Audio by album mala_crkva

Мала црква I

58:37 минута (9.9 МБ)

Гост емисије "Мала црква" јереј Арсеније Арсенијевић старјешина Вознесенске цркве говори о томе зашто је свака породица мала црква, како се живи у хришћанској породици, о односима дјеце и родитеља. Наша гошћа је и Јелена која нам је испричала како се она нашла у цркви, како је пребродила тешку болест и како је својом чврстом вјером задивила и родитеље.

Мала црква II

54:41 минута (9.39 МБ)

Наша гошћа Др Милијана Савић основала је Удружење за помоћ породици. Захваљујући њој и сарадницима драгоцјена помоћ је стигла у бројне породице, али је можда још значајније што лијепом ријечју охрабрује људе да ријеше породичне проблеме. Никада не одбија када је позову да помогне, бројне младе породице је увела у Цркву. У другом дијелу емисије чућемо породичну причу маме Јелене коју је ћерка увела у Православље. Мама Јелена говори како је изгледало када јој је ћерка рекла да иде у манастир, прича о њеном монашењу као најљепшем догађају у животу. Воли да каже да данас има двије куће, свој дом и манастирски где јој је ћерка и пуно дјеце.

Мала црква III

60:15 минута (10.35 МБ)

Драги родитељи не живите у заблуди. "Мислећи да је љубав када своје дијете затрпате гомилом скупих играчака, технолошких чуда, фирмираном гардеробом....", говори наша гошћа Милица Новковић аутор књиге "Породични буквар". Поред осталог, испричала нам је и причу о дјечаку који је побркао виртуални и стварни свијет умисливши да је сјајан фудбалер и тражећи родитељима да му купе карту за Милано, како би свијету показао своје умјеће. Оваквих тужних прича има пуно, али како каже Милица, када родитељи схвате гдје гријеше и када се на прави начин посвете дјеци мир, доброта и љубав враћају се у породицу.

Мала црква IV

60:44 минута (10.43 МБ)

Да ли је данас младој хришћанској породици тешко да живи хришћанским животом у савременом окружењу; како његовати брачну љубав; да ли су жене равноправне са мушкарцима и на многа друга питања одговарају Мирјана и Дејан Вујић. Овај млади брачни пар предаје дјеци вјеронауку, Дејан је од недавно и ђакон. За наш радио кажу да су тек у браку нашли своју праву половину, срећу и потпуни смисао живота. Такође коментаришу и најновију студију универзитета у Кембриџу према којој све више људи у Британији, Америци и Њемачкој сматра да жене истовремено не могу да граде успјешну каријеру и да буду добре мајке.

Мала црква V

54:31 минута (7.81 МБ)

Перси Чибанда последњих пет година живи у Србији. Мајка му је Српкиња а отац Замбијац и обоје живе у Лусаки. Перси одлично говори српски језик, ускоро планира да се крсти у Православној цркви и вјенча овде у Србији. Говори о поштовању према родитељима, о животу у Замбији, о вјери, о љубави.

Мала црква VI

61:18 минута (7.02 МБ)

У првом дијелу емисије, драги слушаоци, наше гошће су вероучитељ Данка Шпехар, дјевојчице Сунчица и Марија. Данка нам говори о свом искуству са дјецом у школу, констатујући да је увјек лакше са дјецом него са родитељима; да се љубав доказује добротом; да је пријатељство Божија награда. Девојчице Сунчица и Марија говоре о својим друговима; о слободном времену; о игрању. Наша друга гошћа је доктор економских наука Весна Илић која говори о томе како је ријешила да остави цигарете; говори о својој болести; унуци, о томе како је она васпитавала ћерке. Прича како је васпитавајући ћерке читала њихове дневнике а да јој не би рекли како није савремена, говорила је да то ради зато што провјерава да ли добро познају правопис и граматику. Весна сматра да дјецу треба научити да раде још од малих ногу.

Мала црква VII

61:17 минута (7.02 МБ)

Наш гост је Вајо Јовић протојереј ставрофор старјешина храма Светог Александра Невског у Београду, који је познат по изузетно добро организованој Мисионарској школи. Кроз њу су током година прошли бројни људи, прије свега млади, који и данас ревносно долазе у храм, доводећи већ и своју дјецу. Отац Вајо говори о брачној слози, љепоти у браку, љубави у браку, о васпитању дјеце. Он подсјећа да човјек треба да буде строг према себи а благ и пун љубави према другима. Ако би тај принцип примјенили у брачним односима помогло би нам да свога брачнога друга мјеримо другачијим очима и да допринесемо да породица просија љубављу и слогом и себи и другима око себе.

Мала црква VIII

63:07 минута (7.23 МБ)

Наше двије гошће, Тамара и Љиљана, говоре кроз шта су све пролазиле, једна у жељи да има дјецу а друго о свом искуству када је не знајући да чини чедоморство, извршила абортусе. Тамара каже да је данас схватила да су дјеца дар Божији и да су недокучиви путеви Господњи, који се често не подударају са нашим жељама. Љиљана нам је испричала колико јој је покајање кроз епитимију помогло да прихвати чин који је учинила у незнању и да крене ка Господу који је свакодневно руковиди и охрабрује у животу.

Мала црква IX

57:09 минута (6.54 МБ)

О православној психотерапији, страховима, самоћи, стресу - говори др Биљана Анђелковић, неуропсихијатар, специјалиста психотерапије. Она каже да је агресивност у породици често тежња ка блискости, прича о сличности и разликама између психотерапеута и исповједника, о томе да је сваки човјек икона Божија, о потреби заједништва, саборности.

Мала црква X

52:58 минута (6.07 МБ)

Мајка је стуб куће и породице, каже наша гошћа дипл. дефектолог Јелена Марковић. Прича нам о свом путу ка Господу и како је то утицало на њено троје дјеце и мужа. Говори нам и о љепоти рада са ментално заосталом дјецом, коју на жалост, већина родитеља не прихвата и не разумије. Љубав је основа њеног живота у породици и на послу.

Мала црква XI

52:56 минута (6.06 МБ)

Рођенданска честитка унуку била је повод да Милун Јевтић буде гост емисије о породици. Живио је четири деценије у Њемачкој, у тешким, вуненим временима радио је на издавању сабраних дјела Светог владике Николаја Велимировића, помагао је Србима у вријеме санкција и несташица и увјек се поносио својом отаџбином и родитељима.

Мала црква XII

61:27 минута (7.04 МБ)

Вјерско добротворно старатељство окупља љекаре, психологе, педагоге, адвокате све оне који желе у слободном времену бесплатно да помогну родитељима, дјеци, старијима. Секретар ВДС протојереј ставрофор хаџи Љубодраг Петровић каже да помажу брачним друговима да се боље разумију, да се с љубављу односе према дјеци; да се дјеца уче поштовању према родитељима; млади се окупљају на предавањима, часовима математике, страних језика или у позоришту...Ово је само дио активности Вјерског добротворног старатељства које би, према ријечима, нашег саговорника требало да постоји при свим храмовима.

Мала црква XIII

50:07 минута (5.74 МБ)

Борис из Београда и Лорена из Мексика упознали су се у Њемачкој, завољели и основали породицу. До познанства са Лореном, Борис је мало знао о својој вјери, није чак ни био крштен. А Лорена је због љубави прешла у православље, па је чак њен рођени брат сада монах у православном манастиру у Мексику. Борис, Лорена и Марко Вучковић причају у емисији о чудним путевима Господњим, о Србији, Мексику, љубави.

Мала црква XIV

69:18 минута (11.47 МБ)

Игуман манастира Велика Ремета отац Стефан говори зашто се за манастир каже да је породица, мала црква; о послушности; очинству; радости живота у манастирској обитељи. Свега пола километра од изворишта потока Шеловренца, на јужним обронцима Фрушке горе, сјеверозападно од некадашњег прњавора Ремете, налази се манастир Велика Ремета. Према легенди, основао га је краљ Драгутин крајем XIII вијека.

Мала црква XV

52:43 минута (9.05 МБ)

Архимандрит Данило Љуботина духовник Спомен храма Светог Саве у Београду говори о љубави, о љубави као креативној моћи која даје смисао животу, о љубави која преображава. Породица је школа и дом љубави, каже наш гост. Тамо где нема љубави људи живе једни крај других, као птице нанизане на грани дрвета, који немају једни другоме шта да кажу, као да их је појела цивилизација, говори арх. Данило.

Мала црква XVI

49:53 минута (8.57 МБ)

Танкосава Дамјановић је преводилац, професор руског језика, сарадник часописа "Пут, истина и живот". На сајту манастира Лепавина веома су читани њени интервјуи, а посебно разговор са мати Михаилом, која је од 13.те године у манастиру. Танкосава нам говори како је њена породица кренула у цркву, о значају породичне молитве, о жени данас, о томе како се научила да и невоље представљају дар од Бога.

Мала црква XVII

52:45 минута (9.06 МБ)

Књигу "Моја мама најлепше кува" Гордана Влајић је написала чекајући да се роди Виктор. За другу, "Мама, јел сутра опет идеш на посао?" заслужна је Сара, која је иначе најљубопитљивија од дјеце. Након посјете манастиру Покајница, гдје су дјеца отворених очију и уста слушали игуманију мати Иларију која им је говорила о Карађорђу, српској историји и јунацима, рођена је књига "Заистинска српска бајка". Захваљујући дјеци постала сам писац, каже наша гошћа Гордана Влајић.

Мала црква XVIII

48:23 минута (8.31 МБ)

Велика је радост упознати породицу Војводић. Тата Василије и мама Ирина имају осморо дјеце. Зраче љепотом, ведрином а када их упознате размишљања о животу, вјери, Богу, љубави добијају сасвим нови смисао.

Мала црква XIX

59:30 минута (10.22 МБ)

Наша гошћа Оља Мрђа, дугогодишњи васпитач, подсјећа родитеље да треба што више разговарати са својом дјецом, дружити се, играти, не заборавити да је родитељство радост. Сматра да дјетету треба говорити истину али и да је веома битан начин на који се нешто каже. Објавила је у двије књиге загонетке, приповјетке, пословице, народне приче и предлаже да се оне читају заједно са дјецом. У емисији нам је прочитала дивну причу "Материна суза." Наша друга гошћа, Боба, говори о болести као Божијој посјети и како је захваљујући болести пришла Господу и она и њена породица.

Мала црква XX

45:57 минута (7.89 МБ)

Прослављени српски фудбалер Душан Савић, један од највећих голгетера у историји "Црвене звезде" говори о породици, васпитању дјеце, о спорту, младима данас.

Мала црква XXI

51:58 минута (8.93 МБ)

Гости ове емисије су хаџи Драган Поповић вјероучитељ, аутор бројних емисија о Светој земљи; мама Маја учитељица, члан пјевачке групе "Калем", диригент дјечијег хорића из цркве Св. Апостола Петра и Павла у Котежу; осмогодишњи Теодосије који пјева у дјечијег хору "Чаролије". Говоре нам о томе како данас живи једна хришћанска породица, о породичној молитви, праштању.

Мала црква XXII

53:48 минута (9.24 МБ)

Владимир Димитријевић православни публициста писао је о схватању полности у хришћанству, о борби са страстима о чему говори и у нашој емисији. Сматра да није тачно да у српским породицама има толико насиља, као што се говори у мас медијима, наше породице се боре за опстанак. Говори и о хомосексуализму, феминизму. "Добро чинити да вам се не досади", каже наш гост протојереј Миодраг Миловановић, прота Миле, један од наших најстаријих свештеника. Каже да данас родитељи не могу наређивати дјеци, да се на силу ништа не постиже, подсјећа да осјећања треба прилагодити разуму.

Мала црква XXIII

53:45 минута (9.23 МБ)

Вјероучитељ Невенка Пјевач и дјевојчице Марија, Јелисавета, Ирина и Софија стижу нам из Мале школе вјеронауке при храму Светог Георгија у Бежанију, у Београду. Говоре нам о најрадоснијем празнику, Божићу, о браћи и сестрама, о вјери, о својим игрицама, о доброти. Чућемо и како пјевају у нашем студију.

Мала црква XXIV

58:33 минута (10.05 МБ)

Јања Тодоровић, православни публициста, позната је домаћој јавности по бројним предавањима о томе како се одупријети окултним учењима и колико су она погубна за човјекову душу, о жени у цркви, хришћанском животу. Опомиње људе да је астрологија предворје окултног, јер се и сама некада бавила астрологијом. У Пастирско савјетодавном центру у Београду савјетује младе и њихове родитеље, захваљујући њој многи су се нашли у окриљу цркве.

Мала црква XXV

56:14 минута (9.66 МБ)

Можда ће ова емисија охрабрити младе људе да користећи туђа искуства истрају у хришћанском васпитавању своје дјеце. Како изгледа живјети у хришћанској породици од малих ногу, о љепоти жртве за браћу, о односу према дјевојкама, о фирмираној гардероби, говоре Вангел, Биљана и њихови синови Михаил, Јован и Димитрије Цинцар Костић.

Мала црква XXVI

68:03 минута (11.69 МБ)

Невјероватно је због каквих све ситница се људи разводе, говори наш гост неуропсихијатар др Петар Бокун. Савјетује да се што чешће разговара у породици, да треба саслушати и дјецу и да је драгоцјено сачувати своју породицу.

Мала црква XXVII

58:44 минута (10.09 МБ)

Данас се дјевојке удварају младићима, играју фудбал, пуно је промјена, али уколико у тим промјенама нема Христа онда то није добро, говори Предраг Бранковић вјероучитељ, додајући да младе учи да треба имати повјерење у Бога. Прича о значају молитве пре почетка часа, када се и у најбучнијим одјељењима млади утишају, сматра да је за дјецу веома важно када виде родитеље сагнутих глава испред иконе.

Мала црква XXVIII

81:48 минута (14.05 МБ)

Светлана Стевић народни пјевач каже да дјецу треба успављивати пјесмом или причом. У емисији нам је испричала неке приче, па поред осталог и томе како је постала народни пјевач. Сматра да пјесме морамо сачувати од заборава, да нам оне преносе сјећања на наше предке који пребивају у Небеској Србији. Говори и о женама које су стуб куће и породице, о васпитавању дјеце.

Мала црква XXIX

56:59 минута (9.79 МБ)

Лука и Јована су слијепи од рођења. После протјеривања са Косова, из Пећи, селили су се са родитељима петнаестак пута. Данас су у Београду, иду у школу, баве се разним спортовима, Јована пише пјесме а Лука најрадије прича о спорту и политици, прави су тинејџери. Лијепа су и јако драга дјеца са којима се може причати о свему отворено, па и о њиховом хендикепу. Имају пуно планова за будућност о чему говори и њихова мама Тања. Надамо се да ће се наћи људи добра срца да им помогну у остваривању њихових планова и много љепше будућности.

Мала црква XXX

66:33 минута (11.43 МБ)

Наша гошћа Стана прича нам о животу у кући са мајком која се бави магијом. Захваљујући Цркви и Богу успјела је да нађе мир, утјеху, да опрости мајци. Наш други саговорник је о.Стефан игуман манастира Велика Ремета који објашњава како распознати духове, говори о злим духовима и како се заштити поштујући савјете Цркве о посту, исповјести, покајању, причешћу, молитви.

Мала црква XXXI

58:13 минута (10 МБ)

Какве проблеме данас имају дјевојке и младићи, како да се међусобно понашају, како да усагласе те своје односе са вјерским заповјестима, о томе говори наш гост презвитер Владимир Замахајев парох у Храму Светих Апостола Петра и Павла у Београду. Отац Владимир помиње и бројне примјере који младима могу бити узор у понашању.

Мала црква XXXII

62:52 минута (10.8 МБ)

Била сам млада и неука, па сам са свекрвом увек имала сувишак ријечи, а онда сам напредујући у вјери научила да не тражим већ да дајем, да не причам већ да слушам, говори нам Јадранка Димитријевић. Прича нам и како су се као породица нашли у Цркви, о искушењима и како су их превазилазили, о трпљењу. Иначе, кућа Љубе и Јадранке Димитријевић у Београду увек је отворена за све којима је помоћ потребна, њихова породица следује оне ријечи из Светога Писма....гладне нахранисте....жедне напојисте...

Мала црква XXXIII

65:29 минута (11.24 МБ)

Андреја и Наташа Вукчевић кажу да је била Божија воља да се сретну, заволе и ступе у брачну заједницу. Слажу се да им је Василије промјенио живот, причају о порођају коме је присуствовао и Андреј, истичу да млади данас живе дволичним, неискреним животом, говоре о љепоти чедности.

Мала црква XXXIV

45:11 минута (7.76 МБ)

Наша гошћа др Милијана Савић Абрамовић испричаће нам своју причу, која може бити прича већине нас. Говори нам о оцу војном лицу, мајци којага је пратила, одрођавању од Цркве а затим повратку, причешћивању, исповјести и мирној кончини. "Велика је радост када вам се родитељи врате Господу и почну да му се осмјехују. Важно је молити се за њих да их Господ поново призове у вјеру", говори нам др Милијана. Чућемо и њену ћерку Марту која се присјећа лијепих прича које су јој бака и дека причали.

Мала црква XXXV

69:11 минута (11.88 МБ)

О основама породичног живота на трибини у Београдској патријаршији говорили су проф. др Драгомир Сандо, протонамесник Бранислав Јелић и др Милијана Абрамовић Савић. Професор и свештеник у цркви Ружици и Светој Петки на Калемегдану Драгомир Сандо каже да страсти увек прати бол, да страсти побуђују на лажни живот; говорио је о послушности, покајању, праштању, подвизавању и побјеђивању сопственог ега о себи. Свештеник Бранислав Јелић у цркви Александра Невског у Београду, веома сликовито је говорио о односима супружника, о потреби уздржања прије брака, о злоупотреби полности, о пожуди, брачној неспособности. Докторка Милијана Абрамовић Савић предсједник удружења Помоћ породици подсјетила је младе на молитву за налажење мужа или жене.

Мала црква XXXVI

62:47 минута (10.78 МБ)

"Данас је најтеже бити дете. Свако дете тражи ослонац и ауторитет а то су му пре свега, мама и тата", каже наша гошћа др Снежана Синђелић Биџовски, педијатар, неонатолог (стручњак за бебе). После тридесетпет година рада савјетује младе родитеље да не читају разноразне брошуре, књиге сумњивих аутора, већ да се о исхрани и васпитавању своје бебе посавјетују са љекарима и педијатријским сестрама. А каква су дјеца кад мало поодрасту, говори наш други гост професор и диригент Драган Ђедовић. "Деца су дивна какви смо ми. Деца су најчистија бића и од њих можемо учити," сматра професор. На крају емисије чућете и једну занимљиву и поучну причу.

Мала црква XXXVII

56:07 минута (9.64 МБ)

"Манастири су постали мој други дом", каже Олга Мрђа аутор књиге "Бисерна зрнца" коју је издао "Православни пут". У овим дирљивим причама из манастирског живота Олга нам на сликовит начин дочарава, прије свега, велику љубав коју она понесе када се врати кући а затим је шири даље на своје укућане и ближње. Тако једну причи завршава: "Кући сам се вратила са великим олакшањем у срцу. Сазнала сам да моје чедо живи у обиљу међусобне брижности и искрене сестринске љубави."

Мала црква XXXVIII

59:27 минута (10.21 МБ)

"Писмо Богу" написао је један дјечачић у коме поред осталог каже.."Боже, поздрави тамо горе у Рајским висинама, мога течу Мишу..." Ово дивно писмо објављено је у Васкршњем броју часописа "Светосавско звонце" чија уредница Радмила Мишев гостује данас у нашој емисији. Она каже да су дјеца ближа Богу од нас старијих, упућује корисне савјете родитељима а прочитаће нам и неколико лијепих дјечијих прича. Чућемо данас и како Јована Вићентијевић пише о свом деки који се недавно упокојио.

Мала црква XXXIX

64:22 минута (11.05 МБ)

У данашњој емисији говоримо о слободи, љубави и младима. Наш саговорник Радован Тврдишић члан редакције Српски сабор "Двери" објашњава последице потрошачког менталитета у коме млади живе, како сачувати хришћанске вриједности у маркетиншкој цивилизацији. У другом дијелу емисије преносимо дјелове трибине о породици коју организује Вјерско добротворно старатељство Београдско карловачке архиепископије а која је била посвећена косовском пјеснику Александру Деспотовићу и његовој вољеној жени Ружици. О њима, поред осталог, говори и протосинђел Михаило, старјешина манастира Фенек.

Мала црква XL

87:39 минута (15.05 МБ)

Наш гост је свештеник Бранислав Јелић парох при храму Светог Александра Невског у Београду. Отац Бранислав говори о потреби уздржања младих прије брака, о брачном засићењу, о проблемима у браку, о гријесима и чудесним исцјељењима. Говори како се уз баку, маму и тетку научио побожном животу.

Мала црква XLI

65:35 минута (11.26 МБ)

Наша гошћа је Радмила Војновић, православни публициста која последњу деценију живи у Москви. Испричаће нам своју породичну причу и шта је њој било најтеже у корачању ка Богу. Говориће нам о младима у Русији и њиховим проблемима, о породици и како црква у Русији ријешава актуелне проблеме својих парохијана.

Мала црква XLII

53:40 минута (9.22 МБ)

Шта је то прва наша завичајност; шта је резерват благодати и доброте; зашто су лоши кафа, дуван и преједање за труднице - само су нека од питања на које ће дати одговор др Светомир Бојанин један од зачетника неуропсихологије развојног периода и уважени дјечији психијатар. У храму Св. архангела Гаврила у Земуну др Бојанин је одржао уводно излагање на семинару за младе родитеље. Одговарајући на питања, доктор поред осталог каже, да је стрес када мајка нема дијалог са бебом.

Мала црква XLIII

69:36 минута (11.95 МБ)

На семинару за младе родитеље у храму Светог архангела Гаврила у Земуну, др Светомир Бојанин је говорио о периоду када се беба роди и развоју у наредне три године. "Када се дијете роди већина родитеља каже, само да дијете не буде несрећно као што сам ја био." Родитељ не треба да је брижан, већ да бебу воли, истиче доктор. Такође одговара и на низ питања, износи поучне примјере из праксе.

Мала црква XLIV

55:55 минута (9.6 МБ)

"Дјетету не треба давати ништа пре-мало и ништа пре-више, ништа пре-брзо.....Дјетету треба дати оно што му године допуштају и оно што жели....", каже, поред осталог, Др Светомир Бојанин. У наставку предавања у Малој школи родитељства, у храму Светог архангела Гаврила у Земуну, Др Бојанин овога пута говори о школском узрасту дјеце од 7 до 11 година; говори о школи; о томе да дјете увек уз неког узраста; констатује да дјете математику носи у уму и кад нешто запне у рачунању никако не значи да је дјете глупо и да га не треба грдити већ разумети и помоћи му.

Мала црква XLV

75:58 минута (13.05 МБ)

Дјечији психијатар проф. др Светомир Бојанин у Малој школи родитељства у храму Светог архангела Гаврила у Земуну говори о пубертету. То је доба када престаје дјетињство, доба када родитељ не препознаје своје дијете, које постаје неки необичан носоња, који се час смије, час плаче, буни, тражи правду.

Мала црква XLVI

53:30 минута (9.19 МБ)

На дружењима у Малој школи родитељства у цркви Светог Архангела Гаврила у Земуну проф. др Светомир Бојанин пренио је своје дугогодишње искуство и непроцењиво знање о дјеци, одрастању и прије свега љубави која је основа породичног живота. Управо је љубав према дјеци оно што плијени у разговору са овим знаменитим дјечијим психијатром. Зато сусрети са др Бојанином увијек подстичу и инспиришу родитеље, васпитаче, вјероучитеље да промисле о својим поступцима и да дијете увијек третирају као личност, икону Божију.

Мала црква XLVII

57:55 минута (9.94 МБ)

"Али, тата, ниси ти главни, Бог је главни...." преноси нам ријечи свог најмлађег сина Маја Вукашиновић, која је била један од организатора Мале школе родитељства у цркви Св. Арх. Гаврила у Земуну, коју сте могли да пратите протеклих недјеља у нашој емисији. Маја је супруга прот. ставрофора др Владимира Вукашиновића, мама четворо дјеце, која плијени мирноћом, љубављу према својој породици и ближњима. Говори о свом путу до Господа, о дјеци, васпитању, школи, о дјечијим књигама које и одрасли читају, о пријатељима, о љепоти и радости породичног живота.

Мала црква XLVIII

62:49 минута (10.79 МБ)

Чућемо данас како су тата Светозар Јоцовић и мама Татјана Ђорђевић са своје троје дјеце, четврто се очекује, организовали породични хришћански живот. Кажу да није лако, али је лијепо и једино вриједно. Др Татјана, ауторка књиге "Повратак Богу и природи" говори и о стерилитету, проблемима младих а тата Светозар о вјери која преображава.

Мала црква XLIX

79:34 минута (13.66 МБ)

У браку човјек мора да се труди да обуздава своју вољу, црквени брак није исто што и грађански... Само су неки од ставова које нам говори др Љиљана Стијовић. Прича нам и о хришћанским врлинама код дјеце и како их томе научити.

Мала црква L

39:52 минута (6.85 МБ)

Како дјецу научити "молитвици чуварици" објасниће нам кроз причу коју је написала наша гошћа Виолета Николић Стрелец, васпитач, вјероучитељ, социјални педагог. Виолета је у дјечијем студио "Наше чедо" у Земуну где се малишани уче вјери, традицији, страним језицима, цртању, игрању, сађењу цвијећа, љубави. Говори нам како је сусрет са блаженопочившим Владиком шумадијским Г. Савом измјенио њен живот, о студирању у Њемачкој, боравку у Канади.

Мала црква LI

59:52 минута (10.28 МБ)

Наш гост свештеник Војислав Костић у цркви Светог Димитрија на Новом Београду каже када је одлучио да студира теологију, да му је отац рекао....добро сине, али немој за двије године поново да мјењаш факултет. Прича и о томе како је упознао жену Ђину и да ли је данас тешко васпитавати три сина. Говори о младима и како да пронађу себе у овим бурним временима када су многе вриједности изокренуте.

Мала црква LII

60:36 минута (10.41 МБ)

Абортус је убиство и они који то чине требало би да знају да тако убијају своју нерођену дјецу, говори јереј Ратибор Петровић из Јошеве у Шабачкој епархији. Одговара на питање и о љекарима који то чине, о страстима и како се борити против њих, о контрацепцији и вјештачкој оплодњи.

Мала црква LIII

39:57 минута (6.86 МБ)

О чему родитељи морају да воде рачуна када грде своју дјецу, испричаће нам мати Ана. Дивну породичну причу чућемо од мати Рафаиле. Александар Веселиновић говори о животу у хришћанској породици. Подсјетићемо и на Тартулијанове ријечи....како су лијеп пар двоје вјерујућих сједињених истом надом, истом чежњом, истим правилом живота, истом вољом за подвигом. Чућете и једну од најљепших пјесама написаних о дјеци.

Мала црква XLIV

59:54 минута (10.29 МБ)

Како изгледа живјети у породици у којој је отац научник а мајка љекар и писац; како изгледа живјети у породици која је увјек пуна пријатеља; како изгледа живјети у породици у којој се зебе гњезде у лустеру - о свему говориће нам Др Зорица Кубуровић и њена ћерка Ведрана. Књигу "Очаравање" написала је мама Зорица а илустровала ћерка Ведрана. Причаће нам мама и ћерка и о недавној свадби, о љепоти одрастања у многочланој породици.

Мала црква LV

61:59 минута (10.64 МБ)

Наша прва гошћа данас је Др Милијана Савић која ће говорити о значају и предностима дојења за бебе и мајке. Мајчино млијеко је најбоља заштита од инфекција, алергија, психосоматски развој бебе је бољи, као и за емоционални и социјални развој дјетета. Такође дојење је веома важно и за мајке, јер се смањује ризик од појаве рака, ређе су појаве постпорођајне депресије, бржи је физички опоравак. Наш други гост је Владимир Марковић који ће испричати дивну породичну причу а чућемо и дио из књиге "Духовни разговори" Архимандрита Гаврила игумана манастира Лепавина о вјери којој се научио као мали у породици.

Мала црква LVI

45:40 минута (7.84 МБ)

Како живе наши људи на југу Африке, колико им значи наша црква, да ли се међусобно жене и удају, има ли пуно развода бракова, само је дио тема о којима говори Архимандрит Пантелејмон старјешина храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу. Причамо и о локалном, црначком становништву и њиховим породицама.

Мала црква LVII

47:42 минута (8.19 МБ)

"У нашој цркви многи млади су се упознали, вјенчали, данас имају дјечицу", говори протојереј ставрофор Дејан Дејановић из цркве Светог Трифуна у Београду. Ова црквица данас је премала да прими бројне људе који ту долазе на Свету Литургију а прота Дејан их с љубављу окупља у хришћанску заједницу у којој свако нађе утјеху, охрабрење. Прота из свог дугогодишњег искуства говори како да се млади сачувају од порока, како да оснују брачну заједницу, васпитају дјецу, како међусобно да комуницирају.

Мала црква LVIII

48:02 минута (8.25 МБ)

О љепоти породичног живота, искушењима говоре нам др Милијана Савић која је у браку преко три деценије и Вишња Костић која се недавно удала. То је само дио приче ове емисије која је посвећена акцији "Породична шетња". Чућемо зашто је организована, шта се очекује и да ли породица и данас остаје основа нашег друштва.

Мала црква LIX

61:10 минута (10.5 МБ)

Наши гости Стеван и Виолета Несторов испричаће како живе у својој породици, малој цркви а говориће и о дјеци са посебним потребама са којима као дефектолози раде. Наша гошћа Весна Николић говори о Божијој љубави која јој је помогла да преброди болести. Прича нам и о значају исхране о чему је и књигу написала.

Мала црква LX

46:15 минута (7.94 МБ)

Упознаћемо данас породицу Кипријановић, Југослава и Зорану и њихову дјечицу, Ленку, Ивану, Крстивоја и Веру. Била сам дирнута топлином, миром и љубављу која "станује" у њиховој кући. Предивно је Зоранино поштовање, љубав према мужу који зраче из њених ријечи, ту је татин ауторитет домаћина куће који је ненаметљив али присутан а дјечија радост и љепота маме осмијех на лице. Чућете како пјевају Ленка и Јована, као и само њој разумљиво чаврљање бебе Вере.

Мала црква LXI

50:51 минута (8.73 МБ)

Владимир Петровић се још од малих ногу у породици научио да воли Бога, иде у цркву, поштује старије. Овај млади човјек је завршио Богословију, студира Теолошки факултет у Београду. Његова тетка је монахиња, стриц свештеник, један брат такође а други је апсолвент на Теологији. Прича нам о младим богословима, искушењима нашег времена, о вјери, о свом списатељском раду.

Мала црква LXII

57:50 минута (9.93 МБ)

Наши гости протојереј Драгиша Јоцић и његова супруга Љубинка прије неколико година из Америке су дошли у Београд. Љубинка је тамо рођена, као и њихово троје дјеце Катарина, Михајло и Милутин па су се неки пријатељи мало и чудили њиховом доласку у Србију. Отац Драгиша је свештеник у цркви Преображења Господњег у Београду и веома је задовољан својим парохијанима а Љубинка каже да је стекла и овде пријатеље. Причамо о љепоти и искушењима породичног живота, о васпитању дјеце, о нашем добу.

Мала црква LXIII

33:46 минута (5.8 МБ)

"Брак је нешто најљепше што ми се десило", каже млади глумац Ненад Стојменовић а у емисији ћете чути због чега. Говори нам и о глуми, младима, вјери, о брачном путовању у Петроград.

Мала црква LXIV

57:43 минута (9.91 МБ)

У данашњој емисији бавимо се агресијом. Наша гошћа др Биљана Анђелковић, психијатар, специјалиста психотерапије говори о агресији као креативном дијелу наше личности али и о оној другој страни која је данас веома присутна. Разговарамо о агресији и породици, о томе колико прилике око нас утичу на негативно испољавање агресије. Насупрот агресији у негативном смислу је, закључује др Биљана, мир, смирење, трпљење.

Мала црква LXV

36:45 минута (6.31 МБ)

Драган Лакићевић књижевник, уредник Српске књижевне задруге прича о писању, породици, љубави, коријенима, доброти. Преносимо његову поруку младима који желе да се окушају у писању а чућете и двије причие из књиге "Штап Светог Саве".

Мала црква LXVI

77:31 минута (13.31 МБ)

Архимандрит Стефан игуман манастира Велика Ремета каже да је брак благослов Божији онима који су ријешили да живе заједно: Божији благослов је ослонац а када темељ није добар брак се често распада: Отац Стефан прича и о проблемима са којима људи долазе тражећи савјет и утјеху.

Мала црква LXVII

44:47 минута (7.69 МБ)

Како изгледа живот у манастирској породици, да ли је тешко извршавати послушања, устајати рано, бити далеко од родитеља испричаће нам Никола Душковић; чтец у цркви Свете Тројице у Гроцкој: Овај 17.то годишњак је обишао манастир Пиву на екскурзији, допало му се и пожељео је да буде мало дуже. Игуман отац Никифор му је предложио да дође, па ћемо чути како је изгледао његов двонедељни боравак у манастиру.

Мала црква LXVIII

68:04 минута (11.69 МБ)

Данашњу емисију посвећујемо сјећањима на блаженопочившег Патријарха Павла. Наше гошће су Мирјана Мартиновић академски сликар и Зорица Пелеш писац и научно истраживачки радник. Мирјана спада у ону малену групу људи која је годинама сваког јутра долазила у Патријаршију на Свете Литургије које је служио Патријарх Павле. После Литургије Патријарх је разговарао са вјернима, бесједио, савјетовао. Зорица је написала књигу о проти Стевану Димитријевићу првом декану Богословског факултета у Београду, који је био и професор нашег блаженопочившег Патријарха.

Мала црква LXIX

60:45 минута (10.43 МБ)

О породици и смислу савременог живота било је ријечи на трибини за брак и породицу Верског добротворног старатељства београдско карловачке архиепископије у Патријаршији у Београду. Говорили су др Љиљана Стијовић, проф. др Здравко Пено а домаћин је била др Љиљана Савић. Занимљива и инспиративна излагања подсјетила су нас на значај породице и врлина које се у њој његују, на смисао човјековог живота на земљи и заједничком стремљењу ка вјечности у чему нам породица помаже.

Мала црква LXX

49:40 минута (8.53 МБ)

Чућемо данас како живе наше породице на Косову и Метохији. Миланка Ордић из Косовске Митровице прича нам како три генерације, њих седморо, живи у педесетак квадрата. Миланка истиче, да би старији требало да попуштају младима и да им буду узор у владању и понашању. Наша друга гошћа Весна Маниташевић говори о животу у Великој Хочи.

Мала црква LXXI

83:09 минута (14.27 МБ)

"Брак је света дужност коју ни један частан човјек не може да заобиђе", подсјетио је проф. Владимир Димитријевић на предвању у цркви Александар Невски у Београду. Говорећи о Светој тајни брака, рекао је да су Адам и Ева погријешили као брачници а да је данас главни проблем у браку непослушност жена и неспособност мужа да руководи и влада ситуацијом. Кроз разне примјере, цитате Светих отаца проф. Димитријевић подсјећа да је породица наше царство, упућује на потребу заједничке молитве и говори прије свега, о љубави.

Мала црква LXXII

47:36 минута (8.17 МБ)

Архимандрит Данило Љуботина, духовник храма Светог Саве на Врачару у Београду, говори нам данас о блаженопочившем Патријарху Српском Павлу као добром оцу и пастиру. Сјећа се и својих сусрета са љатријархом Павлом, говори о светим људима, светости и лепоти живота.

Мала црква LXXIII

71:14 минута (12.23 МБ)

О односима између снахе и свекрве разговарамо са књижевницом Зорицом Пелеш. "Када ми је син рекао како његова дјевојка Ана мисли да ће се лијепо слагати са мном, схватила сам колико је она уплашена и колико жели да нас двије будемо у најбољим односима", прича нам Зорица, додајући да смо сами ствараоци љубави и што бољих међусобних односа. У емисији даје и "упутства за употребу снаје", тачније на духовит начин говори шта све снаха и свекрва могу да раде заједно и како да помогну једна другој.

Мала црква LXXIV

69:54 минута (12 МБ)

"Заокупљени дневним бригама мало се заборавило како да водимо нашу породицу", рекао је о. Драгиша Јоцић старјешина храма Преображења Господњег у Београду на трибини о браку и породицу у Патријаршији у Београду, коју организује Верско добротворно старатељство београдско карловачке архиепископије. Он је истакао да се данас често чују вапаји због дешавања у породици, говорио је о подвигу породичног живота и потреби праштања ситних увреда, трпљења недостатака у другоме и тражења Божијег лика у мужу, односно жени. На трибини је говорила и протиница Љубинка Јоцић а домаћин је била Др Љиљана Савић.

Мала црква LXXV

94:44 минута (16.26 МБ)

Мати Магдалина из манастира преподобномученице Велике кнегиње Јелисавете у Минску, Бјелорусија, прича нам о разноврсној активности сестринства, на који све начин помажу људима, говори о проблемима породице данас. Чућемо и причу књижевнице Јање Тодоровић о духовном старчеству данас у Русији, сећа се ријечи оца Илије из Оптине, говори о значају духовног оца за сваког вјерника. Наше гошће др Радмила Максимовић и Јасна Николић живе у Лондону, говориће о породици православних и њиховом животу у овом граду, о томе како је освештана река Темза и како Свети Нектарије помаже онима који му се моле.

Мала црква LXXVI

81:08 минута (13.93 МБ)

Породица Жељка и Аните Стреларац зрачи љубављу, дјечјом грајом, вјером у Господа. Дјечаци Матеј и Јустин тутње кроз кућу, смију се, рецитују, Ефимија је беба и само смијехом учествује у њиховим несташлуцима а Анастасија је непокретна, али се веома обрадује када је браћа пољубе и помазе. Мама и тата кажу да им је Анастасија учврстила вјеру у Господа, научила их да слиједе Божију вољу и у најтежим тренуцима. "Господ нас никад не искушава више него што можемо да поднесемо", каже Жељко а Анита додаје да их људи понекад гледају сажаљиво а не схватају да им је Анастасија таква каква је донијела велику љубав.

Мала црква LXXVII

111:14 минута (19.1 МБ)

Велимир Буљанчевић живи крај манастира Дивјево. Испричаће нам како живи ова велика манастирска породица, говориће о моштима преподобног Серафима Саровског, о игуманији Сергији, о поклоницима и чувеној канавки. Говори и о пчеларству, констатујући: "Кад би људи живели као једна пчелиња заједница на земљи би био рај."

Мала црква LXXVIII

81:12 минута (13.94 МБ)

Породице у којима је пуно дјеце зраче посебном радошћу, заједништвом, комуникативношћу и несебичношћу. Показале су нам то и наше гошће, Зорица Анастасијевић, Доротеја Ђенисијевић и Јелена и Бојана Витас. На дјечије отворен и непосредан начин и нас одрасле уче важној животној лекцији о љубави. Има ли ишта љепше од ријечи Јелене и Бојане које кажу да им је највећа жеља била, не да добију скупоцене патике или компјутер, већ брата.

Мала црква LXXIX

90:28 минута (15.53 МБ)

Мати Ана је игуманија манастира Чокешина. Долазе у манастир бројни млади људи тражећи савјет, утјеху, на молитву и да се поклоне чудотворној икони Мајке Божије Чокешинске. Слушајући их и саветујући мати Ана је прави извор духовних поука како се научити праштању, правом односу према укућанима, како разгорети охладњелу љубав.

Мала црква LXXX

64:35 минута (11.09 МБ)

Протојереј ставрофор Миодраг Миловановић је најстарији наш свештеник, има 97 година. Његово богато животно и свештеничко искуство драгоцјено је свима који желе да стану на пут Богопознања, стекну породицу, васпитају дјецу у духу хришћанства. Прота Миле, како га сви зовемо, помогао је многима својим савјетима и духовним руковођењем. Чућемо у емисији и протиницу Мирјану, која на непосредан начин говори о заједничком животу.

Мала црква LXXXI

96:45 минута (16.61 МБ)

Познаће нас Господ по дјелима својим, ријечи су из Светог Писма на која нас подсјећа гост Душан Поповић, у црквеним круговима познатији као Евстатије. Крштен је у манастиру Хиландар, ту се учио духовности, упијао ријечи монаха, искусних стараца, ту је радио на издавању првих књига, данас већ, познате и признате хиландарске издавачке делатности. Полазиште за све му је увек био Свети Сава, духовни отац српског народа. Зато истиче да морамо знати оно што је Свети Сава оставио иза себе, прије свега, чувено Законоправило Светога Саве.

Мала црква LXXXII

71:26 минута (12.27 МБ)

"Дјеца су данас прерано све осјетила, видјела и изгубила смисао живота," рекла је Милица Новковић говорећи о стваралачком васпитању на Трибини за брак и породицу Вијерског добротворног старатељства Београдско карловачке архиепископије. На изузетно посјећеној трибини у Патријаршији у Београду, подсјетила је зашто су родитељи изгубили ауторитет и како због лошег васпитања дјеца могу да обољевају. Домаћин трибине је, као и увијек била др Љиљана Савић.

Мала црква LXXXIII

79:46 минута (13.69 МБ)

За вријеме поста избацимо из организма и до педесет посто токсина и тако тијелу омогућимо предах, каже наш гост Зоран Веселиновић који се љековитим својствима биљака бави већ неколико деценија, настављајући дугогодишњу традицију своје породице. Говори нам шта је правилна исхрана, колико и коју воду треба пити, подсјећа на значај рекреације, хармоније и разумијевања у породици а све кроз вјеру и Бога. Одговара и на питања зашто лежемо и будимо се уморни, како сачувати здравље у породици и како лијечити поједине болести.

Мала црква LXXXIV

78:54 минута (13.55 МБ)

Учи сине да не би радио, говорили су родитељи и онда не чуди што дјеца данас нису научена да раде а хтјела би. Требало је рећи, учи сине да би боље радио и да је тако говорено данас би ситуација била другачија, прича архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета. Говори и о новцу и како га користити на своје спасење а не на пропаст, прича како се хришћански односити према проблемима.

Мала црква LXXXV

57:09 минута (9.81 МБ)

Када се човјек врати с посла, уђе у кућу он унесе и све своје страхове, нервозе, депресију не знајући да их каналише, говори др Миодраг Науновић психијатар, психотерапеут. Како развити хармонију у односима, како помоћи паровима да превазиђу своје проблеме, откуда толико агресије и бијеса - о свему овоме говори др Миодраг Науновић психијатар, психотерапеут.

Мала црква LXXXVI

68:43 минута (11.8 МБ)

Јелена Ђукић психолог, музикотерапеут говори о потрошачком друштву и како оно утиче на формирање ставова младих људи. Говори о претјераној и непотребној сексуализацији младих, о родитељима који немају времена за своју дјецу, о дјевојчицама и дјечацима који немају разумијевања за своје другове. Предлаже родитељима да изађу са својом дјецом у природу, да се заједнички баве неким активностима.

Мала црква LXXXVII

67:44 минута (11.63 МБ)

Данашња емисија посвећена је покајању, како га стећи, шта значи покајати се, за шта се кајати, шта ако се поново погријеши. Гост емисије је јеромонах Сава Ђорђевић који се замонашио у манастиру Светог Саве Освећеног. Говори нам како се тамо од искусних духовника и стараца учио покајању, исповједању, праштању, љубави.

Мала црква LXXXVIII

77:42 минута (13.34 МБ)

"Породица-ријешење за нове болести зависности" била је тема предавања Влајка Пановића специјалисте медицинске психологије на ВМА, који је говорио на Трибини за брак и породицу Вјерског добротворног старатељства у београдској патријаршији. Анализирајући породичну савременост и често недостатак љубави и разумијевања међу најближима, Влајко Пановић савјетује да се одвоји макар двадесетак минута сваког дана када ће породица бити на окупу и када свако може да исприча шта му се све дешавало тога дана. Такође, сматра да треба макар један дан у кући током недеље искључити телевизор, и што чешће користити ријечи које изражавају љубав.

Мала црква LXXXIX

64:23 минута (11.06 МБ)

Како преваспитати дјете, како преваспитати себе, како промјенити лоше навике у породици, питања су на која даје одговор Милица Новковић аутор књиге "Породични буквар" у којој пише о стваралачком васпитању. У књизи су описани бројни примјери и свако ту може пронаћи оно што га занима. Мали Немања ће појести тањир супе једино када му обећају да ће добити чоколаду, Јован увек сачека маму да дође с посла и да му она уради домаћи - само су неки типични примјери о којима говоримо у емисији.

Мала црква XC

64:57 минута (11.15 МБ)

Милица Новковић, аутор књиге "Породични буквар" гошћа је и данашње емисије. Настављамо са анализом поучних примјера, које је Милица годинама скупљала и затим објавила у књизи. Рекла нам је да припрема ново издање буквара у коме ће се наћи многи нови примјери погрешног понашања родитеља и дјеце и шта треба чинити да се у породицу врати склад, разумјевање, мир и љубав.

Мала црква XCI

70:54 минута (12.17 МБ)

"Васпитање дјеце и Свети оци" тема је предавања на Трибини за брак и породицу Вјерског добротворног старатељства одржаног у Београдској патријаршији. Инспиративно предавање одржали су Олга Мрђа педагог и православни публициста, Вук Матијашевић вјероучитељ а домаћин је, као и увјек била др Љиљана Савић.

Мала црква XCII

56:36 минута (9.72 МБ)

Како исповједати вјеру и у најтежим условима, када сте обиљежени и често извргнути руглу и како вас управо вјера охрабрује да издржите, говори нам Милутин Станчић, Србин из Македоније. Управо у тим тешким условима, каже наш гост, човјек осјети сву јачину љубави Господње. Прича нам како се служи Света Литургија по становима, без царских двери, иконстаса, немају чак ни свијећу гдје да упале. Зато су му необични наши овдашњи разговори и подјеле око начина служења. Говори нам Милутин и о подвигу брачног живота, како је откривао љепоту монашког живота у манастиру Прохор Пчињски када је тамо био арх. Пајсије.

Мала црква XCIII

59:49 минута (10.27 МБ)

Шта значи повратак Богу и природи и како то остварити, говори у данашњој емисији Др Татјана Ђорђевић. Објашњава да пацијенти који јој дођу често кажу како вјерују у Бога, али заправо немају поверење у Господа, јер желе да све буде по њиховом. Жеља за успјехом, љубав према стварима, задовољавање свим прохтјевима воде у разбуктавање страсти, гордост а затим и до болести, констатује наша гошћа.

Мала црква XCIV

42:53 минута (7.36 МБ)

О настанку болести, прије свега психосоматских, које су данас веома распрострањене говори др Татјана Ђорђевић. Тако каже да се замуцкивање код дјеце јавља због плашљивости, бронхијална астма је "вапај остављеног дјетета" а окрутност убија срце. Говори и о исцјељујућем сну, о љековитим биљкама, нашим бањама, манастирима који лијече и душу и тијело.

Мала црква XCV

63:53 минута (10.97 МБ)

"Абортус је страшна траума а тај вапијући глас нерођеног дјетета жене чују цијелог живота. Наравно и мужеви сносе кривицу и одговорност. На жалост, људи немају свијест да је абортус право убиство", говори протојереј ставрофор Драган Терзић старјешина цркве Светог архангела Гаврила у Београду. Говори о заједничком брачном жвоту, о потреби међусобног поштовања и жртвовања. Каже да мушкарци некако увијек више очекују да добију од жене него што су спремни да дају.

Мала црква XCVI

100:55 минута (14.45 МБ)

"Породица је права школа љубави", констатовали су протојереј ставрофор Драгиша Јоцић из цркве Преображења Господњег у Београду и протиница Љубинка Јоцић на трибини за брак и породицу Вјерског добротворног старатељства београдско карловачке архиепископије у Патријаршији у Београду. Бити православни хришћанин није лако али је спасоносно, рекао је о. Драгиша савјетујући како се и у највећим искушењима може бити хришћанин. Протиница Љубинка сматра да мајка мора да има велику љубав, трпљење и да се жртвује за своју дјецу и мужа.

Мала црква XCVII

60:50 минута (10.44 МБ)

"Болест је препрека и тест за сваког од нас", каже наша гошћа Др Радмила Шехић. Докторка је запослена у Хитној помоћи Београд, пише пјесме, воли људе и то показује на сваком мјесту. Говори о значају породице, о депресији као знаку слабости, о љепоти и радости живота.

Мала црква XCVIII

69:07 минута (11.87 МБ)

Протиница Маја Вукашиновић преноси нам занимљиво искуство Форум театра у раду са дјецом. "Доста дуго идем на родитељске састанке и на сваком се говори о агресији и понашању дјеце", каже Маја, мама четворо дјеце. Зато је ријешила да се активно укључи у ријешавање актуелних проблема. У томе јој је свесрдно помогла Александра Марковић стручњак за Форум театар. Преносе нам своја искуства и истичу да су спремне да дођу у сваку школу, породицу, свуда гдје има проблема.

Мала црква XCIX

56:36 минута (9.72 МБ)

О богочовјечанској просвети Светог аве Јустина Поповића говори вјероучитељ Невенка Пјевач. Она подсјећа да је ава Јустин истицао да у Цркви просвећивање није теоријско, већ искуствено, практично. Како бити хришћанин у пракси, шта чинити а шта не чинити, како се просвећивати и слиједити Господа, говори наша гошћа кроз драгоцјено искуство аве Јустина Поповића.

Мала црква C

80:06 минута (13.75 МБ)

Архимандрит Василије схи игуман скита СПЦ посвећеног Светом Спиридону у Њемачкој говори о духовном очинству. "Требало би да се молимо да нам Бог пошаље оца у кога можемо да имамо повјерење, који ће нам бити наставник. Морамо добро да гледамо коме повјеравамо своју душу, да не буде неки лажни отац", каже архимандрит Василије. Констатује да данас људи не схватају да прво треба да траже Божију вољу, јер нас Бог боље зна него ми сами себе, Бог нас воли.

Мала црква CI

78:01 минута (13.4 МБ)

"Није лако трпјети болест", каже мати Ана игуманија манастира Чокешина. Када се неко разболи прво треба звати свештеника, исповједити се, причестити и наравно потражити и "земаљског" љекара. Са којим мислима заспите са тим се будите, подсјећа мати Ана. Говори и о томе како би дјеца требало да посте.

Мала црква CII

44:38 минута (7.66 МБ)

"Бити старац је велико звање. Прави старац нам открива божанске стварности, док је лажни духовни отац жељан моћи над духовном дјецом", каже јеромонах Иларион Ђурица. Сматра да без духовног оца није могућ здрав духовни живот, говори о избору духовног оца, о односу духовног оца и дјеце.

Мала црква CIII

53:46 минута (9.23 МБ)

"Зависност је психолошка особина. Зависимо од неке особине, од родитеља, од партнера... Зависност и љубав су на супртоним странама. Зависност постоји у свакоме од нас," говори Др Биљана Анђелковић психијатар, психотерапеут. Причамо на који начин вјера помаже човјеку да се избори са проблемима зависности а на који психотерапија.

Мала црква CIV

78:44 минута (13.52 МБ)

Тата Драган, мама Лидија, Теодора која каже да је дијете интелектуалац, Христина и Јована које се играју по цио дан и маза Лазар - су права мала црква. Тата је вајар, ради мозаике али и све друго у камену јер ваља издржавати велику породицу и каже, уз Божију помоћ ништа није тешко. Мама Лидија његује дјечицу, пјева им успаванке, кроз причице их води ка Богу а онда то понекад и објави, најчешће у листу "Светосавско звонце". Теодора много чита, лијепо прича и открива нам тајну да "мале" скоро и не треба чувати јер се играју по цио дан.

Мала црква CV

48:44 минута (6.98 МБ)

Иван Ђон је из Велса а у Београд је стигао захваљујући Александри Марковић, сада његовој жени. Разговарамо о љубави, младима, животу у Велсу гдје има пуно, пуно цркава. Каже да су Велшани веома везани за цркву јер у њој остварују заједништво што је веома битно за њихову културу. Такође, породица им је одувијек била кључна тачка живота, али се на жалост, у савременим условима раслојава.

Мала црква CVI

47:44 минута (6.84 МБ)

"Духовно очинство је дар Бога човјеку, духовно очинство је дубље од сваког физичког очинства, благотворније је, далеко је шире, свеобухватније је и спасоносно. Оно нас води у вјечност, нашу палу природу непрестано храни топлином љубави и ми препознајемо суштину, доброту и љепоту живота," каже о духовном очинству арх. Данило Љуботина духовник храма Светог Саве у Београду.

Мала црква CVII

63:48 минута (9.14 МБ)

Глумица Соња Колачарић прочитаће неколико прича о браку и љубави мужа и жене. "Бракови се склапају на небу...а када се две будале вјенчају биће сретне заједно", каже се у првој. "Четврт вијека смо проживели заједно. У почетку је било страшно...а овог тренутка моја Зоја ми стоји иза леђа и наслоњена рукама на моја рамена, љуби ме у ћелу," написано је у другој. У једној је написано и ово: "Волите једно друго, али од љубави не чините стегу, нека вам љубав буде као таласаво море између обала ваших душа."

Мала црква CVIII

70:45 минута (10.13 МБ)

Упознаћемо данас породицу Билић, тату Петра, маму Тању, синове Николу, Стефана и Милоша. Али, то није све, породица Билић је много бројнија као што се може видјети и на слици. "Без благодати Духа Светог у животу се не може ништа урадити. А без вјере и Цркве не бих могао да васпитавам дјецу", каже тата Петар који је у овој породици позитиван ауторитет, слушају га из љубави и с повјерењем. Мама Тања каже да се о свему договарају и да умије да каже мужу и дјеци: "Погријешила сам, опрости!". Чућемо и шта о вјери, родитељима, послушању кажу Никола, Стефан и Милош.

Мала црква CIX

55:25 минута (7.94 МБ)

"Јако ми је важно што знам да нисам сам у борби коју имам у свом глумачком позиву и животу. А најтеже ми је са људима који не могу да разумеју потребу да проучавам себе, да обуздавам и мењам себе", каже наш познати глумац Иван Босиљчић. Занимљива су и његова размишљања о духовнику и колико му помаже у том проучавању себе, у духовном напретку али и искушењима свакодневног живота. Говори и о значају породице, дјевојкама, о радости коју носи у себи и жели да је осјете сви око њега.

Мала црква CX

70:16 минута (10.06 МБ)

Наша гошћа Љубинка Јоцић долази нам из Америке, гдје се родила, ишла у школе и где је упознала свог мужа о. Драгишу. Прије осам година дошли су у Београд гдие и данас живе са своје троје дјеце, Катарином, Михајлом и Милутином. Љубинка нам говори о животу у Америци, прича о доласку у Србију, о васпитавању диеце, о радости и смијеху који је, како каже, увјек присутан у њиховој кући. Њене ријечи су благе а размишњања корисна, тако, поред осталог каже: "Морамо да се повиеравамо Богу, да увијек говоримо: Боже, помози. Мајко Божија ти знаш како да приступим свом дјетету и Господ зна!" Још каже да је важно научити дјецу да раде: "Зашто и син не би научио да пегла кошуљу, затребаће му у животу, не треба се стидјети рада ни самог себе."

Мала црква CXI

63:40 минута (9.12 МБ)

Архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета говори о љубави, како се љубављу познаје Господ, о томе како свако од нас може бити "мали милостиви Самарјанин." "Љубав је најдужа молитва" подсјећа отац Стефан и додаје да она заправо нема краја. Појашњава и честе недоумице људи о томе ко нам је ближњи и како да у љубави живимо са свима.

Мала црква CXII

43:34 минута (6.24 МБ)

Наша гошћа др Радмила Максимовић живи у Лондону, бави се научним радом а у слободном времену преводи светоотачке текстове, пјева у цркви. Прича како се дружи са православнима у Грчкој и Руској цркви у Лондону, какви су тамо млади и зашто сваки слободан тренутак користи да посјећује светиње. Тако је током свог недавног боравка у Београду обишла неколико манастира у Србији у Црној Гори.

Мала црква CXIII

95:33 минута (13.68 МБ)

"Савремени изазови пред српском православном породицом" назив је предавања које је протојереј др Милош Весин, Либертвил САД, одржао у Београду. Говорио је о односима мушкарца и жене, о браку, о разводима, о младима и сексуалности. Подсјетио је и на ријечи Светог владике Николаја Велимировића да се "хришћанин не рађа, него догађа."

Мала црква CXIV

56:55 минута (9.77 МБ)

Пружили смо младима осјећај да су потребни, да нису учаурени, да имамо идеје и да те идеје остварујемо, тврде наши гости из Канцеларије за младе на општини Звездара у Београду. Мирјана Миљојковић је члан Вијећа општине задужена за ову Канцеларију, Александра Ђонс је предсједник Удруженја грађана Рафт, Марија Перић студенткиља и чланица Канцеларије и Демир Мекић студент и члан Удружења грађана. Раде с љубављу, окупљају младе, радосни су када дођу и родитељи, све у свему једна су велика породица.

Мала црква CXV

51:00 минута (8.76 МБ)

"Вјера је, поред осјећања избора и покретач, сви смо некад усамљени и ваљда баш то што долази изнутра, та снага која говори да можеш да пребродиш сваку тешкоћу, која покреће на труд и промјене, то долази од Бога. Бог се спушта из небеских дубина до људског срца," каже млади новинар Душан Тодоровић. Говори нам и колико су му мајка Јања Тодоровић, православни публициста и отац Тодор сликар, помогли да се научи животу у вјери.

Мала црква CXVI

61:17 минута (10.52 МБ)

"Смисао полности и родни проблеми у православном браку" назив је предавања др Петра Дабића специјалисте кардиолога и ђакона у храму Светог Трифуна у Топчидеру. Предавање је одржано у Патријаршији на трибин за брак и породицу коју организује Вјерско добротворно старатељство. Доктор Дабић је говорио о светињи живота, зачећу, абортусу, контрацепцији, неплодности, вјештачкој оплодњи.

Мала црква CXVII

80:50 минута (11.58 МБ)

"Буди јунак и остави порок." "Ако вјерујете у Бога, онда не будите сујевјерни." "Стекните духовни мир у себи, то је предуслов за срећу." Ово је само дио поднаслова у књизи Духовни разговори, архимандрита Гаврила Вучковића, игумана манастира Лепавина. И ова друга књига је плод његових разговора преко интернета, она свједочи да савремене технологије и те како могу помоћи у духовном узрастању, да је пуно младих људи жељно вјере а када дођу на прави извор напајају се вјером и љубављу. О књизи говоре Радомир Вучић, Ненад Бадовинац и Александар Арсенин.

Мала црква CXVIII

58:34 минута (10.06 МБ)

"Утјеши се сад, рекао јој је калуђер после исповијести док су јој сузе лиле и лиле. Свако од нас је изневјерио и повриједио много пута и Бога и учитеља, па ипак нисмо остали без њихове љубави", одломак је из најновије књиге Зорице Кубуровић "Господарица Ана". Овај роман, који нас враћа у доба Немањића, дивна је и узбудљива прича о историји, монасима, љубави, о господарици која кроз многе муке схвата да је суштина живота задобијање Царства Небеског.

Мала црква CXIX

27:24 минута (3.92 МБ)

Љубав и радост преплавиће вас након слушања данашње емисије, коју су уприличила дјеца специјалних школа у Београду, малишани који школу похађају при клиникама, дјечица која живе у домовима. Они су се први одазвали позиву редакције "Светосавско звонце" да помогну вршњацима у Краљеву. Чућете како пјевају, шта очекују од живота, чућете њихове професоре, пожртвовану вјероучитељку Милицу Ракић и Радмилу Мишев уредницу часописа који нам је још једном уприличио дивно дружење, подсјећајући да је љубав основа хришћанског живота.

Мала црква CXX

62:09 минута (8.9 МБ)

"Бог отвара путеве онима који се труде," каже др Бојан Цакић који је био гост на трибини за брак и породицу коју организује Вијерско добротворно старатељство у Патријаршији. Доктор, који је на предавање дошао са породицом, женом и четворо дјеце, савјетује младима да се не цењкају када се двоуме да ли брак, каријера, хедонизам јер породични живот нема цијену. Трибину води др Љиљана Савић.

Мала црква CXXI

67:12 минута (9.62 МБ)

Звучи као филмска прича, срели су се на аеродрому и више се нису растајали. Данас Александар и Звездана Стојмировић живе у Америци, он се бави науком а она умјетношћу. Имају сина Милутина и чекају принову. Александар се сусрео са Богом на Новом Зеланду, Звездана у Америци а њен рођени брат је истовремено у Србији трагајући за Господом замонашен у манастиру у Ковиљу. Говоре о љепоти живота са Христом ма где се човјек налазио, о радости породичног живота.

Мала црква CXXII

49:39 минута (8.52 МБ)

Страх и нада, тема је емисије а гост Др Биљана Анђелковић специјалиста психотерапије. На питање, може ли човјек сам да се избори са својим страховима одговара, да сами не можемо ништа а уз Божију помоћ све можемо. "Ако се надамо и ако вјерујемо досећи ћемо љубав. Како се надати? Надати се значи нешто чинити и само од мене зависи колико ћу се трудити да прочистим себе", каже гошћа.

Мала црква CXXIII

79:21 минута (11.37 МБ)

Биљана Спасић неуморно и свестрано говори и пише о изумирању Срба, о абортусима, о проблему наталитета. У изузетно надахнутом предавању у храму Светог Саве на Врачару, на редовној трибини понедељком, и овога пута је констатовала да Србија болује од тешке болести, бијеле куге. Потребно нам је преумљење, покајање да не би нестали као народ, потребно је пуно труда и укључивање свих, од државних институција, цркве до појединаца који ће говорити о штетности абортуса, љепоти породичног живота, рекла је магистар Биљана Спасић.

Мала црква CXXIV

60:00 минута (8.6 МБ)

"Сусрети са духовницима" тема је разговора са гостом Владимиром Марковићем који је упознао многе духовнике како у Србији тако и у Светој Гори, на својим путовањима по Грчкој, Кипру, у Светој Земљи. Помиње нам неке од њих, сјећа се сусрета и догађаја. "Сусрети са њима и оним што сам од њих научио велико је богатство", каже Владимир причајући о о. Јулијану, о. Стефану Србину, о. Јовану, о. Сави, о. Јустину.....

Мала црква CXXV

49:19 минута (7.06 МБ)

Архимандрит Гаврило, игуман манастира Лепавина има велику виртуалну породицу. Одговарајући на бројна питања, прије свега, младих људи уводи их у свијет духовнисти, упућује на Бога и љубав међу људима. Недавно је, као плод тих разговора преко интернета, објављена и друга књига "Духовни разговори". Данас ћемо слушати дијалоге из књиге које читају глумиица Соња Колачарић, Душан Тодоровић и Урош Николић.

Мала црква CXXVI

54:02 минута (7.74 МБ)

"Нада у спасење никад није изгубљена; моли се што чешће то је најбољи лијек против црних мисли; у цркви је духовна болница; ако се Богу обраћаш за помоћ добићеш је", само су неке од поука архимандрита Гаврила игумана манастира Лепавина објављене у најовијој књизи "Духовни разговори". Данас слушамо други дио дијалога из ове књиге настале током рада са великом интернет породицом оца Гаврила. Дијалоге читају глумица Соња Колачарић, Душан Тодоровић и Урош Николић.

Мала црква CXXVII

61:29 минута (8.8 МБ)

О породици и свакодневном животу, о материјалним могућностима и како оне утичу на чланове породице, о етичким вриједностима и идентитету у савременом добу говори Александра Џонс која се бави Театром потлачених. Разговарамо и о креативности, мјењању, о томе како помоћи дјеци да развију своју личност и да одаберу праве циљеве у својој будућности.

Мала црква CXXVIII

72:28 минута (12.44 МБ)

Др Татјана Ђорђевић говори о породичном здрављу. Чућемо и оца Тадеја који говори о гордости и како стећи мир.

 

Мала црква CXXIX

52:13 минута (7.48 МБ)

"Упркос свему, Александра је нашла дуго тражени смисао живота. Нашла је уточиште од свих бура и олуја које живот доноси. Нашла је пут којим је ријешила да иде по сваку цијену. Постала је - боготражитељ," написала је Љиљана Бодин у једној од прича сажетих у књизи "Боготражитељске приче". Издавач "Студенички круг" објавио је двије књиге ових прича и у припреми је трећа. Ауторка говори о разним путевима који нас воде до Бога.

Мала црква CXXX

65:55 минута (11.32 МБ)

Старинске приче, уз које може да се окупи цијела породица, прича нам Светлана Стевић народни пјевач и сакупљач народних прича. Подсећа да је веома важно сачувати те приче, пренјети их младима јер их оне учи о прецима, животу, односу према природи, о љубави према Богу и људима.

Мала црква CXXXI

66:42 минута (9.55 МБ)

Компјутер је алатка за рад а не играчка, каже Александар Арсенин консултант за безбједност електронских система. Говори о штетном утицају компјутера на дјецу, о непотребној и претјераној употреби компјутера, истиче да не треба пустити да се дјеца играју на њему. Даје низ корисних савјета и износи занимљиве резултате истраживања о утицају компјутера на развој дјетета.

Мала црква CXXXII

62:02 минута (8.89 МБ)

Јеромонах Рафаило (Бољевић) игуман манастира Подмаине о заповестима Божијим, молитви, страстима и како се против њих борити.

 

Мала црква CXXXIII

56:26 минута (8.08 МБ)

Окупила их је љубав према Богу, светињама, духовницима. Окупили су се у манастиру Студеница а затим је њихова духовна породица стално расла. То су наши данашњи гости, група савремених Боготражитеља који нам говоре како су се нашли на путу Господњем, о значају вјере у њиховом животу и како је преносе својој дјеци.

Мала црква CXXXIV

72:16 минута (10.35 МБ)

Јереј Михаило Вукчевић духовник при храму Светог Апостола Томе на Бежанијском гробљу у Београду говори зашто је породица Мала Црква, о односима родитеља и дјеце, како ријешавати проблеме у породици, како васпитавати дјецу и зашто избјегавати гледање ТВ програма. Говори и о абортусима, о посту и значају молитве која уноси мир у кућу.

Мала црква CXXXV

57:45 минута (8.27 МБ)

Архимандрит Гаврило, игуман манастира Лепавина, овог априла обиљежио је 50.ет година монашког живота. Наша гошћа Радмила Мишев сјећа се оца Гаврила из манастира Дечани, говори нам о његовом боравку на Светој Гори, о обнови манастира Лепавина, о плодотворном духовном раду преко интернета.

Мала црква CXXXVI

38:00 минута (5.44 МБ)

"Дјеца се много воле, добри су ученици, помажу ми у свему", каже Гордана Пантовић која са Војканом, Вељком и Милицом живи у прилично скромним условима, тачније у кућици која само што се не сруши. Плијене њихова скромност, радост и међусобна љубав.

Мала црква CXXXVII

75:28 минута (12.96 МБ)

Дјеца кажу родитељима: „Не плашите се бити строги то ми се свиђа; немојте галамити на мене и покушавати ништа на силу, то ме учи да се једино сила уважава; саслушајте ме....“ Ово је само део онога што је психолог Влајко Пановић забиљежио током дугогодишње праксе и пренјео слушаоцима на предавању о најчешћим грешкама у односима дјеце и родитеља.

Мала црква CXXXVIII

54:21 минута (9.33 МБ)

"Мојим родитељима, Горици и Бранку, које је ово путвање највише намучило, а без којих не би било ни мене, ни мог путовања, ни ове књиге," написао је Виктор Лазић у предговору своје књиге "Велика авантура". О својим путовањима, сусретима са људима, вјери говори у емисији.

Мала црква CXXXIX

57:58 минута (8.3 МБ)

"У све што радите морате уградити љубав...љубав је изнад свега...и цвијеће кад гајимо боље расте ако га волимо, а тек људе, људе морамо да волимо", говори мама Зорица, која живи са мужем Душаном и сином Ненадом. Сво троје су инвалиди, болест станује у њиховој кући већ годинама, али они не само да се не жале, већ у њиховом дому влада склад, мир и љубав.

Мала црква CXL

55:28 минута (7.95 МБ)

Петар барон Рајачић на изузетно занимљив начин говори о свом славном претку Патријарху српском Јосифу Рајачићу, шта је све чинио за свој српски народ и на који начин и данас инспирише на подвиг и труд.

 

Мала црква CXLI

60:00 минута (10.3 МБ)

"Теодорини савјети" су изузетно корисни, занимљиви. Теодора Поповић је једанаестогодишња дјевојчица, њени савјети о односима дјеце и родитеља, о дјечијим играма, међусобном поштовању су невјероватно разборити, зналачки, њен дар запажања и бесједништва просто плијени.

Мала црква CXLII

45:57 минута (7.89 МБ)

"Еликсир младости је у нама самима", закључили су предавачи на трибини за брак и породицу у Патријаршији у Београду. О животу мирном и дуговјечном, о трећем добу говорили су Милојка Бошковић специјалиста за рад са старима, протојереј Бранислав Јелић и др Милијана Савић домаћин трибине.

Мала црква CXLIII

78:18 минута (13.45 МБ)

О Пресветој Богородици говоре Јања Тодоровић правосалвни публициста и др Милијана Савић.

 

Мала црква CXLIV

46:53 минута (8.05 МБ)

О проблемима говора код дјеце говори наша гошћа Вера Богић Мушицки дефектолог, логопед.

 

Мала црква CXLV

70:45 минута (12.15 МБ)

Недовољно кретање је погубније за људско здравље од алкохола и дувана; само пола сата шетње дневно јача срце и кости, доприноси бољој регулацији нивоа шећера у крви, јача концентрацију и ментално здравље. О свему томе говори Др Веско Драшковић професор физичке културе, аутор јединственог програма санирања последица недовољног кретања.

Мала црква CXLVI

37:24 минута (6.42 МБ)

"Виртуална породица" назив је емисије која прати развој компјутера од његовог постанка са монашким животом архимандрита Гаврила игумана манастира Лепавина. Рођени такорећи истовремено у другом светском рату, о. Гаврило и компјутер срећу се у манастиру Лепавина да би данас "виртуални духовник" имао бројну вируталну породицу по цијелом свијету. Емисија је урађена као мала радио драма са пуно ефеката, дијалога, савјета духовних.

Мала црква CXLVII

60:52 минута (10.45 МБ)

Посјетити Хиландар и Свету Гору је посебан догађај за сваког вјерника. Нарочито када је са благословом духовног оца, Светогорца. Тада све постаје другачије, ближе, јасније. О томе говори Ненад Бадовинац чији је духовник отац архимандрит Гаврило (Вучковић) данас игуман манастира Лепавина.

Мала црква CXLVIII

57:42 минута (9.91 МБ)

"Господин педагог поче да ми даје опширна упутства како ћу мога сина да одњегујем....таман да поставим прво питање....кад из друге собе улетје једна папауча....а педагог ми говори...опростите, то је онај мој најстарији," пише духовито Бранислав Нушић у причи "Моје бистро дете". Чућете данас још неколико прича које говоре о дјеци, браку, породици.

 

Мала црква CXLIX

39:58 минута (6.86 МБ)

У разговору са архимандритом Гаврилом игуманом манастира Лепавина чућемо како је један Светогорац почео да се бави виртуалном комуникацијом. Говори о интернет искуству са бројним људима; прича о разлици између фејсбук пријатеља и духовника; констатује да савремену технологију ваља користити за мисионарење и ширење ријечи Божије.

Мала цркава CL

60:45 минута (10.43 МБ)

Др Веско Драшковић професор физичке културе у данашњој емисији одговара на ваша питања. Говори о депресији, страховима, подсjећа на погубне последице недовољног кретања.

Мала црква CLI

58:19 минута (16.69 МБ)

Горан Раденковић професор Богословије "Свети Сава" у Београду говори о младима, искушењима нашег доба, о вери и свакодневном животу.

 

Мала цркава CLII

59:51 минута (17.12 МБ)

Владимир Давидовић је за један свој рођендан од академика Дејана Медаковића добио необичан поклон, неугледну фасциклу пуну папира. Била је то књига о Хиландару из 1814. године, која је ових дана захваљујући нашем госту поново штампана. Говори нам данас о посjетама Хиландару, сусретима са духовницима.

Мала црква CLIII

69:16 минута (11.89 МБ)

Наш гост Никола Бојанић архитекта и путник испричаће нам занимљиву причу о Ирану у коме живи 100 етничких групација, међу којима су и хришћани.

Мала цркава CLIV

53:46 минута (9.23 МБ)

Др Биљана Анђелковић психијатар, психотерапеут говори о материнству и духовном развоју. Чућемо шта је важно у односу мајке и бебе, колико је битно да мајка буде смирена, објашњава које све врсте депресија мајка може имати после порођаја.

Мала цркава CLV

54:02 минута (9.28 МБ)

"Бити жена у савременом свијету, веома је тешко", рекао је о. Бранислав Јелић на предавању "Жена између радости рађања и свакодневних обавеза". О томе је говорила и др Љиљана Стијовић на трибини за породицу, брак и васпитање одржаног у београдској Патријаршији а домаћин је као и увијек била др Милијана Савић.

Мала цркава CLVI

64:52 минута (11.14 МБ)

Марко Лопушина новинар и публициста говори о сусретима са нашим људима у свијету, о српској елити у Аустралији, о ауторитету и савременој породици.

 

Мала цркава CLVII

37:24 минута (10.71 МБ)

"Кренуо сам пјешке преко брда и долина, требало је дуго пјешачити, скоро цио дан а ја сам ишао полако, корак по корак... предвече сам стигао у манастир Туман... Саопштио сам да сам дошао да будем искушеник а отац Симеон је рекао; „Одавно ми тебе чекамо,“ говори архимандрит Гаврило игуман манастира Лепавина сјећајући се одласка у манастир.

Мала цркава CLVIII

27:27 минута (4.71 МБ)

Aрхимандрит Гаврило, игуман манастира Лепавина говори о љепоти искушеничког живота и каже: „Био сам онако, мало замишљен, волео сам да понирем у манастирску тишину и предајем се у молитви Господу.“ „Монаси су ме привлачили као магнет, те сам ту неописиву слику запамтио у свом срцу и мислима,“ каже архимандрит Гаврило сјећајући се првих дана у манастиру.

Мала цркава CLIX

43:33 минута (7.48 МБ)

Данас слушамо драгоцјено свједочење Милкице Ђурашевић о манастиру Лепавина. Сјећа се како је манастир изгледао прије доласка архимандрита Гаврила, говори о томе како је окупљао људе, како су мјештани помагали да ова светиња у Хрватској зрачи љубављу, хришћанском топлином и молитвом.

Мала црква CLX

53:33 минута (9.2 МБ)

Отац Гаврило нам је помагао духовним савјетима, гледајући њега и његов труд око манастира и свих нас и ми смо добијали снагу и жељу да будемо бољи, да више радимо, да живимо у слози и заједници, сматрају чланови породице Милкице Ђурашевић. Сада живе у Србији, али се радо сјећају манастира Лепавина и често се чују захваљујући компјутеру са архимандритом Гаврилом.

Мала црква CLXI

54:20 минута (7.78 МБ)

Највећи проблем савременог човека је гордост, неодговорност, самовоља, немање поуздања у Бога, каже отац Ромило игуман манастира Дубоки Поток у сјеверном дијелу Косова и Метохије. Говори о младима, о њиховим проблемима о једноставности живота по Богу и у Богу.

Мала црква CLXII

36:54 минута (6.33 МБ)

Кад је човjек у добром духовном настројењу добро му је и кад је сам и кад је с другима. Неки пут мислим да је лакше нама у манастиру, али су овдје сасвим друга искушења него у свијету. Кад је човек у манастиру има одговорност према Богу а у свијету с породицом одговоран је и према жени или мужу, дјеци, рекао је отац Јован из Цераљске ријеке на сјеверу Косова и Метохије гдје живи сам, без струје и воде.

Мала црква CLXIII

55:15 минута (9.48 МБ)

"Благодаран сам својим родитељима јер сам имао једанаесторо браће и сестара. Где је више дјеце, више је и радости," каже протојереј ставрофор Милија Арсовић архијерејски намјесник косовскомитровачки. Говори и о животу Срба данас на Косову и Метохији.

Мала црква CLXIV

51:35 минута (8.86 МБ)

Мати Макарија игуманија манастира Соколица на Косову и Метохији каже да бројни људи појсећују манастир, поготово млади, бездјетни парови јер се у манастиру налази чудотворнa мермерна статуа Пресвете Богородице. Прича о животу на врху планине, о сусједима Албанцима, о ауторитету, истичући "што се више приближиш Богу то ћеш више бити Божији човјек и Бог ће бити са тобом а кад је Бог са тобом онда нико не може против тебе."

Мала црква CLXV

46:52 минута (8.05 МБ)

Отац Данило, игуман манастира Бањска, о. Јустин из манастира Сочаница и о. Игњатије из манастира Врачево на сjеверу Косова и Метохије говоре о манастирском животу, причају о слободи, гријеху, сујети, о важности љубави и међусобно добрим односима.

Мала црква CLXVI

50:59 минута (8.76 МБ)

"Зашто човече продаде свог мртвог деду? Причао ми је отац да је увек хтео да путује у Немачку. Ово му је била последња прилика а и ја сам добио неку парицу", само је део једне од прича које су испричане у данашњој "Малој цркви". Приче говоре о нама, нашим наравима, поступцима, карактерима, о љубави.

Мала црква CLXVII

47:28 минута (6.8 МБ)

"Дjеца траже љубав и благе методе, кад се мало шалиш - оне боље роде," написала је професорка Мирјана Јовичић из Сремских Карловаца у једној пjесми. Њено искуство је драгоцjено, па кад каже да је "дечија воља данас јача од родитељске", треба јој вjеровати.

Мала црква CLXVIII

67:11 минута (11.53 МБ)

"Било је то паклено стање моје душе, које ником не бих пожељела", каже гошћа Јелена Станковић из Шапца говорећи о искушењима кроз која је прошла. А њен отац Славко Будимиривовић из села Глушци, говори о значају вјере у животу, о томе како га је ћерка подстакла на ревност.

Мала црква CLXIX

53:54 минута (9.25 МБ)

О манастирској тишини, молитви, послушањима, о духовницима говори Владимир Марковић који је посjетио бројне манастире не само у Србији, већ и у многим другим земљама. Упознао је бројне духовнике, за манастире каже да су му друга кућа.

Мала црква CLXX

53:50 минута (9.25 МБ)

"Без Бога живот би ми био хаотичан", каже Марија Милосављевић која је тренутно на мастер студијама у Мајнцу. Искрено и отворено говори о сагледавању и поправљању себе, о љубави, о младима у Њемачкој, о значају породице.

Мала црква CLXXI

53:52 минута (9.25 МБ)

"Мишљење, дисање, кретање, храна, спавање," су основе доброг здравља, каже Даринка Думановић дипломирани физиотерапеут. Преко педесет година ради са пацијентима, увjек је ту да помогне савjетом, терапијом, осмjехом и љубављу. Она и њени пацијенти су сада велика породица, рекла нам је Даринка Думановић.

Мала црква CLXXII

62:37 минута (10.75 МБ)

"Усуђујем се да кажем да је Сава Владиславић био један од најмоћнијих Срба", рекао је Владимир Давидовић говорећи о овом знаменитом човјеку који је био савјетник руског цара Петра Великог. Био је у бројним дипломатским мисијама, захваљујући њему потписан је Кјахтински споразум између Русије и Кине. Руског цара упознао је са културом Срба и њиховом борбом против Турака, преводио је књиге, слао их у Србију. У мјесту Кјахти, на граници Русије и Кине, подигао је цркву посвећену Светом Сави српском.

Мала црква CLXXIII

52:13 минута (8.97 МБ)

"Настојмо да у вријеме поста отклонимо неке своје рђаве навике а да стекнемо добре", говори протојереј ставрофор Дејан Дејановић старјешина цркве Светог Трифунана Топчидерском гробљу у Београду. Говори и о покајању, исповести, причешћу.

Мала црква CLXXIV

53:35 минута (7.68 МБ)

„Породица ми је увјек била на првом мјесту, одрастала сам са мојом дјецом, учила ја од њих и оне од мене,“ каже Биљана Крстић вођа оркестра „Бистрик“, музички уредник на Првом програму Радио Београда.

Мала црква CLXXV

75:32 минута (12.97 МБ)

"Први утисак кад сам срела арх. Гаврила игумана м. Лепавина, је да се ради о строгом монаху, касније сам схватила да је јако приајатан, драг, човјек велике духовности," каже Наталија Видмаровић редовни професор Свеучилишта у Загребу, гдје живи од 1982. године. Често путује у своју родну Русију, испричаће нам како је протекао виртуални мост у Калињинграду, где је арх. Гаврило говорио захваљујући скајпу. Прича и о младима у Русији, вјери, бројним активностима руске цркве.

Мала црква CLXXVI

59:02 минута (10.14 МБ)

Катарина Качунковић, џез пjевачица, говори о браку, о љубави и поштовању у браку, о васпитавању дjеце у савременим условима, говори о самопоуздању и гордости, о искреном покајању и грешкама у животу.

Мала црква CLXXVII

54:50 минута (9.42 МБ)

"Узми дете и матер његову па бежи у Египат", рекао је Анђео Господнји праведном Јосифу. Којим је путем Света породица ишла у Египат, где су се скривали, како су живели у бекству говоре Драган Дамјановић, академик, новинар и писац и његов син Стефан, апослвент теологије, Они су путовали кроз Египат, често били у незавидним ситуацијама, боравили међу беудинима, обилазили коптске цркве.

Мала црква CLXXVIII

65:35 минута (11.26 МБ)

Јелена Ермакова Заричнаја рођена је у Уст Каменогорску у Сибиру. Прича о дјетињству, о Сибиру некад и сад, о боготражитељском путу.Данас живи у Загребу и увјек када може оде до манастира Лепавина, посебно се диви интернет послању архимандрита Гаврила, игумана манастира Лепавина.

Мала црква CLXXIX

38:51 минута (6.67 МБ)

Душанка Делић професорка енглеског и француског језика говори о пријатељству са професором Владетом Јетотићем и колико јој је помогао на путу духовног узрастања. Говори о бројним путовањима, о младима. Посебно говори о радости јер њена радост плени, своју љубав преноси на све оне који је познају.

Мала црква CLXXX

30:39 минута (5.26 МБ)

„Ми, хришћани имамо и након двије хиљаде година како бројимо вријеме, исти радосни осјећај које су имале и мироносице када су пронијеле радосну вијест о васкрслом Господу. Ми носимо тај жар вјере и данас,“ каже архимандрит Данило Љуботина духовник у храму Светог Саве у Београду говорећи о Васкрсу.

Мала црква CLXXXI

66:52 минута (11.48 МБ)

Слађана и Александра Борота чине женски вокални дует "Крин". Слађана нам данас прича о сестринској љубави, како су њих три бринуле о мајци када је била болесна, прича о богатству материјалном и духовном, о даровима Божијим, о љубави. Говори нам и о традиционалној музици, о дијаспори у Француској и учешћу на међународним фестивалима.

Мала црква CLXXXII

39:02 минута (5.59 МБ)

Епископ канадски Георгије говори како је отишао у манастир, о побожности својих родитеља и васпитавању у хришћанском духу. "Дијаспора је веома сурова и тешка и није се лако снаћи у њој. У шали се каже, првих десет година је тешко али после је лакше," каже епископ Георгије.

 

Мала црква CLXXXIII

53:38 минута (9.21 МБ)

Исхрана би требало да је разноврсна, ни у чему не претјеривати, јести храну са нашег поднебља и онда када јој је вријеме, само су неки од савјета Јована Кнежевића нутриционисте. Посебно истиче да би требало потпуно избацити шећер и не давати га дјеци. Говори и о добрим навикама у исхрани, генетски модификованој храни, правилима када купујемо намирнице.

Мала црква CLXXXIV

60:48 минута (8.71 МБ)

Монахиња Злата (Пантелић) говори о Сабору женског монаштва у Митрополији црногорско приморској који је ове године одржан у манастиру Дуга. Говорећи о радости сусрета са монахињама из других манастира, мати Злата каже да ће је та радост "држати до наредне године и следећег сусрета." Говори и о љепоти монашког живота, искушењима, покајању.

Мала црква CLXXXV

60:53 минута (8.72 МБ)

"Мој рад данас се разликује од некадашњег и квалитативно и квантитативно. Мој живот сада је везан за Бога", каже Асим Сарван музичар. Говори о свом духовном оцу Бенедитку, шта значи радити са благословом, прича о породици, васпитавању дјеце.

Мала црква CLXXXVI

43:32 минута (6.24 МБ)

Ово је нобична прича о истрајности, пожртвовању, пријатељству, радости. Испричао нам је Томислав Говедарица, човјек који је цио вијек провео у колицима, живи у дому, пише књиге и плијени љубављу према Богу и људима.

 

Мала црква CLXXXVII

30:09 минута (4.32 МБ)

"Имао сам тешко детињство, ишао сам бос, био гладан... А данас људи имају пуно материјалних добара а немају љубави, немају вjеру. Кад нема вjере нема ни љубави. Кад се има љубави биће и разумjевања у породици и међу ближњима," говори архимандрит Варсануфије из Русије.

Мала црква CLXXXVIII

57:12 минута (8.19 МБ)

"Љубав се лако роди али јој треба омогућити да живи", каже др Раде Савић неуропсихијатар, директор Дома здравља у Штрпцима на Шари. Говори о депресији, усамљености савременог човјека, о мржњи. Говори о Косову и Метохији, о љепоти Шаре.

Мала црква CLXXXIX

38:41 минута (5.54 МБ)

"Сине, ти имаш увјек гдје да дођеш, говорио ми је дједа. Испоставило се да је то тачно. Ово овдје је моја домовина, то је моја права кућа," говори Виолета Алексић пјесникиња, која већ деценијама живи у Швајцарској. Говори о љубави према дједи и баки, родитељима, дјеци, јер без "љубави се не може живјети".