99 КБ)

Ђорђе Ћапин - директор Завичајног музеја у Херцег-Новом говори о предавању и презентацији изложбе "Косово и Метохија - Истина" предавача Ненада Антонијевића кустоса Музеја жртава геноцида-Београд, које је одржано 23.08. у Херцеег-Новом  у Парохијском Дому на Топлој.

Отац Петар Улемек говори о повратку моштију св. Козме и Дамјана из манастира Сопоћани у Зочиште

18:09 минута (3.12 МБ)

 О.Петар Улемек, игуман манастира Ђурђеви Ступови у Расу и вд настојатеља манастира св.Козме и Дамјана код Зочишта - Метохија, говори о животу у обновљеном и освештаном манастиру 14. јула и повратку моштију св. Козме и Дамјана из манастира Сопоћани у Зочиште.

Књига «Луштица земља маслина, земља гомила-земља православља» промовисана је у петак 24. августа

20:20 минута (3.49 МБ)

Књига  «Луштица земља маслина, земља гомила-земља православља»  промовисана  је у петак 24. августа у порти Манастира Ваведења Пресвете Богородице на Жањици. О књизи су говорили о.Павле Кондић те аутори др.Горан Комар и о.Никола Урдешић.

Предавање "Косово и Метохија - Истина" предавача Ненада Антонијевића одржано је 23.08. у Херцег-Новом

22:12 минута (3.82 МБ)

 Дио предавања и презентација изложбе "Косово и Метохија - Истина" предавача Ненада Антонијевића кустоса Музеја жртава геноцида-Београд, које је одржано 23.08. у Херцег-Новом  у Парохијском Дому на Топлој.

Митрополит Амфилохије служиће у понедјељак уочи празника Успенија Пресвете Богородице у Орашју код Даниловграда

6:30 минута (1.12 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служиће у понедјељак уочи празника Успенија Пресвете Богородице, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику у Орашју код Даниловграда. O томе говори парох даниловградски јереј Слободан Зековић.

На празник Успенија Пресвете Богородице у манастиру Морача биће откривена спомен-плоча погинулима за одбрану Мораче 1877. године

8:31 минута (1.47 МБ)

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служиће на празник Успенија Пресвете Богородице, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Морача након које ће бити откривена спомен-плоча погинулим Васојевићима и Морачанима у борбама за одбрану Мораче 1877. године. О овој бици говори др. историјских наука Вукић Илинчић, један од учесника духовне академије која ће бити одржана тог дана.

Др. Бранимир Јовановић директор и оснивач Центра «Тесла» говори о Николи Тесли као Православцу и Србину

26:56 минута (4.63 МБ)

 Директор и оснивач Центра «Тесла», бивши директор Музеја «Тесла» др. Бранимир Јовановић говори о Николи Тесли као Православцу и Србину, његовом породичном поријеклу и погледу на свијет, идејама изнесеним у «Теслиној доктрини» којима се и бави Институт на чијем је челу.

Митрополит Амфилохије служио је уочи празника Успенија Пресвете Богородице у Орашју код Даниловграда

3:12 минута (567.7 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служио је јутрос, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику у Орашју код Даниловграда. О прослави говори јереј Слободан Зековић.

Др Ђорђе Јанковић говори о својој новој Монографији «Српско поморје од 7. до 10. стољећа»

28:12 минута (4.84 МБ)

 Др Ђорђе Јанковић аутор бројних чланака и монографија, шеф Катедре за средњевјековну археологију Философског факултета у Београду, професор на Академији за умјетност и консервацију СПЦ и доскорашњи предсједник Српског археолошког друштва говори о својој новој Монографији «Српско поморје од 7. до 10. стољећа» која, поред синтезе читавог вијека модерне археологије, ексклузивно доноси и резултате најновијих истраживања који су од велике важности за спознају етногенезе народа Источног Јадрана.

Освештање обновљеног храма Светог Ђорђа, једине православне цркве у источном Новом Сарајеву, биће обављено 9. септембра

5:27 минута (961.37 КБ)

 Освештање обновљеног храма Светог Ђорђа, једине православне цркве у источном Новом Сарајеву биће обављено 9. септембра. О овом догађају, његовој изградњи и црквеном животу у својој парохији говори протојереј Војислав Чаркић.

Манастир Довоља у Епархији Милешевској прославиће на празник Успенија Пресвете Богородице своју храмовску славу

9:46 минута (1.68 МБ)

 Манастир Довоља у Епархији Милешевској прославиће на празник Успенија Пресвете Богородице своју храмовску славу. О обнови ове Светиње и њеном историјату говори директор Завичајног Музеја у Пљевљима и секретар Одбора за обнову Довоље г. Ристо Манојловић, који најављује прославу Велике Госпојине у манастиру Довољи.

Манастир Крупа у Епархији Далматинској прославио је на празник Успенија Пресвете Богородице своју храмовску славу

2:43 минута (480.99 КБ)

 Манастир Крупа у Епархији Далматинској прославио је на празник Успенија Пресвете Богородице храмовску славу. О прослави говори игуман Крупе јеромонах Гаврило.

Манастир Довоља је прославио храмовску славу - Успеније Пресвете Богородице

10:56 минута (1.88 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет почео је данас апсолутни пост (штрајк глађу) на граничном прелазу Ранче, након што му је црногорска полиција, по четврти пут забранила улазак у Црну Гору и манастир Довољу који је данас прославио храмовску славу. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Довоља служио је Преосвећени Епископ Славонски Сава а о  данашњим догађањима и обнови Довоље говори предсједник Одбора за обнову ове Светиње др Славенко Терзић.

28. августа 2007 у 20 часова обавиће се освећење новог Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Никшићу

3:44 минута (661.68 КБ)

 Високопреосвећени Архипеископ Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи Будимљанско-никшићки Јоаникије и Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије вечерас у 20 часова обавиће освећење новог Црквено-народног дома  Светог Василија Острошког у Никшићу. O томе говори један од организатора овог догађаја професор Радинко Крулановић.

Освећен је нови Црквено-народни дом Светог Василија Острошког у Никшићу

6:40 минута (1.15 МБ)

 Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи Будимљанско-никшићки Јоаникије и Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије обавили су синоћ освећење новог Црквено-народног дома  Светог Василија Острошког у Никшићу. O томе говори професор Радинко  Крулановић.

Епископ Милешевски Г. Филарет започео је на Велику Госпојину у 13 часова апсолутни пост на граничном прелазу Ранче

22:02 минута (3.78 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет који је на Велику Госпојину у 13 часова започео апсолутни пост, на граничном прелазу Ранче, након што му црногорска полиција, по четврти пут, није дозволила да уђе на територију Црне Горе, како би обављао архипастирске дужности на територији своје Епархије говори о овом догађају.

На Велику Госпојину служена је Света Литургија испред цркве Светог Василија Острошког у мостарском насељу Благај

10:15 минута (1.76 МБ)

На Велику Госпојину, први пут од када је порушена 1992. године, на саму стогодишњицу своје изградње, служена је Света Литургија испред цркве Светог Василија Острошког у мостарском насељу Благај. О обнови ове Светиње и обнови црквеног живота у мостарској парохији говори надлежни парох јереј Страхиња Јањић.

У Винковцима се гради нова православна црква

6:06 минута (1.05 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Осјечко-пољски и Барањски Г. Лукијан са парохом винковачким протојерејем Предрагом Азапом обишао је 29. августа градилиште нове православне цркве у Винковцима. О изградњи цркве, даљим плановима и црквеном животу у праохији винковачкој говори протојереј Предраг Азап.

Епископ Милешевски Г. Филарет други дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

7:44 минута (1.33 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет, говори о здравственом стању и подршци коју му пружају црквени великодостојници и вјерни народ након скоро 48 сати апсолутног поста, који је на Велику Госпојину у 13 часова започео на граничном прелазу Ранче, након што му црногорска полиција, по четврти пут, није дозволила да уђе на територију Црне Горе, како би обављао архипастирске дужности на територији своје Епархије.

Непозната лица провалила су јутрос и оскрнавила цркву Рођења Пресвете Богородице у Бугојну

5:12 минута (918.59 КБ)

 Непозната лица провалила су 31. августа 2007 и оскрнавила цркву Рођења Пресвете Богородице у Бугојну. О томе говори надлежни парох свештеника Славиша Ђурић.

Игуман манастира Озрен протосинђел Данило говори о древној Немањићкој Светињи манастиру Озрен

10:07 минута (1.74 МБ)

 О историјату и животу у древној Немањићкој Светињи, манастиру Озрен, који је на веома свечан начин прославио празник Успенија Пресвете Богородице, честици моштију преподобног монаха Теоктиста (бившег српског краља Драгутина) ктитора ове Светиње коју је Преосвећени Епископ Жички Хризостом подарио овом манастиру, говори игуман манастира Озрен протосинђел Данило.

Епископ Милешевски Г. Филарет четврти дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

7:37 минута (1.31 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет, који већ четврти дан штрајкује глађу на граничном прелазу Ранче, говори о свом здравственом стању и подршци коју му пружају црквени великодостојници и вјерни народ.

У Цетињском Манастиру се 2. септембра служи Молебан за почетак школске године

3:02 минута (537.93 КБ)

 Благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митропoлита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, од прошле године је уведена пракса, која дуго траје у другим помјесним Црквама, да се служи Молебан за почетак школске године, и то не само за богословске духовне школе већ и за све просветне установе. О сјутрашњем молебану у Цетињском Манастиру, говори протојереј Гојко Перовић, ректор Богословије Св. Петра Цетињског са Цетиња.

У Теслићу је 30. августа одржан семинар за вјероучитеље Епархије зворничко-тузланске

9:03 минута (1.56 МБ)

Вјероучитељ Марко Данојловић говори о семинару за вјероучитеље Епархије зворничко-тузланске који је 30. августа одржан у Теслићу.

Јереј Зоран Живковић говори о постављању спомен-плоче у цркви Светог мученика Георгија у Стогу код Возуће

3:15 минута (575.5 КБ)

Јереј Зоран Живковић говори о постављању спомен-плоче у знак сјећања на борце Војске Републике Српске и цивила у цркви Светог мученика Георгија у Стогу код Возуће на Озрену.

Епископ Милешевски Г. Филарет шести дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

2:19 минута (411.96 КБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет, који већ шести  дан штрајкује глађу на граничном прелазу Ранче, у недељу 02. септембра је служио Свету Архијерејску Литургију. Он говори о свом здравственом стању и подршци коју му пружају црквени великодостојници и вјерни народ.

Епископ Милешевски Г. Филарет седми дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

23:26 минута (4.03 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет већ седми дан како је започео апсолутни пост на граничном прелазу Ранче говори за Радио-Светигору, а о овом немилом догађају говори и Преосвећени Епископ Банатски Г. Никанор који се налази у посјети Владики Филарету.

У недјељу 2. септембра освећен је животопис храма Успенија Пресвете Богородице у Имотском

5:26 минута (959.76 КБ)

 У недјељу 2.  септембра Његово Преосвештенство Епископ Далматински Г. Фотије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије Далматинске и Митрополије Црногорско-приморске служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успенија Пресвете Богородице и извршио освећење животописа чиме је ова црква добила изглед древних Немањићких и косовских светиња. О овом догађају разговарамо са парохом барским, доскорашњим парохом у Имотском протојерејем Ђорђем Кнежевићем.

Епископ Милешевски Г. Филарет осми дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

7:02 минута (1.21 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет већ осми дан штрајкује глађу на граничном прелазу Ранче.

Његово Блаженство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован говори о животу у Охридској Епархији

4:05 минута (720.53 КБ)

 Његово Блаженство Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован говори о недавној посјети умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Атанасија Охридској Архиепископији и животу у Охридској Епархији.

Љетописна књига Архимандрита Арсенија Гаговића

33:02 минута (5.68 МБ)

 Са књижевником Костом  Радовићем аутором књиге «Љетописна књига Архимандрита Арсенија Гаговића» разговарамо о животу и дјелу блаженопочившег игумана Пиве и проигумана Хиландара Архимандрита Арсенија као и о духовности Пиве.

У понедјељак 3. септембра у 04. сата непозната лица засула су каменицама Парохијски дом у Винковцима

5:40 минута (999.71 КБ)

 У понедјељак 3. септембра у 04. сата непозната лица засула су каменицама Парохијски дом у Винковцима. О овом догађају разговарамо са парохом винковачким Епархије Осјечко-пољске и Барањске протојерејем Предрагом Азапом.

О обиљежавању 12-огодишњице егзодуса Срба са простора Возуће и долине ријеке Криваје говори г. Зоран Благојевић

8:56 минута (1.54 МБ)

О обиљежавању 12-огодишњице егзодуса Срба са простора Возуће и долине ријеке Криваје у општини Завидовићи ипсред Завичајног удружења Завидовићана говори г. Зоран Благојевић бивши начелник Четврте озренске лаке пјешадијеске бригаде која је тих ратних дана чувала простор Возуће.

Епископ Милешевски Г. Филарет девети дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

14:55 минута (2.56 МБ)

 Деветог дана како је себи прописао апсолутни пост и како се налази на граничном прелазу Ранче, Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет, говори о подршци коју му пружају црквени великодостојници и вјерни народ. Преосвећени Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије који се налази у посјети Владики Филарету говори о овим догађањима, а подршку Владики Филарету упутила је и историчар умјетности из Софије академик Арсенија Џурова.

Обнавља се древни храм из петнаестог вијека посвећен Светом Стефану у Голубићу код Книна у Епархији Далматинској

17:13 минута (2.96 МБ)

 О обнови древног храма из друге половине петнаестог вијека посвећеног Светом Стефану у Голубићу код Книна у Епархији Далматинској као и о црквеном животу у својој парохији говори парох прве книнске парохије јереј Борис Милинковић.

Епископ Милешевски Г. Филарет десети дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

11:22 минута (1.95 МБ)

 Новинар Радио-Београда Ратко Никић, који се налази на граничном прелазу Ранче,  говори о здравственом стању Његовог Преосвештенства Епископа Милешевског Г. Филарета  који се осјећа јако лоше и није у стању да одговара на телефонске позиве нити да разговара са својим посјетиоцима.

Епископ Милешевски Г. Филарет једанаести дан у апсулутном посту на граничном прелазу Ранче

8:07 минута (1.4 МБ)

 Новинар Радио-Београда Ратко Никић, који се налази на граничном прелазу Ранче већ једанаест дана,  говори о здравственом стању Његовог Преосвештенства Епископа Милешевског Г. Филарета  који се осјећа веома лоше и не жели да прихвати савјете да прекине строги пост.

Представљамо нови број часописа Епархије Далматинске - Крка

7:24 минута (1.27 МБ)

 Отац Доситеј сабрат манастира Крка, нам представља нови број часописа Епархије Далматинске - Крка.

Протојереј Владан Милутиновић говори о организовању вјеронауке у новој школској години

14:55 минута (2.56 МБ)

 Протојереј Владан Милутиновић секретар Епархије Врањске и координатор вјерске наставе у Епархији, говори о организовању вјеронауке у новој школској години.

Игуман Софроније секретар Бихаћко-петровачке Епархије говори о освећењу храма Пресвете Богородице

7:23 минута (1.27 МБ)

 Игуман Софроније секретар Бихаћко-петровачке Епархије, говори о освећењу храма Пресвете Богородице у повратничком селу Вођеница.

У Београду и Бања Луци се 7. и 8. септембра обиљежава 14-огодишњица агресије хрватске војске на Медачки џеп

19:54 минута (3.42 МБ)

 У петак и суботу у Бања Луци у организацији «Документационо-информационог центра «Веритас», а у суботу у цркви Светог Марка у Београду у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској, биће обиљежена 14-огодишњица агресије хрватске војске на Медачки џеп. О томе говори директор Информационо-документационог центра «Веритас» Саво Штрбац.

Дејан Мирић предсједник СОЗ-а за Брчко, говори о предстојећем пројекту ЗА ЖИВОТ

6:22 минута (1.1 МБ)

 Дејан Мирић предсједник СОЗ-а за Брчко, говори о предстојећем пројекту ЗА ЖИВОТ, који се организује у сарадњи са Дверима Српским из Београда.

 

Епископ Милешевски Г. Филарет пребачен је на интерно одјељење болнице у Пријепољу

3:38 минута (641.78 КБ)

 Новинар Радио-Београда Ратко Никић, говори о здравственом стању Његовог Преосвештенства Епископа Милешевског Г. Филарета који је 8. септембра око 02.00 часа пребачен на интерно одјељење болнице у Пријепољу.

Здравствено стање Преосвећеног Епископа Милешевског Г. Филарета се поправља

8:39 минута (7.92 МБ)

 Здравствено стање Преосвећеног Епископа Милешевског Г. Филарета, који ће данас напустити болницу у Пријепољу како би сјутра присуствовао скупу на граничном прелазу Ранче, се поправља. О томе говори новинар Радио-Београда Ратко Никић.

Деветог септембра освештан је храм Покрова Пресвете Богородице у Лакташима у Епархији Бањалучкој

5:59 минута (1.03 МБ)

 Његово Високопреосвештенство Митрополит Загребачко-љубљански и цијеле Италије Г. Јован и Преосвећена Господа Епископи Бањалучки Јефрем и Зворничко-тузлански Василије освештали су 9. септембра, на празник Сабора српских Светитеља, храм Покрова Пресвете Богородице у Лакташима у Епархији Бањалучкој. О овом догађају говори надлежни парох Радивоје Сарић који је јуче и произведен у чин Протојереја-ставрофора.

Биће настављена обнова парохијског дома у Сребреници

7:54 минута (1.36 МБ)

Обнова парохијског дома у Сребреници биће настављена, након рјешења Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, којим се дозвољава обнова овог објекта, рекао је Радио - Светигори парох сребренички протојереј Жељко Теофиловић.

У Српском Сарајеву је освештана новосаграђена црква посвећена Светом Георгију

14:13 минута (2.45 МБ)

 Његово Високопреосвештенство Митрополит Дабробосански Г. Николај уз саслужење свештенства освештао је јуче новосаграђену цркву посвећену Светом Георгију и темеље Парохијског дома у Врацама у Српском Сарајеву. О томе говори Протојереј-ставрофор Војислав Чаркић кога је овом приликом Митрополија Дабробосанка одликовала златним орденом Светог Петра Сарајевског за изузетну братску помоћ Српској Православној Цркви.

Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије служио је на Усековање главе Светог Јована Крститеља у храму Светог Ђорђа у Србреници

9:44 минута (1.68 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије служио је на дан Усековања главе Светог Јована Крститеља Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Ђорђа у Србреници. О овом догађају као и о обнови светиња и духовног живота у својој парохији говори Протојереј-ставрофор Недјељко Пајић парох сребренички.

Др. Горан Комар говори о документу недавно пронађеном у Државном архиву Венеције

15:30 минута (2.67 МБ)

О документу насталом 1721. године, који је недавно пронађен у Државном архиву Венеције, иначе највећем архиву у свијету, који представља извјештај високог правничког тијела Млетачке републике, поводом познатог прогона Митрополита Стефана Љубибратића из Далмације и Боке говори др. Горан Комар.

О активностима и плановима СОЗ-а Тузла говори парох тузлански протојереј Милан Топић

10:38 минута (1.83 МБ)

 О активностима и плановима Светосавске омладинске заједнице Тузла, која је у недјељу 9. септембра, на празник Сабора српских Светитеља прославила своју крсну славу говори координатор ове организације парох тузлански протојереј Милан Топић.

Прослављена је слава манастира Светог Јована у Медку и одржан парастос невино побијеним православним Србима 1993. године

5:34 минута (983.41 КБ)

 Јереј Душан Лујић из парохије Грачачке, Епархије Горњокарловачке говори о прослави славе  у манастиру Светог Јована у Медку и парастосу невино побијеним православним Србима 1993. године у акцији званој Медачки џеп, који је служио Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим.

О тренутној ситуацији на Југу Србије говори Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије

16:41 минута (2.87 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, говори о тренутној ситуацији на Југу Србије у Прешеву и Бујановцу, одакле се српски народ исељава и гдје се скрнаве Цркве.

Забрањен концерт "Музиком за живот" који се требао одржати вечерас у Народном позоришту у Београду

13:48 минута (2.37 МБ)

 Владан Глишић, члан редакције часописа "Двери српске" говори о забрани концерта "Музиком за живот " који је требао вечерас (15. септембар) да се одржи у Народном позоришту у Београду у оквиру кампање "Покрет за живот" - "Министарство културе против наталитета у Србији".

Митрополија Црногорско-приморска поднијела је кривичну пријаву против распопа Мираша Дедејића и Стева Вучинића

8:41 минута (1.49 МБ)

 Митрополија Црногорско-приморска поднијела је кривичну пријаву против проклетству предатог распопа Мираша Дедејића, предводника  секте ЦПЦ због ширења вјерске и националне мржње, и Стева Вучинића припадника поменуте секте. О томе говори члан Правног савјета Митрополије Црногорско-приморске г. Војислав Ђуришић.

Епископ Милешевски Г. Филарет служиће у уторак и сриједу у манастиру Светог Архангела Михаила на Ђурђевића Тари

9:25 минута (1.62 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет служиће у уторак 18. септембра Свечано бденије а у сриједу Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Михаила на Ђурђевића Тари. О овом догађају, свом здравственом стању и тужбама које је поднио против Владе и Министарства унутрашњих послова Црне Горе због забране уласка на територију своје Епархије говори Владика Филарет.

У Источном Сарајеву прославили свог небеског заштитника Светог Петра Дабробосанског

6:45 минута (1.16 МБ)

 О прослави Светог Петра Дабробосанског славе града Источног Сарајева и разлозима због којих је овај Светитељ постао небески заштитник ове општине говори градоначелник Источног Сарајева г. Радомир Кезуновић.

У манастиру Драговић у Епархији Далматинској одржан је традиционални сабор православних Срба Цетинске крајине

5:53 минута (1.01 МБ)

 У манастиру Драговић у Епархији Далматинској, у недјељу 16. септембра одржан је традиционални сабор православних Срба Цетинске крајине. О овом Сабору, историјату древне Светиње из 14. вијека- манастиру Драговић, обнови и животу монаштва у њему говори игуман манастира јеромонах Варсонуфије.

Празник Светог Петра Дабробосанског празнично је прослављен у Епархији Дабробосанској

13:42 минута (2.36 МБ)

 Празник Светог Петра Дабробосанског празнично је прослављен у Епархији Дабробосанској, Светим Архијерејским Литургијама које је служио Високопреосвећени Митрополит Николај у недјељу 16. септембра у храму посвећеном овом Светитељу у Војковићима у Источном Сарајеву и 17. септембра у храму Светог пророка Илије на Сокоцу. О прослави, духовној и обнови светиња у Источном Сарајеву говори Протојереј-ставрофор Чедо Ђуреиновић.

У храму Светог Саве у Београду биће одржана манифестација «Књига у храму 72 сата»

14:07 минута (2.43 МБ)

 У оквиру традиционалних Дана европске културне баштине, од четвртка 20. до недјеље 23. септембра, у храму Светог Саве у Београду биће одржана манифестација «Књига у храму 72 сата» на којој ће бити изложено Мирослављево Јеванђеље, најстарији српски средњевјековни рукопис. О томе говори г. Веско Драшковић предсједник Удружења Кнез Мирослав из Београда које је један од организатора ове манифестације.

У мостарском насељу Бијелo пољe обијен је црквени дом

5:23 минута (950.73 КБ)

 У мостарском насељу Бијелo пољe у ноћи између 16. и 17. септембра обијен је црквени дом. О овом догађају као и о црквеном животу у својој парохији говори парох бјелопољски јереј Немања Лукета.

Епископ Милешевски Г. Филарет говори о својој посјети Светињама на подручју Милешевске Епархије у Црној Гори

7:46 минута (1.34 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет, који је у уторак 18. септембра служио Свечано бденије а у сриједу 19. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Михаила на Ђурђевића Тари, говори о својој посјети Светињама на подручју Милешевске Епархије у Црној Гори.

Делегација Двери Српских ће од 20. септембра до 20. октобра боравити у САД

7:48 минута (1.34 МБ)

 Бошко Обрадовић и Бранимир Нешић - делегација Двери Српских ће од 20. септембра до 20. октобра боравити у САД, гдје ће представити свој скоро једнодеценијски рад и пројекте.

Епископ Будимљанско Никшићки Г. Јоаникије служиће Свету Архијерејску Литургију у Храму рођења Пресвете Богородице у Озринићима

5:01 минута (886.22 КБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско Никшићки Г.Јоаникије служиће Свету Архијерејску Литургију у Храму рођења Пресвете Богородице у Озринићима. За наш радио говори старјешина овог Храма и парох Озринићки о. Велимир Јововић.

Дејан Мирић предсједник СОЗ за Брчко говори о пројекту - За живот

5:27 минута (963.59 КБ)

 Дејан Мирић предсједник СОЗ за Брчко говори о пројекту За живот, који је почео да се реализује у Епархији Зворничко-тузланској, гдје су имали прва предавања и представљања.

Данас у подне у храму Светог Саве у Београду отворена је манифестација «Књига у храму 72 сата»

3:53 минута (687.24 КБ)

 У оквиру традиционалних Дана европске културне баштине,  данас је у подне у храму Светог Саве у Београду  отворена  манифестација «Књига у храму 72 сата» на којој ће бити изложено Мирослављево Јеванђеље, најстарији српски средњевјековни рукопис. О томе говори г. Веско Драшковић предсједник Удружења Кнез Мирослав из Београда које је један од организатора ове манифестације.

Епископ Будимљанско Никшићки Г. Јоаникије служиo je Свету Архијерејску Литургију у Храму рођења Пресвете Богородице у Озринићимa

3:03 минута (540.38 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско Никшићки Г. Јоаникије служиo je  Свету Архијерејску Литургију у Храму рођења Пресвете Богородице у Озринићима у суботу 22. септембра . За наш радио говори старјешина овог Храма и парох Озринићки о. Велимир Јововић.

У манастиру Ћелије Ваљевске, по благослову и завештању Аве Јустина (Поповића), освећени су темељи новог триолтарног храма

5:53 минута (1.02 МБ)

 По благослову и завештању Аве Јустина (Поповића) данас су у манастиру Ћелије Ваљевске освећени темељи новог триолтарног храма посвећеног Светом Сави, Светом Јустину Философу и преподобној Марији Египћанки и прослављена годишњица новообновљене Епархије Ваљевске. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита Дабробосанског Николаја, Преосвећене Господе Епископа Умировљеног Захумско-херцеговачког и Приморског Атанасија, Бачког Иринеја, Шумадијског Јована, Рашко-призренског Артемија, Будимљанско-никшићког Јоаникија, Канадског Георгија, Осјечко-пољског и Барањског Лукијана, Врањског Пахомија, Банатског Никанора, Липљанског Теодосија, Ваљевског Милутина и свештенства. О томе говори свештеника Епархије Ваљевске јереј Драган Јаковљевић.

Епископ Милешевски Г. Филарет освештао је земљиште на коме ће бити изграђена црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице

3:47 минута (670.09 КБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет освештао је данас земљиште на коме ће бити изграђена нова црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице у Пљеваском селу Брвеница а јуче темеље цркве Сретења Господњег недалеко од граничног прелаза Владичина пољана. О овим догађајима говори Преосвећени Владика Филарет.

О обнови светиња у парохији Завидовићкој говори јереј Зоран Живковић

11:26 минута (1.97 МБ)

 О обнови светиња и духовној обнови у парохији Завидовићкој Митрополије Дабробосанске и обнови манастира Возућица из 14. вијека говори парох завидовићки јереј Зоран Живковић.

Како је протекла манифестација Књига у храму 72 сата говори Веско Драшковић предсједник Удружења Кнез Мирослав из Београда

7:22 минута (1.27 МБ)

 Предсједник Удружења Кнез Мирослав из Београда Веско Драшковић говори о томе како је протекла манифестација Књига у храму 72 сата у којој је у оквиру које је од четвртка 20. септембра до недјеље 23. било изложено Мирослављево Јеванђеље у храму Светог Саве.

Недавно је оборен интернет сајт Епархије Зворничко - тузланске

14:48 минута (2.55 МБ)

 Марко Данојловић, вјероучитељ из Зворника, уредник информативне службе Епархије Зворничко - тузланске, говори о недавном обарању интернет сајта ове Епархије - www.soz-rs.org .

Агенција за ходочасничка путовања Митрополије Црногорско - приморске "Одигитрија" организује путовање на Свету Гору

13:30 минута (2.32 МБ)

 Агенција за ходочасничка путовања Митрополије Црногорско-приморске "Одигитрија" организује од 13. до 19. октобра 2007. године ходочасничко путовање на Свету Гору. Путовањем је обухваћена посјета Скадру, Крфу и Метеорима. За наш радио говори директор ове агенције Славко Крстајић.

Албански сепаратисти пуцали су на двојицу православних свештеника у околини Бинача

9:01 минута (1.55 МБ)

 У сриједу 26. септембра око 14 сати, албански сепаратисти пуцали су на двојицу православних свештеника протојереја Богомира Стевића пароха звечанског и протојереја Звонка Костића када су, са групом Срба из Бинача кренули да обиђу оближњи, истоимени манастир који је миниран 1999. године. О овом инциденту, који директно оповргава све извјештаје како привремене Владе Косова тако и међународних институција на Косову о напредку демократије на овим просторима и показује каква судбина очекује Србе на Космету уколико оно добије независност, говори протојереј Богомир Стевић.

Митрополит Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих Цара Константина и Царице Јелене на Вождовцу

5:29 минута (968.49 КБ)

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у четвртак, 27.септембра на Крстовдан Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих цара Константина и царице Јелене на Вождовцу у Београду. О томе говори протођакон Радомир Ракић.

Отпуштени професор српског језика и књижевности - Вуко Велаш, говори о стварности Црне Горе

15:08 минута (2.6 МБ)

Вуко Велаш отпуштени професор српског језика и књижевности у Гимназији у Херцег Новом, говори о стварности Црне Горе и да ли је у Црној Гори жива жеља да се схвати сопствена прошлост без које не може бити смисленог пута у будућност.

Ипођакон Димитрије Плећевић говори о књигама чији је аутор

17:34 минута (3.02 МБ)

Ипођакон Димитрије Плећевић, аутор књига "Акатист и молебни канон Светом Николају Епископу Жичком", "Српски Сватачник-саборник животописа светитеља, светиња и чудотворства икона у Српској Православној Цркви", "Превлачки мученици-тајна пројављена мироточењем" и нове књиге која је у штампи "Свети великомученик Прокопије-заштитник града Ниша" говори о поменутим дјелима чији је аутор.

О прослави празника Воздвижења Часног крста у Јерусалиму и Светој Земљи говори протосинђел Јован (Ћулибрк)

5:33 минута (978.59 КБ)

 О прослави празника Воздвижења Часног крста-Крстовдана у Јерусалиму и Светој Земљи говори протосинђел Јован (Ћулибрк) који се налази у Јерусалиму.

Вриједне иконе Српске Православне Цркве налазе се на рестаурацији у Бања Луци

14:27 минута (2.49 МБ)

 Вриједне иконе Српске Православне Цркве Успенија Пресвете Богородице У Ливну у Епархији Бихаћко-петровачкој, налазе се на рестаурацији у Бања Луци и тај посао треба да буде обављен до краја године. О историјату ових икона које датирају од 15. вијека на овамо, обнови цркве посвећене Покрову Пресвете Богородице и обнови духовног живота у својој парохији говори парох ливањски свештеник Жељко Ђурица.

Проф. др Јован Делић говори о новоустановљеној књижевној награди "Извиискра Његошева"

12:23 минута (2.13 МБ)

 Проф. др Јован Делић професор савремене књижевности на Филолошком фалуктету у Новом Саду и просесор Универзитета у Београду, предсједник жирија за додјелу новоустановљене књижевне награде "Извиискра Његошева", говори о овој награди која се додјељује за најбољу књигу објављену у предходне двије године за укупна сабрана или изабрана дјела одређеног писца или за укупно животно дјело, независно од територије на којој је исто објављено.

О активностима "Кола српских сестара" у Брчком говори предсједница ове организације Јадранка Трифковић

10:57 минута (1.88 МБ)

О бројним хуманитарним акцијама и плановима хуманитарне Невладине организација "Коло српских сестара" у Брчком говори предсједница ове организације г. Јадранка Трифковић.

Епископ Горњекароловачки Г. Герасим служио је у манастиру Светог Јована Крститеља у Гомирју

9:18 минута (1.6 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Горњекароловачки Г. Герасим служио је јутрос Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Гомирју. О томе, о обнови манастира Гомирје као и о обнови светиња и духовног живота српског народа у Горњекарловачкој Епархији говори Преосвећени Владика Герасим.

Протонамјесник Драган Ћирковић говори о обнови светиња у парохији Брчанској

11:20 минута (1.95 МБ)

 О цркви посвећеној Успенију Пресвете Богородице у Брчком, која је једно вријеме била претворена у складиште боја и лакова и налазила се у дворишту фабрике, обнови светиња и духовној обнови у парохији Брчанској говори протонамјесник Драган Ћирковић.

О часопису «Звоно православља» и животу православног српског народа у Брчком говори Протојереј-ставрофор Славко Максимовић

10:42 минута (3.06 МБ)

 О часопису «Звоно православља» и животу православног српског народа у Брчком говори главни уредник часописа Архијерески намјесник у Брчком Протојереј-ставрофор Славко Максимовић.

Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије освештао је у недјељу 30. септембра у Маглају обновљену цркву Светог пророка Илије

7:52 минута (1.35 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије освештао је у недјељу 30. септембра у Маглају обновљену цркву Светог пророка Илије која је током протеклог рата била потпуно уништена. О обнови овог храма, као и духовној обнови српског народа у својој парохији говори протојереј Далибор Ђекић, парох маглајски.

Епископ Бањалучки Г. Јефрем освештао је темеље новог православног храма посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу

7:21 минута (1.27 МБ)

 Његово Преосвештенство Епископ Бањалучки Г. Јефрем освештао је у недјељу 30. септембра у Слатини код Лакташа темеље новог православног храма посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу који се гради на мјесту старог храма који је због дотрајалости морао бити уклоњен. О изградњи овог храма, литургијском животу српског народа у парохији и часовима вјеронауке говори парох слатински и професор вјеронауке јереј Вељко Стојановић.

У Фочи саграђена нова црква посвећена Светом Василију Острошком и Светом Петру Дабробосанском

12:52 минута (2.21 МБ)

О припремама за освећење цркве посвећене Светом Василију Острошком и Светом Петру Дабробосанском које је планирано за 13. октобар и духовној обнови српског народа у својој парохији говори протојереј Ранко Билинац парох Фочански.

Разговор са Протосинђелом Петаром (Улемеком) игуманом манастира Ђурђеви Ступови у Расу

28:21 минута (4.87 МБ)

 Протосинђел Петар (Улемек) игуман манастира Ђурђеви Ступови у Расу и в. д. игумана манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца говори о наставку обнове Ђурђевих Ступова, о животу у манастиру Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту,  животу Срба у Великој Хочи и Ораховцу и едицији књига «Слава» која је награђена на недавно одржаном Сајму књига у Бања Луци.

У манастиру Крки почело је осликавање цркве Светог Архангела Михаила

8:15 минута (1.42 МБ)

 О осликавању цркве Светог Архангела Михаила у манастиру Крки које је почело са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Далматинског Г. Фотија и залагањем братства манастира Крке говори г. Драгомир Марунић, Србин из Далмације који ће вршити живописање.

Епископ Милешевски Г. Филарет говори о припремама за прославу славе Милешевске Епархије у недјељу 7. октобра

5:14 минута (925.4 КБ)

Његово Преосвештенство Епископ Милешевски Г. Филарет говори о припремама за прославу славе Милешевске Епархије у недјељу 7. октобра на празник Светог краља Владислава, када ће бити освештан нови конак и простор за ризницу манастира Милешева.

Епархија Милешевска прославила свог небеског заштитника - Светог краља Владислава

7:45 минута (1.33 МБ)

Светом Архијерејском Литургијом коју је у манастиру Милешева служило више Архијереја Српске Православне Цркве прослављена је слава Епархије Милешевске Свети краљ Владислав. О томе за Радио-Светигору говори новинар Радио-Београда Ратко Никић.

У Дому Светог Василија Острошког у Никшићу отворена је изложба наивног сликарства

6:13 минута (1.07 МБ)

У суботу 6. октобра у Дому Светог Василија Острошког у Никшићу отворена је изложба наивног сликарства. О овој изложби и манифестацијама које се одржавају у овој црквеној установи говори управник црквено-народног дома у Никшићу професор Радинко Крулановић.

Каменована црква Вазнесења Господњег

14:16 минута (2.45 МБ)

Јереј Мирко Николић парох карановачко-сочковачи и досадашњи администратор грачанички Епархије Зворничко-тузланске говори о каменовању цркве Вазнесења Господњег које се догодило у ноћи између 3. и 4. октобра и о животу Срба у својој парохији.

Предсједница Кола српских сестара из Добоја Олга Дошен говори о хуманитарној акцији Архимандрита Партениоса из Грчке

6:26 минута (1.11 МБ)

Предсједница Кола српских сестара из Добоја Олга Дошен говори о хуманитарној акцији Архимандрита Партениоса из Грчке који је у недјељу 7. октобра у Добоју подијелио двомјесечне стипендије и породичне пакте за 437-оро дјеце погинулих српских бораца и ратних војних инвалида из ове општине.

Протојереј Александар Илић парох столачки говори о обнови манстирског здања и цркве у Тријебњу

11:00 минута (1.89 МБ)

Протојереј Александар Илић парох столачки говори о обнови манстирског здања и цркве у Тријебњу у Епархији Захумско-херцеговачкој и Приморској, о обнови Саборног храма у Стоцу као и  духовној обнови у својој парохији.

Викарни Епископ Стобиски Г. Давид говори о посјети Јерусалимској Патријаршији и животу Цркве у Охридској Архиепископији

13:39 минута (2.35 МБ)

Његово Преосвештенство викарни Епископ Стобиски Г. Давид говори о празнику Водвижења Часног Крста који је провео у Јерусалиму, посјети Јерусалимској Патријаршији и животу Цркве у Охридској Архиепископији.

«Кад би хљеба било више»

7:25 минута (1.28 МБ)

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Бањалучког Г. Јефрема у сриједу 10. октобра биће настављена акција прикупљања помоћи Србима на Космету под називом «Кад би хљеба било више». О томе говори Протојереј-ставрофор Јован Лазичић старјешина храма Светог великомученика кнеза Лазара Српског у Бања Луци.