Audio by title mitropolit_zagrebacko-ljubljanski_g_dr_porfirije

Митрополит Г. Порфирије: "Молитва - аутентични пут ка хармонизацији свих психофизичких сила човјека"

Tagged:
72:08 минута (12.39 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија на тему "Молитва - аутентични пут ка хармонизацији свих психофизичких сила човјека" које је одржао у четвртак, 12. марта 2015. године. Овим предавањем је настављен циклус предавања у СКД Просвјета у Загребу.

У препуној дворани митрополит Порфирије је говорио о молитви, која је нераскидиво повезана са хришћанским животом и Великим постом, тумачећи молитву Светог Јефрема Сирина. -   Лењост нас често вара давањем савјета како има времена. Има времена  да почнемо да радимо на себи. То је опасност која има више димензија. Прије свега, нико од нас не зна колико ће трајати. Колико има времена? Зато Апостол Павле поручује: „Искупљујте вријеме".

Митрополит Порфирије одржао предавање у Паризу

55:54 минута (9.6 МБ)

На позив Његовог Преосвештенства Епископа западноевропског господина Луке и Црквене општине Светог Саве у Паризу, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије боравио је у тродневној посети у Паризу.

У суботу, 21. марта 2015. године, одмах по завршетку Васкршњег вечерњег богослужења, Митрополит Порфирије је одржао предавање на тему: Велики пост у животу Цркве. У име домаћина, сабрани верни народ Божји поздравио је високопречасни протојереј-стварофор Никола Шкрбић, старешина храма. Митрополит Порфирије је говорио веома поучно и надахнуто о значају, смислу и суштини Великог Васкршњег поста у животу Цркве.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије гостовао у емисији „Екумена“ на Првом програму Хрватске телевизије

14:41 минута (2.52 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије гостовао је, у петак 27. марта, у емисији Екумена на првом програму Хрватске радиотелевизије. Повод за гостовање били су предстојећи Васкршњи празници.

 

Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије: „Света тајна брака“

Tagged:
56:22 минута (9.68 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије је, у суботу, 10. децембра, у парохијском дому у Љубљани, био гост "Љубљанских духовних вечери" љубљанске црквене општине, гдје је пред великим бројем слушалаца одржао предавање са темом „Света тајна брака“.

Митрополит Порфирије је на почетку предавања појаснио да је Бог у кога вјерујемо, Света Тројица – Отац, Син и Свети Дух – дубинска и суштинска заједница личности и заједница љубави, модел живота који је у темељу живота Цркве и у темељу људског рода. Стога смо и ми створени по слици и прилици Божијој да бисмо се реализовали као бића заједнице.

Божићни интервју митрополита Порфирија

84:55 минута (12.16 МБ)

Његово Високопреосвештенство митрополит загребачко - љубљански г. Порфирије дао је божићни интервју за ТВ Храм.

Аутор и водитељ: Марина Рајевић Савић.

 

Митрополит Порфирије: Свете иконе и побjеда Православља

Tagged:
59:02 минута (10.14 МБ)

У недељу увече, 5. марта 2017. године, под сводовима свечане сале СКД Просвјета у Прерадовићевој 18 у Загребу отпочео је нови циклус предавања посвећен Великом посту - Светој и благословеној Четрдесетници и празнику над празницима - Васкрсу, у организацији Црквене Општине Загреб. Предавање на тему Свете Иконе и победа Православља одржао је Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Митрополит Порфирије се у свом излагању дотакао најважнијих ствари везаних за сам настанак Великог поста, за припремне недеље пред Часни пост, као и о недељама посвећеним посебним догађајима и личностима из живота наше Свете Цркве.