Audio by title o_bozicu

Протојереј-ставрофор Драги Вешковац: О Божићу

Tagged:
42:07 минута (7.23 МБ)

У суботу 29. децембра 2012. године у просторијама при Саборној цркви Светог Ђорђа у Крушевцу одржано је треће предавање у оквиру Школе веронауке за одрасле. Овог пута предавач је био Архијерејски намесник лазарички протојереј - ставрофор Драги Вешковац који је говорио на тему Божића.

Предавање је отворио Епископ крушевачки Господин Давид изрекавши неколике мисли које се тичу овог великог празника Рођења Богомладенца Христа. Након предавања оца Драгог присутни су постављали питања на које је одговарао отац Лазар Јовић.

О Божићу

Tagged:
16:08 минута (2.77 МБ)

Најрадоснији празник међу свим празницима, код Срба је Божић. Празнује се три дана. Први дан Божића је увек 7. јануара. На Божић ујутро, прије свитања, звоне сва звона на православним храмовима, пуца се из пушака и прангија и објављује се долазак Божића и Божићног славља. Домаћин и сви укућани облаче најсвечаније одијело, и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију. После службе у цркви се прима нафора и прво се она узима на Божић. Људи се поздрављају ријечима: "Христос се роди!" и отпоздрављају: "Ваистину се роди!" Ваља напоменути да се овако поздравља и говори све од Божића до Богојављења. Када домаћин дође кући из цркве, поздрави све укућане са овим радосним божићним поздравом, и они му отпоздраве љубећи се међусобно и честитајући једни другима празник.