Audio by album matuska_rusija

Православна Русија

32:32 минута (5.59 МБ)

„Православна Русија“ је обновљена емисија Радија Светигоре која се некада звала Матушка Русија. Емисија се бави културом, традицијом и вјерским животом највеће православне земље на свијету која слови као чуварка православља. У првом издању емисије ријеч је о икони Мајке Божје Свих тужних радост која је веома поштована у руском свијету.

 

Православна Русија VI

29:47 минута (5.11 МБ)

„Све је сазнао, у све је продро!“, ријечи су Александра Пушкина које говоре о генијалној свестраности Михаила Васиљевича Ломоносова, који је био, просвјетитељ, научник, књижевник, филолог, геолог, астроном, физичар, математичар, хемичар, историчар. Годину која је на измаку УНЕСКО је прогласио годином Ломоносова, поводом 300 година од рођења великог научника. Емисија Православна Русија је мали прилог обиљежавању јубилеја.

Православна Русија LXVII

29:23 минута (5.05 МБ)

На дан одречења од престола потоњег руског цара, светога Николаја Другог Романова, руском народу јавила се икона Мајке Божје „Дјержавна“ („Државна“), која је је на тај начин преузела бригу о руском народу. О том догађају говори данашња емисија „Православне Русије“.

 

Православна Русија XLVIII

32:02 минута (5.5 МБ)

Делегација Митрополије црногорско - приморске боравећи у Санкт Петебургу је предала на поклон икону светога Јована Претече Гатчинском дворцу, у коме је некада чувана Десница светога Јована, Филермска икона Мајке Божје и честица Часнога Крста Господњег. О циљу посјете и утисцима говори члан делегације јереј Анђелко Боричић. У наставку емисије ћемо се подсјетити историје преноса три велике светиње у Црну Гору.

Православна Русија LXIX

33:44 минута (5.79 МБ)

Нова емисија Православне Русије је посвећена светом Патријарху руском Тихону, исповједнику Христовом, који се упокојио на празник Благовијести 1925. године.