Audio by title episkop_krusevacki_g_david

Епископ Крушевачки Г. Давид: Савремени изазови у хришћанству

Tagged:
64:03 минута (11 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког Господина Давида на тему "Савремени изазови у хришћанству које је одржао 6. септембра 2012. године у Трстенику.

 

Освећење цркве Светих Првоврховних Апостола Петра и Павла у Плочи (Архијерејско намесништво жупско)

Tagged:
23:36 минута (4.05 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је у недељу 16. септембра Свету Архијерејску Литургију у селу Плочи (Архијерејско намесништво жупско), уз саслуживање архимандрита студеничког о. Тихона и свештенослужитеља Епархије крушевачке. На самом почетку владика Давид је у чин чтеца рукопроизвео господина Милана Вешковца, свршеног богослова и студента на Богословском факултету у Београду. Света Литургија је почела освећењем ове цркве. У току Литургије владика Давид је рукоположио у чин презвитера досадашњег протођакона Лазара Јовића, секретара Епископа крушевачког. Том приликом епископ Давид је, сада већ протопрезвитера Лазара, одликовао правом ношења напрсног Крста.

Епископ Давид одржао час вјерске наставе ученицима крушевачке Гимназије

40:51 минута (7.01 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид, приликом посјете крушевачкој Гимназији, одржао је школски час вјерске наставе ученицима првог разреда. Владика је прилагоио благу пастирску ријеч и поуку срдчаној пажњи ђака петнаестогодишњег узраста на заједничку радост и обострано задовољство.

Епископ Крушевачки Давид - Предавање из Хришћанске етике

38:54 минута (6.68 МБ)

У данашњем издању емисије Огледало доносимо предавање које  је одржао Епископ Крушевачки Г. Давид из Хришћанске етике на Православном Богословском факултету Универзитета у Београду.

 

Епископ Крушевачки Г. Давид: Библијско поимање свијета или козмоса

Tagged:
56:20 минута (9.68 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког Г. Давида на тему "Библијско поимање свијета или козмоса (Посвета оцу Николају Афансјеву) које је одржао у недјељу 28. октобра 2012. године у свеченој дворани Змај Јовине Гимназије у Новом Саду у оквиру "Школе православне духовности".

Света Литургија на Светог Јована Златоустог у Саборној цркви Светог Ђорђа у Крушевцу

Tagged:
35:27 минута (6.09 МБ)

У понедељак, 26. новембра 2012. године на Светог Јована Златоустог, Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Крушевцу, уз саслуживање Архијерејских намесника наше епархије као и свештенослужитеља ове цркве. Том приликом правом ношења напрсног Крста владика Давид одликовао је протопрезвитера Градимира Милојевића Архијерејског намесника темнићког.

Након Свете Литургије у Епархијском дому при Саборном храму Светог Георгија приготовљена је Трпеза Љубави.

Епископ крушевачки Г. Давид: Умјешност затирања Срба геноцидом

78:54 минута (13.55 МБ)

Оглeдна бесједа Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида (Перовића) нa тeму: Апокалиптичка бесједа о Кoсoву и Meтoхиjи и o нaшим дaрoвимa, нaписaна за 35. Духoвну трибину у Лaзaрeвцу, а одржана 23. маја 2002. гoдинe и у међувремену допуњавана.

Епископ Крушевачки Г. Давид: О вјеронауци

Tagged:
47:34 минута (8.17 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког Г. Давида које је одржао у  суботу 15. децембра, у просторијама Саборне цркве Светог Ђорђа у Крушевцу приликом почетка рада Школа веронауке за одрасле. У сали парохијског дома прво предавање одржао је и школу благословио Епископ крушевачки Господин Давид. На часовима који ће се одржавати сваке суботе после Вечерње службе, сабрани народ ће имати прилику да пита своје пастире све оно што је нејасно, а тиче се живота у Цркви.

Разговор Владике Давида са вјерним народом у Крушевцу, 23. децембар 2012

Tagged:
40:13 минута (6.91 МБ)

У недељу 23. децембра 2012. године, на дан када Црква Христова прославља Свете мученике Мину, Ермогена и Евграфа, преподобну Ангелину и Светог Јована деспота, Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Крушевцу. Том приликом владики Давиду саслуживали су свештенослужитељи града Крушевца. Након Свете Литургије приготовљено је послужење на коме је владика Давид разговарао са вјерним народом. Извор: Епархија Крушевачка.

Епископ крушевачки Г. Давид: О учествовању народа на заједничким богослужењима

Tagged:
9:19 минута (1.6 МБ)

У овом издању емисије „Записи“ емитујемо беседу Епископа крушевачког Г. Давида о учествовању народа на заједничким богослужењима, изговорену на вечерњој служби, на дан Свете преподобномученице Параскеве.

У Крушевцу се зида црква попут ловћенске капеле Светог Петра другог Петровића Његоша

17:39 минута (2.53 МБ)

У четвртак, 12. септембра 2013. године, на празник преноса моштију Светог Александра Невског, Епископ крушевачки Господин Давид је, уз саслужење свештенства крушевачке Епархије, освештао темеље и положио камен темељац за нову цркву светих великомученика и победоиносаца Георгија и Димитија на Багдали (Крушевац). Црква се зида по угледу на Његошеву капелу, те се тиме испуњава давнашња жеља крушевљана да имају ову цркву у свом граду.

Епископ Крушевачки Г. Давид: "Божије заповијести и Божанске енергије"

Tagged:
51:12 минута (8.79 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког Г. Давида на тему "Божије заповијести и Божанске енергије" које је одржао 29. марта 2014. године на трибини Света три Јерарха у манастиру Крка, која је одржана поводом обиљежавања 400 година од оснивача Крчке Богословије.

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида (Перовића) из Увода у Богословље

33:03 минута (5.68 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида (Перовића) из Увода у Богословље које је одржао 16. октобра 2014. године.

Благодаримо интернет сајту Епархије Крушевачке на тонском запису предавања.